Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



U Osijeku otvoren Međunarodni sajam sigurnosti i obrane – DEFCROS

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 67227
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 06.09.2024. 9:10 
Naslov:  U Osijeku otvoren Međunarodni sajam sigurnosti i obrane – DEFCROS
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije, otvoren je Međunardoni sajam sigurnosti i obrane – DEFCROS, prvi sajam takve vrste na istoku Europe koji objedinjuje domaće i strane privatne tvrtke iz vojno-namjenske industrije te sve krovne državne institucije iz sektora sigurnosti i obrane, a ujedno je otvoren za zainteresirane posjetitelje tijekom dva dana održavanja. Svečanosti otvorenja nazočili su potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić, potpredsjednik Hrvatskog sabora Ivan Penava, obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić, saborska zastupnica Nataša Tramišak i ostali uvaženi gosti.

- Čestitam organizatorima na pripremi prvog sajma ove vrste na istoku Europe, i to upravo u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije koji je za nešto više od godinu dana opravdao svoje postojanje, dodatno ojačavajući gospodarske aktivnosti u Osječko-baranjskoj županiji. Drago mi je da će posjetitelji sajma imati priliku vidjeti svu tehnologiju sustava obrane i sigurnosti, koje se, nažalost, u posljednje vrijeme nameću kao sve aktualnija globalna tema – kazao je Lukić.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić podsjetio je na teške početke hrvatske slobode i samostalnosti, kada su mir i sigurnost narušeni srpskom ratnom agresijom ranih 90-ih godina prošloga stoljeća.

- Tada smo improvizirali, branili smo se kako smo umjeli i znali i čime smo imali, a imali smo nešto što neprijatelj nije mogao slomiti, srce, hrabrost i želju da imamo slobodnu i neovisnu državu. U tome smo uspjeli već 1995. godine kada nastupamo kao ozbiljna vojna sila koja je riješila problem okupiranih teritorija za 48 sati. Danas imamo situaciju koja se neprestano mijenja, ne samo u Europi već i čitavom svijetu, počinje rat u Ukrajini, počinju sukobi na Bliskom istoku, a i iz susjedstva stižu poruke kakve smo slušali 90-ih godina. Sve nas to osvještava da se mir i sigurnost ne podrazumijevaju, nego da se za njih sami moramo pobrinuti. Osnaživanjem obrambenih snaga, ulaganjem u Hrvatsku vojsku i njezine vojnike stvaramo preduvjete da više nikome ne padne na pamet osporiti hrvatsku neovisnost. Stoga je i ovaj prvi sajam, za koji vjerujem da će postati tradicija, važan korak u razmjeni iskustava i primjera dobre prakse u razvoju sustava obrane – rekao je Anušić. Dodao je da Hrvatska mora imati snažne oružane snage, opremljene najnovijim sustavima naoružanja, a korak u tom smjeru napravljen je nabavom Rafala, slijedi i kupnja HIMARS-a.

Sajam DEFCROS održava se u organizaciji tvrtke Sky Fort Systems uz podršku Hrvatskog klastera konkurentnosti obrambene industrije (HKKOI) kroz oglašavanje prema bazi proizvođača i pružatelja usluga u segmentu sigurnosno-obrambene industrije, kao i podršku pokrovitelja i sudjelovanje glavnih izlagača među kojima su Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva civilne zaštite i drugih.

- Osijek i Osječko-baranjska županija zaslužuju sajam ovakve vrste na svom području. Moramo osigurati potrebnu namjensku vojnu industriju u izazovnom vremenu u kakvom se nalazimo – istaknuo je direktor tvrtke Sky Fort Systems Kristijan Ilovača.









Tekst i foto: OBŽ

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: