Citat: ›
I da kad smo kod crkve ima jedan pop koji na vratima svoje crkve ima povecu sliku Ante Gotovine (i svaka mu cast zbog toga)
|
Pop s sa slikom Ante Gotovine? Na ovo sam dobro prtrljao oči...
Iako svašta nadrobi, osvrnut ću se na jedno:
Svoju vezu s bogom i s vjerom i stavove ima svaki pojedinac i vjernik.
Zajednica vjernika je crkva. U mom katekizmu je pisalo: CRKVA i nacrtani čiča Gliše kako igraju kolo i raduju se jedni s drugima, a zgrada je bila prekrižena.
S tim nema nikakve veze nacionalna, politička ili interesna zajednica. I svećenik bi to trebao znati.
Inače, možda je u Jugoslaviji bio drukčiji vjeronauk, pa sam ja naučio krivo - ali kad je Isus jednom zgodom došao u hram i tamo zatekao trgovce, farizeje i političare - isjerao ih je korbačem.
Ne znam je li ta prispodoba nakon 1990. izbačena iz Biblije, ali ako nije, ti i tvoj "pop" mogli biste gdjekoju paralelu povući.
Žao mi je kad vidim da mladi koji se deklariraju kao studenti mire i identificiraju s političkim strujama, umjesto da kao studenti svugdje budu progresivna, reformska snaga.
"Studenti" pomirljivo služe svojim političkim izvorima informacija prenoseći njohove poruke.
Kad nekome kažeš da su recimo (hajd, okrenut ćemo tezu) partizani i komunisti na vlasti bili zločinci - brani se navodeći kako su oni drugi bili još gori.
Tako i kad pokušamo zaključiti da je ustaški poredak zločinački, 95% komentara je tipa: "je, a šta su oni drugi..."
Sve to govori da ni danas u javnosti nema opinion-makera, i da lufus, prljava smo i prosta fukara. I kad to kažem, a izgovorim to s puno više ljubavi za običnog Hrvata nego imaju političari koji ti govore da si mlad, lijep, zgodan i uspješan. Taj te mrzi, radi glupim i na tome izgrađuje sebe.
Mislim da bi svatko sebi trebao dati odgovor na pitanje koliko je spreman suočiti se s počinjenim zločinom koji je počinjen pod kišobranom pod kojim je on bio. Dosadašnji tijek rasprave pokazuje nam da u tim teškim pitanjima padamo na ispitima kršćanstva i morala u koja se buzuvjetno Thompson kune, a Zlatko Sudac propovijeda.
Istine su dvije. Prva je da štovateljima ustaškog poretka ne možete pokazati da je to loše mašući petokrakom. A ni simpatizerima ove druge neće biti jasnija priroda i rezultati poretka koji simbolizira ako se crtaju nacistički grafiti.
Podjele se produbljuju, a političari trljaju ruke jer su u izbornoj godini uspjeli podijeliti stado na starom pitanju.
Druga istina, zbog koje nakon svih komentara ovdje odahnem, je da Hrvatska nije ona stara u kojoj su se stvari lomile preko koljena i ja iskreno žalim one koji misle da tako svijet funkcionira.