Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Gradonačelnik Radić na 24. sjednici Gradskog vijeća: "Možemo biti ponosni smjerom kojim ide grad Osijek"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 67274
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 19.09.2024. 16:17 
Naslov:  Gradonačelnik Radić na 24. sjednici Gradskog vijeća: "Možemo biti ponosni smjerom kojim ide gra
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Osječko Gradsko vijeće u četvrtak je održalo 24. sjednicu, a nazočilo joj je 25 vijećnika koji su raspravljali o 14 točaka dnevnoga reda te u sklopu aktualnog sata gradonačelniku postavili oko 20-ak pitanja.

Na izjavu vijećnika Vjerana Marijaševića (SDP) kako je Osijek grad slučaj, osječki gradonačelnik Ivan Radić rekao je kako je riječ o pokušaju politizacije požara za koje Grad nije nadležan.

Grad tu nema nikakvu nadležnost, oba su se dogodila u privatnim tvrtkama. No Grad je u oba slučaja, sa Stožerom civilne zaštite i vatrogascima, kojima ovim putem zahvaljujem, učinio sve što je mogao da se ti požari ugase. S vatrogascima imamo odličnu suradnju, digli smo im plaće i ići ćemo u energetsku obnovu javne vatrogasne postrojbe. Spomenut je tu i liječnik koji je nepravomoćno osuđen, što također nije u nadležnosti Grada Osijeka, iako to apsolutno osuđujemo – rekao je gradonačelnik te podsjetio na projekte i postignuća realizirana u posljednje tri godine.

Grad Osijek ide krupnim koracima naprijed, a to dokazuju svi podatci. Od rekordno visoke zaposlenosti i rekordno niske nezaposlenosti, otvaranja prve koncertne dvorane koju ćemo otvoriti 27. rujna, ispunjenja stoljetnog sna generacija i generacija Osječana odnosno spajanja Gornjeg i Donjeg grada promenadom, otvaranja čak pet vrtića; u 30 godina su otvorena dva, mi ćemo ove godine otvoriti pet, a do kraja mandata osam vrtića, sve do rekordnog broja upisane djece – istaknuo je gradonačelnik Radić te nastavio:

Demografske mjere kao i briga o starijima nikad veća. Osijek je grad koji je povukao, prema konsolidiranom proračunu Ministarstva financija, najviše europskih sredstava, grad koji od svih velikih gradova ukidanje prireza nije nadomjestio povećanjem porezne stope na dohodak, čime smo svim našim građanima omogućili veće plaće za razliku od Zagreba, Splita i Rijeke. Grad koji nije digao niti jednu cijenu svojih komunalnih usluga, grad koji konstantno diže plaće i u upravi i u poduzećima. Grad koji je napravio pročistač otpadnih voda bez ijedne korekcije, grad u koji uskoro dolaze novi niskopodni tramvaji i modernizacija tramvajske infrastrukture. Grad koji je najuspješniji u odvojenom prikupljanju otpada, jedini veliki grad koji nije platio nikakve penale, dok se neki drugi gradovi takoreći guše u smeću – dodao je gradonačelnik.

Mislim da možemo biti ponosni kojim smjerom ide grad Osijek. Sad smo dobili i zemljište u Nemetinu gdje ćemo proširivati poduzetničku zonu. Prije 10 godina ovdje nije bilo investitora, a mi sada dovodimo najvećeg investitora u posljednjih 30 godina koji će otvoriti do 1500 radnih mjesta. Imali ste ove godine nikad veći vodostaj Drave unatrag 15 godina, a nikad manje komaraca. Riješili smo i taj problem, tako da je ovo apsolutni pokušaj politizacije požara koji su očigledno bili tehničke naravi – zaključio je gradonačelnik.

Vezano uz prilog u jednoj TV emisiji o Gradskom prijevozu putnika, direktor tog poduzeća Goran Pajnić kazao je kako se to odnosi na pojedine slučajeve radnika kod kojih su interne službe GPP-a utvrdile višekratno kršenje važećih pravilnika, tvrdeći da je sve potkrijepljeno odgovarajućom dokumentacijom i da su poduzete su odgovarajuće mjere sankcioniranja.

