IPA Hrvatska Sekcija, utemeljena je 2001. godine, u Malinskoj na otoku Krku. Primljena je u punopravno članstvo International Police Association u Norveškoj, u svibnju 2003. kao 63 članica.
Danas IPA Hrvatska Sekcija djeluje na
domaćoj i internacionalnoj razini putem svojih 20 IPA klubova, osnovanih u svim županijama Lijepe naše. IPA Hrvatska Sekcija i njeni klubovi na godišnjoj razini organiziraju razne manifestacije, strukovno – policijska, športska, kulturna, znanstvena, zabavna i humanitarna događanja.
Naime, projekt pod nazivom „
Dan zahvalnosti za plodove zemlje“ koji su održali 03. listopada 2024g.g u
OŠ Ivana Filipovića. Zamišljen je kao
edukativno-praktična radionica gdje će učenici
osnovne škole Ivana Filipovića iz Osijeka slušati predavanje od stručnih i educiranih osoba o hrani koja raste na slavonskim poljima te praktični dio koji se sastoji
od pripremanja i kuhanja domaćeg pekmez od šljiva i džem od jagoda, koji se kao takav pripremao u Slavoniji i prenosio „s koljena na koljeno“od naših baka. Te su ovom prilikom, kao
IPA osječko-baranjska donirali dva komplet računala Dell za potrebe školske nastave.
U Projektu su sudjelovali:
- Učenici, nastavnici OŠ Ivana Filipovića s ravnateljem
Zlatko Kraljević
- Unikom d.o.o.- gđa.
Tihana Škugor, zbrinjavanje i razvrstavanje biljnog otpada- koji je održao predavanje na temu razvrstavanja i zbrinjavanje bio otpada.
- Policijska Uprava Osječko-baranjske, odjel prevencije,
Robert Škorvaga s temom“ Zdrav za 5“
- DZ Osječko baranjske, ravnateljica
Justinija Steiner, dr.med., spec. opće interne medicine, kratko predavanje na temu nutricionizma u odrastanju i kvalitetnijeg života
- EKO – JAZO-
Josip Mihaljević na temu ekološka proizvodnja žitarica, kratko predavanje na temu eko proizvodnje
- Nutrifit food d.o.o.- generalni sponzor projekta „Dan zahvalnosti za plodove zemlje“
- Udruga „Šokačka grana“ Osijek
Nakon edukativnog programa, učenici su imali priliku vidjeti i okusiti
domaći pekmez od šljiva kao i
domaći džem od jagode, koji se pripremao u školskom holu. Pekmez i džem pripremao se
bez aditiva i umjetnih supstanci na način kako su ga pripremale naše bake. Sami proizvodi pripremali su se s ciljem prodaje i kupnje peći za keramiku koja će služiti za edukativni i praktični dio školskog programa.
Ovom prilikom se zahvaljuju sponzoru samog projekta Nutrifit food i
Luki Marijanović, Unikom d.o.o. i direktoru
Igoru Pandžić, PU Osječko-baranjska, ravnateljici DZ Osječko-baranjske županije
Justija Steiner, Big H, Udruzi „Šokačka grana“ te EKO – JAZO,
Josipu Mihaljević.
Tekst i foto: Zoran Kon/Božidar Vrselja