Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



I u 118. kazališnoj sezoni brojne premijere i veliki projekti

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 67227
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 06.09.2024. 13:55 
Naslov:  I u 118. kazališnoj sezoni brojne premijere i veliki projekti
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

I ove vam sezone jamčimo glazbene, operne i baletne premijere, reprize, koncerte, gostovanja, izložbe... - najkraće je što se može reći o 118. kazališnoj sezoni, koja je već počela, a koju su na današnjoj konferenciji za medije predstavili intendant Vladimir Ham, novi ravnatelj Drame Duško Modrinić (kojemu je ovo bila svojevrsna inauguracijska konferencija), te dosadašnji ravnatelj Opere Ladislav Vrgoč. U ime Grada Osijeka, konferenciji je nazočio Tihomir Florijančić, predsjednik Gradskoga vijeća.

Povedeni uspjesima prošle sezone – u kojoj se za ulaznice stajalo u redovima i to ne samo za uvijek rado gledanog Orašara, nego i za Kovačevićeve Maratonce – odabrani su omiljeni naslovi, kako iz tzv. željeznoga opernoga repertoara, tako i dramskog, jer su ponovno to neka već ekranizirana djela.

Zanimljivost sezone su i nova, mlada redateljska imena, s kojima HNK u Osijeku do sada još nije surađivao. Neki su i nagrađivani.

- Okrenuli smo ploču. Bit će to nova, mlada energija, i nadam se da će to publika prepoznati – napomenuo je Vladimir Ham. Upustit će se – zahvaljujući inicijativi Općine Čepin (koja je i glavni financijer produkcije) – i u pustolovinu postavljanja baleta Jela, čepinskog plemenitaša i skladatelja Ivana pl. Adamovića Čepinskog. Da je riječ o predivnoj glazbi, potvrdili su već i naši glazbenici, snimajući glazbu za prve probe baletnog ansambla. Riječ je o baletu koji nije na sceni bio više od 100 godina. Osim Općini Čepin, zahvalio je intendant i Ministarstvu kulture i medija RH, koje HNK financijski podržava, ne samo za redovite programske troškove, nego i K-HNK, program zahvaljujući kojemu osječka publika gleda naslove drugih hrvatskih nacionalnih kazališta.

Očekivano primjerenom suradnju Grada Osijeka i HNK-a ocijenio je intendant, zahvalan na financijskoj i svakoj drugoj podršci koju kazalište dobije. U ime osnivača HNK-a u Osijeku, konferenciji je nazočio prof. dr. sc. Tihomir Florijančić.

Čestitavši novom ravnatelju Drame Dušku Modriniću na iskoraku u menadžerske vode, te kazalištu na uspješnoj 117. i ambiciozno planiranoj 118. sezoni, Tihomir je Florijančić HNK u Osijeku nazvao početkom i krajem, vrhom i temeljem kulture u gradu. Da je osobno podrška onomu što HNK radi i to već punih 35 godina, dokazao je pokazavši svoju abonomansku karticu iz sezone 1988./’89.

Nije krio nadu i dobre želje baletnom ansamblu i Vuku Ognjenoviću koji ne gubi entuzijazam svih ovih godina. Potaknulo je to pitanja novinara oko oformljavanja baletnog ansambla. Izazov je to na koji Uprava HNK-a želi odgovoriti, no problem je složen i seže prvenstveno do formalnog obrazovanja koje Osijeku nedostaje, a na čemu Glazbena škola Franje Kuhača sustavno radi.

Za sada ansambl HNK-a ima 14 honorarnih suradnika, a za pravi treba osam plesača (četiri para). „Uvoz“ plesača nije opcija, no dobro je da publike ne nedostaje. I Grad i HNK čine sve da zadrže „kurs“ na kojem balet u gradu godinama plovi.

Podršku je javno inicijativi iskazao i predstavnik Grada, naglasivši da bi se novac za radna mjesta našao, samo ako se prethodno zadovolje svi preduvjeti, a to je u prvom redu formalno obrazovanje.

Da Osijeku publike za kulturne sadržaj ne manjka, složio se i Tihomir Florijančić, spomenuvši 66 programa na netom završenom OLJK-u.

- Pozivam Slavonce i ljude izvan naše Županije da dođu pogledati predstave HNK-a. Veselim se Šovagovićevu Sokolu. Film sam gledao nebrojeno puta i gotovo replike znam napamet. Obitelj Šovagović našeg su polja klasovi – ponosno je naglasio gosp. Florijančić, prenoseći čestitke i podršku gradonačelnika Ivana Radića osobno, ali i cijelog Gradskog vijeća i gradske uprave.

Prvi su premijerni naslov dvije operne jednočinke Giacoma Puccinija Sestra Angelica i Plašt, u režiji mlade, no već iskusne Zagrepčanke Lee Anastazije Fleger (u čijim su projektima glumci nominirani i za Nagradu hrvatskog glumišta) te pod ravnanjem našega iskusnoga maestra Filipa Pavišića. Zabilježite 11. listopada u svojim kalendarima i ne propustite glazbene minijature kojima ćemo se pridružiti svjetskom obilježavanju sto godina od smrti slavnoga skladatelja.

Napomenimo da je HNK u Osijeku premijerno u travnju 2022. izveo i Puccinijevu jednočinku Gianni Schicchi, koja s ovim dvjema čini fantastičan Puccinijev Triptih praizveden u New Yorku 1918.

Slijedi u studenom kultni Šovagovićev naslov (koji je i ekraniziran; 1988. Branko Schmidt ga je režirao) - Sokol ga nije volio. Očev će tekst režirati sin Filip, dramatizaciju potpisuje Fabijanova kći Anja, a predstava će biti još jedna – uvjereni smo opet uspješna - koprodukcija osječkoga teatra s GDK-om Gavella. Prve čitaće probe već su ovoga ponedjeljka, a premijera je 9. studenoga. Ravnatelj Modrinić napomenuo je da je to naslov kojim je prije 41 godinu diplomirao naraštaj osječkih glumaca, koji još uvijek aktivno glume. Godinu prije premijerno je Sokol, nastao prema istinitom događaju, postavljen u Gavelli.

- Svi dramski naslovi u 118. sezoni progovaraju o problemima pojedinca u sukobu s društvom. Obitelj Šovagović simbol je ovih krajeva, cijeli se ansambl veseli naslovu, ali to vrijedi i za preostala dva – ističe Modrinić.

Goldingovu dramu Gospodar muha gledat ćemo u redateljskoj viziji mladoga Osječanina Vanje Jovanovića, a vječnu Verdijevu La Traviatu redateljski će nam predstaviti još jedno mlado ime na našoj sceni, Hrvoje Korbar – obje u ožujku 2025. Izvedbom će ravnati Krešimir Batinić. Ravnatelj Opere Vrgoč najavio je iznenađenja oko izvođača, spektakularne goste. Podsjetimo, zadnji je puta ova opera na sceni osječkog HNK-a izvedena u godini 100. obljetnice, sa sopranisticom Klarom Kolonits, prvakinjom Mađarske državne opere u Budimpešti u ulozi Valery. Bilo je to 2007.

Orffova kantata Carmina Burana posljednji je glazbeni ovosezonski premijerni naslov, kojim će u svibnju ravnati maestro Mladen Tutavac. Više od stotinu izvođača naći će se na pozornici nove koncertne dvorane Franje Krežme, koja će svečano u Kulturnom centru Osijek biti otvorena 27. rujna. Na toj će pozornici HNK u Osijeku izvesti i Mozartov Requiem, koji je izveden u 117. sezoni u nekoliko gradova.

U istom će mjesecu Vještice iz Salema Arthura Millera na našu scenu postaviti redatelj Ivan Plazibat (u više kategorija nominiran za Nagradu hrvatskog glumišta). Svibanj će biti još jedan mjesec dviju premijera.

Ovom fantastičnom premijernom nizu treba dodati i balet Ivana pl. Adamovića Čepinskog - Jela, planiran za veljaču 2025. Savršeno će se uklopiti u vrijeme nakon Novogodišnjega koncerta i proljetnih premijera.

