20. Ocjenjivanje kvalitete rakija i ostalih alkoholnih pića koje organizira
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, uz podršku
Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Ministarstva turizma i sporta, Osječko-baranjske županije te Turističke zajednice Grada Osijeka održat će se
20. studenog 2024.. Cilj ovog ocjenjivanja je očuvanje visokog standarda kvalitete i promicanje prepoznatljivosti domaćih proizvođača, unatoč izazovima u proizvodnji i marketingu jakih alkoholnih pića. Na ocjenjivanje je pristiglo 117 uzoraka koji će biti podvrgnuti senzorskoj analizi kvalitete od strane stručnog ocjenjivačkog tima, koristeći nove deskriptivne metode. Parametri ocjenjivanja uključuju izgled, miris, okus, teksturu i opći dojam, dok će se dodatno provesti provjera sukladnosti udjela etanola prema Uredbi (EU) 2019/787.
„Festival meda, piva i rakije“ u sklopu kojeg će se dodijeliti priznanja:
- 3. ocjenjivanja kvalitete hrvatskih piva,
- 29. ocjenjivanja kvalitete sortnih vrsta meda u Hrvatskoj i
- 20. ocjenjivanja kvalitete rakija i ostalih alkoholnih pića
Svečana dodjela priznanja održat će se
14. prosinca 2024. u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije s početkom u 10 sati. Festival je otvoren za javnost, a ima za cilj poticanje kvalitete i tradicije u proizvodnji meda, piva i rakije, kao i pružanje prilike domaćim proizvođačima da se predstave široj publici.
Osnovni ciljevi Festivala uključuju:
Promociju domaćih proizvođača – Festival omogućuje proizvođačima da predstave svoje proizvode i izgrade prepoznatljivost među potrošačima, što može pozitivno utjecati na njihovu prodaju i pridonijeti razvoju lokalne ekonomije.
Ocjenjivanje kvalitete – Natjecanje u ocjenjivanju kvalitete meda, piva i rakije nudi objektivnu analizu proizvoda. Dobitnici nagrada mogu oznaku kvalitete koristiti za isticanje svojih proizvoda na tržištu.
Podršku tradiciji – Festival potiče očuvanje tradicionalnih metoda proizvodnje, čime se štiti kulturna baština Hrvatske.
Edukaciju potrošača – Posjetitelji kroz aktivnosti i tematske prezentacije mogu naučiti o procesima proizvodnje, različitim vrstama proizvoda te važnosti podrške domaćim proizvođačima.