Župan Osječko-baranjske županije
Mato Lukić primio je danas (19. studenog 2024. godine) osvajačicu
srebrne olimpijske medalje, tenisačicu
Donnu Vekić koja se nakon primanja u prostorijama Županije susrela s
učenicima sportskih razreda
I. gimnazije u Osijeku. Tijekom druženja u Velikoj vijećnici OBŽ mladi su sportaši imali prilike razgovarati s trofejnom Osječankom o njezinom sportskom putu,
uspjesima, ali i
teškoćama s kojima se susretala tijekom karijere. Donna im je otkrila da je uvijek vodila računa o redovnom izvršavanju školskim obveza.
-
Uvijek mi je bilo bitno završiti školu iako mi je tenis bio u prvom planu, pri čemu sam imala i veliku podršku profesora koji su me podržavali na mom sportskom putu. Zato bih mladim sportašima, učenicima sportskih razreda poručila da uvijek vjeruju u sebe čak i u najtežim trenucima – kazala je Vekić i dodala da joj je cilj da se što više djece i mladih uključi u tenis zbog čega je i pokrenula inicijativu otvaranja besplatnih javnih teniskih terena s podlogama kao na Grand Slamu.
Obnašatelj dužnosti župana
Mato Lukić naglasio je kako je
izuzetno važno da vrhunska sportašica poput Donne Vekić razgovara i nudi savjete mladim ljudima koji uz gimnazijske obveze nastoje izgraditi karijeru u sportu. –
Uz trud, rad i odricanje koje vrhunski sport traži, sve je moguće, a Donna je najbolji primjer toga. Mi jako dobro znamo što sport znači ljudima, on je najvažnija grana razvoja mladog čovjeka, njime možemo razviti osobu u stabilnog čovjeka, ali i ispraviti određene devijacije. Brojni su izazovi za djecu i mlade, osobito u digitalnom okruženju, a da nam se ne bi dogodilo, kao sustavu, da mladim ljudima moramo osigurati resocijalizaciju, a ne pomoć u socijalizaciji, važno je da im vrhunski sportaši prezentiraju što znači baviti se sportom – rekao je Lukić.
Tekst i foto: OBŽ