Važno je naglasiti da velika većina zaposlenika GPP-a savjesno izvršava svoje radne zadatke te pozitivno gleda na mjere koje poduzima uprava u dogovoru s Gradom. Isto tako, uprava kontinuirano ulaže ne samo u materijalne resurse, već i u razvoj ljudskih potencijala. Prošle godine realizirana je prekvalifikacija vozača tramvaja u vozače autobusa, čime je riješen problem manjka radne snage te su sačuvana radna mjesta vozača tramvaja za koja, u vrijeme trajanja rekonstrukcije tramvajske pruge, GPP nije imao potrebe. Također, trenutno se završava edukacija 20 novih vozača tramvaja, koji će do kraja godine početi raditi u GPP-u – istaknuo je Pajnić.

U posljednjih mjesec i pol dana potpisan je dodatak Kolektivnom ugovoru kojim su značajno povećana materijalna prava radnika za sva radna mjesta, a za pojedina je zabilježeno kumulativno povećanje i preko 50%, što predstavlja najveće povećanje u posljednjih 15 godina – dodao je.

U GPP-u se trenutno događa najveća investicija u povijesti tvrtke. Privodi se kraju projekt Modernizacije tramvajske infrastrukture vrijedan više od 45 milijuna, financiran sredstvima Europske unije. Paralelno s tim u procesu smo nabavke 10 novih niskopodnih tramvaja, koji će početi pristizati u grad već u ožujku sljedeće godine, što je projekt vrijedan 25 milijuna eura. Uz to, do kraja godine potpisat će se ugovor o nabavci dodatnih 10 tramvajskih vozila, a intenzivno se radi i na 15 milijuna eura vrijednom projektu nabavke 17 električnih autobusa s pripadajućom opremom koja uključuje 10 novih punionica i trafostanice – kazao je Pajnić.

Na pitanje o održavanju javne rasvjete u gradu, gradonačelnik je izvijestio kako je taj posao prvi puta povjeren gradskoj tvrtki Unikom, koja je ranije već preuzela i posao premještanja nepropisno zaustavljenih i parkiranih vozila, te da je već uspostavljen dojavni centar.

Odgovarajući na pitanje o interesu za sadržaje u novoj koncertnoj dvorani, gradonačelnik je rekao kako su dosad prodane 283 godišnje pretplate te podsjetio na otvorenje dvorane koje će održati 27. rujna koncertom Simfonijskog orkestra HRT-a.

Na pitanje o izgradnji kružnog toka u Josipovcu, gradonačelnik Radić izvijestio je kako je izvođač uveden u posao te ima rok od 120 dana za realizaciju radova vrijednih 360 tisuća eura.

Jedna od točaka sjednice bio je i Prijedlog Odluke o nagrađivanju učenika, nastavnika mentora i najboljih odgojno-obrazovnih radnika u osnovnim školama na području Grada Osijeka, kojom će Grad, osim već ustaljenih stipendija i potpora učenicima, nagrađivati učenike, nastavnike mentore i škole za ostvarene uspjehe. Za to su planirana sredstva u iznosu 50 tisuća eura.

Vijećnici su usvojili i prijedlog odluke o izmjeni odluke o određivanju koeficijenata za obračun plaće službenika i namještenika u upravnim tijelima Grada Osijeka. Osječki gradonačelnik Ivan Radić pojasnio je kako je ovo drugo povećanje plaće službenicima i namještenicima Grada te da su prosječna neto primanja u gradskoj upravi 2021. godine, kada je postao gradonačelnik, bila 1.220 eura, a sada će biti 1.686 eura, što je povećanje od 38 posto.

Usvojen je i prijedlog rješenja o sklapanju ugovora o darovanju zemljišta površine 36 hektara, vrijednog 12,9 milijuna eura, za proširenje Poduzetničke zone Nemetin.

Na sjednici je usvojen i prijedlog da zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin bude novi član Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu Hrvatskog sabora.


Tekst i foto: Osijek.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: