Poglavarstvo Osijeka na čelu s gradonačelnikom
Antom Đapićem danas je odbilo prijedlog
Odbora za utvrđivanje prijedloga imena ulica, a na inicijativu dijela braniteljskih udruga iz Domovinskog rata da se
Trg slobode preimenuje u
Trg dr. Franje Tuđmana, nova ulica koja spaja Gundulićevu i Ulicu Hrvatske Republike nazove
Ulicom 3. gardijske brigade, a šetnica na lijevoj obali Drave po
106. brigadi Hrvatske vojske.
- Naš je stav da je ovo politički vrlo složeno pitanje pa smo odlučili da ove prijedloge ne uputimo u Gradsko vijeće i predlažemo otvaranje šire javne rasprave kako bi se postigao širi konsenzus i najkvalitetnija rješenja, jer ima i drugih prijedloga - rekao je
Đapić, dodavši kako to ne znači da
Poglavarstvo ima nešto protiv prijedloga.
- Ja sam za to da predsjednik Tuđman dobije primjeren trg u Osijeku, ali i Trg slobode ima svoju tradiciju, a sloboda je iznad svega i zato o tome treba dobro razmisliti, a ne preko koljena obaviti to preimenovanje. Kad je u pitanju Ulica 3. gardijske brigade, postavlja se pitanje ne zaslužuje li ta brigada neku značajniju ulicu ili trg. Osim toga, tu je cijeli niz drugih prijedloga i zato je neophodan širi konsenzus i suglasnost svih braniteljskih udruga, građana itd., a kada su u pitanju preimenovanja, tu se javlja dodatni tehnički problem promjene dokumenata i troškova koje bi građani imali - rekao je
Đapić na sjednici Poglavarstva.
Kako doznajemo, kad su u pitanju postrojbe iz Domovinskog rata, pojavio se problem što ih ima dosta, a ne mogu sve biti obuhvaćene programom i dobiti svoje ulice.
U osječkoj
Hvidri, koja je predložila preimenovanje Trga slobode i imenovanje Ulice 3. gardijske brigade, ističu da je dobro što se rasprava uopće otvorila.
- Nešto se mora učiniti. Mi smo dali neke svoje prijedloge, ali to ne znači da oni moraju biti prihvaćeni. Slažem se da ima dosta brigada i drugih postrojbi koje bi također trebale dobiti svoju ulicu, pa možda ne bi bilo loše tu novu ulicu u središtu grada nazvati Ulicom osječkih branitelja ili nešto slično - kaže predsjednik Hvidre
Miljenko Kolobarić, dok predsjednik Koordinacije braniteljskih i stradalničkih udruga
Božidar Riba najavljuje skori okrugli stol svih udruga.
- Mi smo predložili da se cestovni most prema Baranji nazove po dr. Tuđmanu, jer tu ima puno simbolike. Važno je da svaki prijedlog ima dobar temelj i zato ćemo se vrlo brzo svi sastati i o tome raspraviti, a iskreno ne vidim razloga da se to toliko dugo odgađa, jer mi smo inicijativu za most dali još prije sedam mjeseci - istaknuo je
Riba.
Inače, uz ove tri ulice, odbijeni su i prijedlozi da još dvije nove ulice u Osijeku dobiju imena
Ulica jorgovana i
Esperantska ulica.
Đapić još dvoji oko spomendana
Đapić se danas osvrnuo i na prijedlog o
Danu crvenog fiće, istaknuvši da je to otvorilo dobru priču kako bi se pronašlo najprihvatljivije rješenje za spomendan
Domovinskog rata.
- Uz Dan crvenog fiće pojavile su se i druge inicijative poput 3. siječnja 1992., kada je Osijek pretrpio najstrašnije razaranje, pa dan kada su se u gradu ponovno upalila svjetla, zatim dan kada je poginuo prvi hrvatski redarstvenik Ivica Repušić. Zato i tu treba otvoriti širu raspravu oko spomendana - rekao je
Đapić.
Autor:
Nikola Patković/
Jutarnji.hr
Foto: Samir
::vidi fotografiju::