Svake sezone premijerni su i Božićni i Novogodišnji koncert (oba se tradicionalno u prosincu), kao i Lipanjska operna noć, kojima će ravnati maestri Maro Rica, Krešimir Batinić te Mladen Tutavac. Premijerni su jer svake sezone imaju nov program i soliste.

Dodajmo da u prosincu ne će izostati ni nezaobilazni balet Orašar, kao jedan od brojnih ovosezonskih repriznih naslova dramskoga, opernoga i baletnoga repertoara.

Potegnulo se i pitanje obnove zgrade HNK-a, na što je intendant Ham odgovorio da je taj proces započet, da se nada da će se u to krenuti što prije, a da je tomu tako svjedoči i oprezno planiranje programa nove sezone, koji će se dijelom održati i u KC-u.

- Bilo bi neozbiljno ne iskoristiti potencijal nove dvorane u gradu. Naši umjetnici žele i vole raditi. Kombinacija s prostorom u KC-u znači da će se moći održavati i dva programa dnevno, prvi puta u povijesti HNK-a – zaključio je Vladimir Ham.

Sezonu ćemo radno otvoriti subotnjim koncertom La vie en rose u dvorištu HNK-a, pod vedrim nebom. Poklon je to našim sugrađanima. Već u ponedjeljak počinje omiljeni Kazališni rujanski KLIK, koji ovoga puta u naš grad dovodi tri komedije kazališta iz Požege (Goldonijeva Gostioničarka), Zagreba (Krivi Billy s Inishmaana M. McDonagha) te Pečuha (Tračevi Neila Simona).

Tradicija početka sezone je i Kazališni rujanski KLIK, u sklopu kojega će gledalištem osječkoga HNK-a, tri večeri, od 9. do 11. rujna, s početkom u 19 sati, odzvanjati smijeh – uvjereni smo do suza!

Trodnevni niz otvara gostovanje požeških kazalištaraca. Premijerno izvedena u studenom 2023., Goldonijeva je Gostioničarka u režiji Davora Svedružića. U utorak nam dolazi koprodukcijska predstava Gradskog dramskog kazališta Gavella i Kazališta Virovitica, Krivi Billy s Inishmaana. U režiji Dražena Ferenčine, virovitičkoj je publici predstava nastala prema tekstu Martina McDonagha premijerno prikazana početkom veljače, a zagrebačkoj 21. ožujka ove godine. Na 3. slavonskom KaFe-u nagrađena je za najbolju predstavu u cjelini, za najbolju glumicu (Osječanka Nela Kocsis) te za najbolje glumce, koju su ravnopravno podijelili Sven Šestak i Draško Zidar. Slijedi - u srijedu - farsa Neila Simona Tračevi, u režiji Nine Kleflin (koja potpisuje i prijevod te adaptaciju), u prosincu premijerno izvedena u Hrvatskom kazalištu Pečuh. U predstavi glume čak četiri člana ansambla Drame HNK-a u Osijeku.

Ponedjeljak, 9. rujna prvi je dan upisa građanske pretplate, koji će trajati puna tri tjedna, do 28. rujna, u vrijeme rada blagajne (od 9 do 12 te od 17 do 19 sati, od ponedjeljka do petka, te od 9 do 12 subotom). Za obnovu ili ugovaranje nove pretplate, treba doći osobno na blagajnu HNK-a, a za sva pitanja i informacije u svezi pretplate, nazvati (220-749) ili pisati ([email protected]).

U rujnu nas još čekaju Smetanina komična opera Prodana nevjesta, Kovačevićevi Maratonci trče počasni krug (koji nakon tri izvedbe u Osijeku 19., 20. i 21. rujna, idu na gostovanje u Prijedor), dvije izvedbe Mozartova Figarovog pira (24. i 25. rujna), dok ljetno-jesenski mjesec zatvara izvrstan Let iznad kukavičjeg gnijezda Kena Keyseja.


Tekst i foto: Narcisa Vekić/HNK u Osijeku

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: