U
središtu Osijeka nedavno je otvoren novi
ZEISS Vision Expert – inovativno i jedinstveno mjesto u
Slavoniji i Baranji za sve koji traže rješenja za
probleme s vidom i dioptrijom. Ovaj centar dolazi kao nastavak uspjeha
ZEISS Vision Centra u Zagrebu, što ga čini tek drugim takvim centrom u Hrvatskoj. Njegov cilj je ponuditi
spoj vrhunske kvalitete leća,
stručnosti educiranih djelatnika te
najnaprednije tehnologije za analizu vida, uz
personalizirani pristup svakom klijentu.
Kako bih provjerio ove tvrdnje, osobno sam posjetio centar. Tamo su mi
tri stručnjakinje u sat vremena
besplatno i detaljno pregledale vid u osam koraka, kako bi identificirale
specifične potrebe mog vida. Prvi korak bio je upoznavanje s
mojim osobnim navikama vezanim uz vid, koje bi mogle utjecati na odabir odgovarajućih leća. Optometristica me pitala o svakodnevnim aktivnostima, prošlim kontrolama vida, učestalosti korištenja naočala, kao i o mom zanimanju i eventualnim zdravstvenim problemima.
Nakon početnog razgovora uslijedio je drugi korak. Uputili smo se u
modernu ordinaciju koja je opremljena poput
malog tehnološkog laboratorija. Druga optometristica provela je sljedeće korake u analizi vida pomoću uređaja
i.Profiler®plus, koji
precizno skenira oči i izrađuje "mapu" vida. Ovaj uređaj u nekoliko sekundi obavi čak
1.500 mjerenja po oku, a zatim analizira
kratkovidnost, dalekovidnost i astigmatizam. Posebnost ove tehnologije je mogućnost testiranja vida u uvjetima slabijeg svjetla, poput noći ili sumraka.
Proces mjerenja bio je
brz, jednostavan i potpuno bezbolan, a jedini moj zadatak bio je da kroz leću promatram fotografiju
crvenog balon na vrući zrak. Svi dobiveni podaci o mom vidu poslani su na računalo i tamo analizirani. Nakon toga, prošao sam pregled očiju pomoću
biomikroskopa, gdje je utvrđeno da za svoje godine imam
odličan vid, uz preporuku da redovno dolazim na kontrolu jednom godišnje. U slučajevima kada stručnjaci primijete oštećenje vida, savjetuju klijente da se obrate
specijalistu oftalmologu.
Analiza vida nastavila se procjenom dioptrije uz pomoć uređaja
ZEISS VISUPHOR 500, koji omogućuje precizno utvrđivanje dioptrije. Optometristica je naglasila
važnost točnog određivanja dioptrije jer od toga uvelike ovisi
kvaliteta vida i svakodnevni komfor pri nošenju naočala.
Uz sve prikupljene informacije, prešao sam na sljedeći korak –
izbor okvira naočala. Stručnjakinja mi je pomogla proći kroz
široki izbor dioptrijskih okvira i savjetovala me o tome koji bi okviri najviše odgovarali mom licu i stilu. Naočale se danas smatraju dijelom osobnosti i
modnim dodatkom, stoga se odabiru s posebnom pažnjom.
Kako bi se osigurala
maksimalna preciznost postavljanja leća u okvir, u ovom centru koriste inovativni uređaj
VisuFit 1000. Ovaj sustav s
devet kamera skenira lice s naočalama i stvara
virtualni model koji omogućuje savršeno prilagođavanje naočala i leća vašim očima. Na taj način točno se određuju ključne dimenzije poput udaljenosti između očiju i nosa, što osigurava optimalnu poziciju leća u odnosu na lice. Pravilno centrirane naočale od ključne su važnosti jer čak i najmanja pogreška može smanjiti kvalitetu vida kroz leće za značajan postotak, što ručno mjerenje čini rizičnijim u usporedbi s ovom tehnologijom.
Posljednji korak bio je
izbor leća. Optometristica mi je predstavila
različite vrste leća s inovativnim značajkama. U ponudi su bile i
sunčane naočale s dioptrijama te
UV zaštitom, kao i
ClearView jednojakosne leće koje pružaju tri puta širu zonu bistrog vida u odnosu na klasične leće. Osim toga,
PhotoFusion X leće mijenjaju boju ovisno o UV svjetlu, a
AdaptiveSun leće dostupne su u različitim bojama. Na raspolaganju je i akcija u kojoj kupci
ZEISS SmartLife progresivnih leća dobivaju na poklon par
Office naočalnih leća.
Iskustvo u
ZEISS Vision Expertu bilo je detaljno i profesionalno. Osim što sam saznao mnogo korisnih informacija o vlastitom vidu, zaključio sam da ću se svakako vratiti – ako ne zbog dioptrijskih naočala, onda zbog
raznolike ponude sunčanih naočala. Svaki korak pregleda i odabira leća možete i sami isprobati posjetom
ZEISS Vision Expertu u Osijeku, gdje vas očekuje vrhunska usluga.
Zeiss Vision Expert
Adresa:
Hrvatske Republike 43, Osijek
Tel:
031 242 300
E-mail:
[email protected]
[Sponzorirani članak]