Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama



Odjel za kemiju: Znanstveno-popularno predavanje "Keto dijeta: kemijska evoluvcija metabolizma"

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema


Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031
Offline
Avatar

Ukupno postova: 67591
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 12.10.2024. 8:08 
Naslov:  Odjel za kemiju: Znanstveno-popularno predavanje "Keto dijeta: kemijska evoluvcija metabolizma&
25.10.2024. 12:00
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

U petak, 25. listopada 2024. u P3 predavaonici Odjela za kemiju (Cara Hadrijana 8/A) u 12:00 sati, održat će se znanstveno-popularno predavanje “Keto dijeta: kemijska evolucija metabolizma”. Predavanje će održati doc. dr. sc. Barbara Viljetić s Medicinskog fakulteta Osijek, u organizaciji Alumni udruge KeMo i Odjela za kemiju.

Keto dijeta koja se temelji na vrlo niskom unosu ugljikohidrata i visokom unosu masti izaziva duboke promjene u metabolizmu tijela. Biokemijske osnove ketoze, stanja u kojem tijelo koristi ketonska tijela kao glavni izvor energije, ključne su za razumijevanje tih promjena. Evolucijski gledano, ljudski metabolizam razvio je sposobnost prilagodbe različitim prehrambenim uvjetima uključujući razdoblja niskog unosa ugljikohidrata čime se potiče upotreba masti kao izvora energije. Ove prilagodbe posebno su vidljive u različitim vrstama tkiva, poput skeletnih mišića, srčanog i glatkih mišića, koja specifično reagiraju na keto dijetu. Metaboliti nastali kao rezultat ketoze mogu poslužiti kao biomarkeri načina života i dugoročnih zdravstvenih učinaka. Cilj ovog predavanja je pružiti dublji uvid u to kako keto dijeta oblikuje metabolizam s posebnim naglaskom na kemijske prilagodbe organizma na izmijenjene prehrambene uvjete.

Predavanje je besplatno i namijenjeno svim zainteresiranim građanima.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
 



 Skoči u forum: