U
petak, 20. prosinca 2024. s početkom u
18:00 sati u
Knjižnici centra za kulturu Čepin održat će se predbožićna poslastica za djecu i odrasle u izvedbi
Margarete Peršić "
Pričom te zovem".
Svoje vjerne čitatelje, ali i one koji će to tek postati, časte predbožićnom poslasticom: bajkom za djecu i odrasle “
Pričom te zovem” u izvedbi
Margarete Peršić, profesionalne pripovjedačice.
Prvi je to put da u našoj zajednici imamo prilike čuti kako zvuči i izgleda pripovijedanje. Ove je godine bilo u središtu pozornosti i tijekom Mjeseca hrvatske knjige.
Riječima pripovjedačica vodi publiku u
nepoznatu pustolovinu, a publika svojom spremnošću da sluša, osigurava priči da dopre do njihovih najtanjih niti i da im se podastre u cijelom svojem obilju mudrosti, znanja i emocija. Iz te pustolovine, oni se vraćaju živi i zdravi, promijenjeni za iskustvo, obogaćeni za doživljaj. Priče i bajke su kao voćnjak prepun najrazličitijih plodova, za svakoga po nešto, po ukusu i volji i svatko može uzeti ono što mu je potrebno. I da, nismo mi samo glavni likovi u nekoj bajci, krivo su nas učili: „
Mi smo čitava priča, mi smo šuma kojom glavni lik kroči, zlikovac koji ga prevesla, rasulo oko njega, svi ljudi u prolazu, boje, zvukovi...” (A. Baricco)
U ovo Novo doba uho je žedno bajki, prezasićeno instant slikama, gladno žive, tople ljudske riječi koja liječi već i zato što u svojim nastupima objedinjuje animacijske, cirkuske, glumačke vještine i uključuje žive ljude kao žive aktere priče. Dakle, čista integracija!
“
Dođi! Pričom te zovem u pustolovinu novu, u zaštićeni nevidljivi prostor mašte i snova. Zakoračit ćemo na tlo onkraj ovog vidljivog svijeta i susresti junake slavne, djeve bajne, čuda nemoguća i piti ćemo s izvora vode žive. Dođi, ne časi časa, brod samo što nije krenuo, jedra svoja već je zapeo! U tom nepreglednom moru, znam gdje ćemo kopno pronaći i po povratku s ovog putovanja kako će nam okrijepljena duša zablistati!!” (
Margareta Peršić)
Margareta Peršić rođena je 1976. godine u Zagrebu gdje je 2000. godine završila Pedagošku akademiju na temu „Priča, slika, slikovnica“. Proteklih dvadesetak godina aktivno se bavi i pronalazi veliko veselje u izradi ilustracija, igračaka i lutaka, žongliranju, pripovijedanju priča te uređenju prostora. Margareta je sudjelovala na mnogim pedagoškim projektima u Hrvatskoj i inozemstvu te vodila brojne lutkarske, dramske i likovne radionice. Članica je Sekcije za oblikovanje igračaka i lutaka te Sekcije za ilustraciju, karikaturu, strip, animirani film i primijenjeno slikarstvo, Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (od 2010.) te Hrvatskog centra za dramski odgoj. Imala je dosad osamnaest samostalnih, te sudjelovala na šezdesetak grupnih izložbi. Godine 2017. godine diplomirala je na Institutu za waldorfsku pedagogiju u Zagrebu. Živi i radi u Zagrebu.
„
U početku bijaše riječ i po njoj sve postade i bez nje ništa ne nastade“ (Biblija)