Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Dan sjećanja na poginule i nestale branitelje Bilja u Domovinskom ratu

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 67227
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 04.09.2024. 9:44 
Naslov:  Dan sjećanja na poginule i nestale branitelje Bilja u Domovinskom ratu
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Općina Bilje 3. rujna obilježava Dan sjećanja na poginule i nestale branitelje Bilja u Domovinskom ratu. Naime, toga dana 1991. godine u obrani Bilja, zadnjeg neokupiranog naselja u Baranji, od napada oklopnih jedinica tzv. JNA i pobunjenih Srba poginulo je 11 hrvatskih branitelja. Još je 13 zarobljeno, a uz zvjerska mučenja ubijeno je 9 branitelja. Njihova tijela naknadno su pronađena i ekshumirana na raznim stratištima, no za jednog se ni danas ne zna sudbina. Tri branitelja su razmijenjena. Program obilježavanja započeo je tijekom 3. rujna 2024. godine polaganjem vijenaca na osječkim i biljskom groblju, svetom misom i svečanim mimohodom, a završio je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred spomen obilježjem u Bilju. Počast poginulim i nestalom branitelju odao je zamjenik župana Josip Miletić, saborska zastupnica Nataša Tramišak, načelnik Općine Bilje Željko Cickaj, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i mnogi drugi građani.

- Ovaj je datum duboko u sjećanju svih mještana Bilja, jer je zahvaljujući žrtvi hrvatskih branitelja stvorena, danas neovisna i slobodna Republika Hrvatska. Njihovi životi nikada ne smiju i neće biti zaboravljeni, jer oni koji su pali traju u nama koji živimo. Zbog toga nikada ne smijemo zaboraviti početak 90-ih godina i krvavu jesen 1991. godine kada su branitelji dali ono najvrjednije što su imali – svoje živote. Osječko-baranjska županija tada je pretrpjela ogromna razaranja i gubitke, no danas ju želimo graditi različitim projektima stvarajući upravo onakvo okruženje kakvo bi, siguran sam, željeli i naši branitelji – kazao je Miletić.

Načelnik Općine Bilje Željko Cickaj istaknuo je da nakon 33 godine od zvjerskih događaja s početka rujna 1991. godine, nikako ne smijemo zaboraviti kako je stvorena Hrvatska.

- To dugujemo njima, njihovim obiteljima, ali i budućim generacijama koje moraju znati na koji način je ostvaren tisućljetni san o slobodi. Moramo puno više učiniti kako uspomena na ove žrtve i sve ono što se događalo ’91. godine ne bi tako brzo bljedilo i tako se brzo zaboravljalo. Jednog dana kad nas ne bude bilo naša djeca moraju znati istinu o Domovinskom ratu – rekao je Cickaj.

- Ovaj je datum jedan od najtežih u povijesti Bilja, Baranje pa i cijele Osječko-baranjske županije. Nakon završetka Domovinskog rata započeli smo s obilježavanjem i čuvanjem na sva mjesta stradavanja i na sve naše poginule branitelje i civile. Velika je žrtva podnesena na području županije, a ta živa uspomena treba nam biti trajni podsjetnik da nikada ne smijemo zaboraviti što se događalo prije 33 godine, da ne smijemo podrazumijevati mir i da zaista moramo promatrati i biti svjesni svih okolnosti oko nas. Također, moramo nastaviti s jačanjem Hrvatske vojske kako bi smo odvratili bilo kakav pokušaj neprijatelja u nanošenju tragedije kakva nas je zadesila ratnih 90-ih godina – naglasila je saborska zastupnica Nataša Tramišak. Dodala je da zahvaljujući žrtvi hrabrih i odvažnih hrvatskih branitelja mi danas živimo u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj zbog čega moramo trajno njegovati te uspomene.








Tekst i foto: OBŽ

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: