![](http://cdn-vps.osijek031.com/slike/novosti/2007_02_03_trznica_150.jpg)
Na dvije najveće osječke tržnice - glavnoj i donjogradskoj posljednjih desetak dana mogu se vidjeti prodavači koji na crno prodaju domaće suhomesnate proizvode. Riječ je najčešće o kobasicama, krvavicama i slanini, proizvodima koji su skriveni ispod pultova i pokriveni najlonom ili u jednom slučaju - maskirnim šatorskim krilom. O opasnostima konzumacije takvoga neprovjerenog mesa najbolje govori apel iz
Zavoda za javno zdravstvo u kojemu upozoravaju: “
Svježe meso i suhomesnate proizvode građani trebaju kupovati isključivo u ovlaštenim mesnicama, a ne na tržnici, kod nepoznatih osoba”!
Iz sanitarne i gospodarske inspekcije potvrđeno nam je kako ta služba redovito kontrolira prodaju proizvoda koji pripadaju u njihovu nadležnost.
- Na temelju Uredbe o mjerama sprječavanja nedopuštene prodaje roba na tržnicama i drugim otvorenim prostorima pravne i fizičke osobe koje upravljaju prostorima kao što su tržnice, prigodne prodaje, sajmovi, izložbe i priredbe ne smiju dopustiti ili na bilo koji drugi način omogućiti da te proizvode prodaju pravne ili fizičke osobe koje nisu registrirane, odnosno nemaju odobrenje za trgovinu suhomesnatim i sličnim proizvodima, doznajemo od pomoćnice predstojnika
Ureda državne uprave
Jasne Mađura.
Obišli smo glavnu osječku tržnicu i u razgovoru s kupcima i trgovcima doznali kako su građani postali nezainteresirani za stalna upozorenja o zaraznim bolestima. “
Ne znam što da kupujem. Ptice su gripozne, svinje imaju kugu, a krave su lude. Ipak, cijene na tržnici su znatno niže od onih u mesnicama, kupujem kobasice uvijek kod iste prodavačice i do sada nije bilo problema”, kaže
Magda O..
Prodavači, pak, tvrde da su suhomesnati proizvodi koje prodaju zdravstveno ispravni.
- Ja prodajem svoje domaće kobasice, iste one koje jedu i moja djeca, suprug i ja kod kuće. Uzorak mesa nakon klanja svinja uvijek pregledamo u veterinarskoj stanici i ono je zdravstveno ispravno. Znam da je zabranjena prodaja kobasica, ali od nečega moramo živjeti , kaže jedna prodavačica.
No, kobasice nisu jedini problem na osječkoj tržnici. Nezakonitom se trgovinom bave i šverceri cigareta koji svakoga jutra prolaznicima tiho dobacuju: “
Trebaš li cigareta?”. Iako se čini da ih je svakoga dana sve više, podaci
Policijske uprave osječko-baranjske pokazuju da je iz godine u godinu sve više zapljena cigareta iz Srbije i Bosne.
Ono što dodatno zabrinjava kada je nezakonita prodaja cigareta u pitanju jest i činjenica da su duhanski proizvodi na tržnici dostupni i maloljetnicima iako zakon brani prodaju cigareta i duhana osobama mlađim od 18 godina. Identična je stvar i s alkoholom koji je također zabranjeno prodavati maloljetnicima, no ni jedan prodavač na tržnici neće od kupca zatražiti osobnu iskaznicu i odbiti prodati litru domaće rakije, koja je česta u ponudi pojedinih trgovaca na tržnici, djetetu.
Rekordne policijske zapljene švercanih cigareta
- Kada je riječ o švercanim cigaretama, policija ima pune ruke posla i stalno otkrivamo i male i velike 'ribe'. 2003. godine zaplijenili smo 68.685 kutija švercanih cigareta, godinu dana kasnije 64.755 kutija, 2005. godine 67.280 kutija, a prošle godine otkrili smo i zaplijenili 417 posto više cigareta nego godinu dana prije - čak 347.962 kutije, kaže glasnogovornica Policijske uprave
Edita Roterbauer.
Autor:
Eduard Soudil/
Glas-Slavonije.hr