Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Javnozdravstvena akcija "Korak ispred bolesti"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 67355
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 25.09.2024. 13:05 
Naslov:  Javnozdravstvena akcija "Korak ispred bolesti"
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Javnozdravstvena akcija "Korak ispred bolesti", s ciljem podizanja svijesti građana Hrvatske o perifernoj arterijskoj bolesti (PAB), održala se u utorak na osječkom Trgu slobode, u organizaciji Sekcije za intervencijsku radiologiju Hrvatskog društva radiologa, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek.

Kako pojašnjavaju organizatori, ova često asimptomatska bolest može dovesti do različitih komplikacija koje su posljedica izostanka protoka krvi u području organa zdjelice i mišića nogu s pojavom ishemije, infekcije, ulkusa, kroničnih rana i gangrene, koje kasnim liječenjem zahtijevaju amputaciju s posljedično visokom smrtnosti bolesnika unutar godine dana od amputacije.

Tijekom javnozdravstvene akcije u Osijeku građanima je omogućeno mjerenje pedobrahijalnog indeksa (eng. ankle-brachial index = ABI), mjerenje glukoze u krvi i krvnog tlaka.

Akciju je uime Grada Osijeka podržao zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin te istaknuo važnost prevencije i ranog otkrivanja bolesti.

Grad Osijek je pokrovitelj ove akcije, a sam naziv “Korak ispred bolesti” kazuje dovoljno. Kada govorimo o prevenciji to je svakako najbolji mogući način borbe protiv bolesti, jer kada se bolest otkrije u ranoj fazi onda i liječenje može biti uspješnije. Imamo prilike vidjeti i kako ova akcija daje rezultate, jer je nekoliko naših sugrađana koji su ovdje obavili pregled na najmodernijim aparatima, upućeno u KBC na daljnje preglede – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Vulin.

Prim. Verica Kralj, dr. med., specijalistica epidemiologije i voditeljica Odjela za srčano-žilne bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, upozorila je na to kako se o prevenciji periferne arterijske bolesti puno rjeđe govori, za razliku od prevencije drugih srčano-žilnih bolesti kojima je u podlozi arteroskleroza.

Zbog toga smo pokrenuli ovu akciju u suradnji s Gradom Osijekom i Osječko-baranjskom županijom. Iznimno je važno na vrijeme prepoznati simptome ove bolesti, načine na koje ju je moguće spriječiti, kako ju dijagnosticirati i koje su mogućnosti liječenja – poručila je i dodala kako postoje neki simptomi koje možda ne doživljavamo dovoljno ozbiljno, a mogu upućivati na ovu bolest.

Ljudi najčešće mogu primijetiti bol i grčeve u nogama, bilo u potkoljenici, u mišiću, bilo u natkoljenici, u bedru, kada moraju zastati kako bi odmorili nogu te nastavili dalje. Do toga dolazi zbog suženja krvnih žila aterosklerotskim plakom, zbog čega mišići ne dobivaju dovoljnu količinu krvi. Napretkom bolesti ti se bolovi mogu pojaviti čak i u mirovanju, a može doći i do promjena na koži poput bljedila, plavila ili crvenila, a na kraju čak i ulkusa, tj. otvorenih rana, što, nažalost, često završava amputacijom, a sve to zapravo je moguće spriječiti – kazala je dr. Kralj te naglasila važnost pravilne prehrane, tjelesne aktivnosti, kao i prestanka pušenja.





Tekst i foto: Osijek.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
akoide
Offline
Ukupno postova: 857
Spol: Muško Muško
Post Postano: 25.09.2024. 22:45 
Naslov:  
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Očito postoji volja jednog dijela zdravstvenih radnika da nešto pozitivno poduzmu i to je za svaku pohvalu. Međutim oni koji upravljaju zdravstvenim sustavom u cjelini nisu nimalo zainteresirani za bilo kakve promjene, jer bi to moglo uzdrmati njihov položaj.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: