Svečana promocija kalendara Osječko-baranjske županije održana je u središnjoj zgradi Županije.
13 nagrađenih autora uvodno su pozdravili župan
Mato Lukić i predsjednik žirija, fotograf
Damir Hoyka koji su im čestitali na izvrsnim radovima.
-
Ovo nije prvi kalendar čiji su autori naši sugrađani i ja se ovim putem zaista zahvaljujem svima koji su sudjelovali jer smo kroz njihove radove imali priliku upoznati i one dijelove županije koje možda slabije poznajemo. Njihove fotografije dodatno su otkrile ljepote cijele županije te će poslužiti kao najbolja pozivnica budućim posjetiteljima i turistima. Ove godine mi je posebno drago da nam se u izboru najboljih fotografija pridružio Damir Hoyka, naš poznati i priznati fotograf koji je od pristiglih 111 fotografija izabrao 12 najboljih – kazao je Lukić i pozvao sve zainteresirane da i dogodine sudjeluju u foto natječaju Osječko-baranjske županije.
Dio ovogodišnje nagrade bio je
PhotoWalk, radionica fotografiranja čiji je fokus kako
uočiti motiv i snimiti ga na kompozicijski korektan, 'fotopismen' način. Teoretski dio koncipiran je tako da bude razumljiv svim nivoima foto predznanja, a snimanja se realiziraju mobitelom. U uvodnom dijelu sudionicima se pruža sukus temeljnih uputa za snimanje bolje fotografije. Nakon uvoda, sudionici kreću u 'šetnju' i tijekom ostatka radionice, prikazuju na ekranu svog mobitela fotografije koje su snimili, a od Damira Hoyke dobivaju individualne povratne
informacije i instrukcije.
-
Prekrasno je biti u poziciji pohvaliti ljude koji su se potrudili napraviti nešto novo, vidjeti neke nove vizure Osječko-baranjske županije i u krajnjoj liniji istaknuti najbolje radove koji će možda inspirirati nekoga da se okuša u fotografiji. Ono što je meni bilo važno pri odabiru najboljih 12 fotografija je prepoznati osobni trud, ono najbolje od svakog pojedinca – rekao je Hoyka.
Sudionica ovogodišnjeg natječaja i autorica nagrađene fotografije
Ankica Ursić Molnar izrazila je zadovoljstvo zbog sudjelovanja i osvojene nagrade, a posebno ju, kaže, veseli,
rad s Damirom Hoykom. Objasnila je da je nagrađena fotografija nastala u
ranim jutarnjim satima, a glavni motiv na njezinim radovima su šumske životinje.
Tekst i foto: OBŽ