U pravu si, u New Yorku nema odviše mjesta (odn. na Manhattanu). No način na koji oni koriste prostor nama je znanstvena fantastika (uz to, otok Manhattan je velika stijena, te statički omogućuje takvu gradnju - kod nas je bilo more, pa močvare, i pjeskovito tlo - to je najbolje shvatio Dubravko Grgić nakon što je izgubio 50-ak milijuna eura zbog preduboke gradnje). Madison? Nisu napravili novu dvoranu na mjestu stare. Napravili su je par blokova dalje - na mjestu stare su nove zgrade. To je u stvari zanimljivo, Madison square garden više nije na Madison square-u, a ime je ostalo. Kako nisam turistički magazin, savjetujem sve koji budu u prilici da odu u dotičnu dvoranu, jer čak ni u New Yorku ne napune dvoranu na svakoj utakmici.
No malo smo odlutali. Nisam uopće trebao uspoređivati SAD i Hrvatsku, iako mi je jedini cilj bio istaknuti pitanje o racionalnom trošenju javnog novca, u čemu su Amerikanci pravi majstori (iako imaju posve drugačiji koncept javnih ulaganja, no ovdje nije mjesto za to.)
Što se tiče Hypo tornjeva i Rupe, nisam ni tvrdio da će biti isključivo stanovi. Tvrdio sam da postoji velika opasnost da u Rupi neće biti objekata od javnog interesa, primjerice kongresna dvorana. Da li će biti stanovi ili poslovni prostor, posve je svejedno. Usput, projekt Hypo stoji, iako me ljudi u banci uvjeravaju da nije upitan. Banka se prodaje, a Bavarci možda neće dijeliti takve ambicije.
No da skratimo - osnovna pitanja u ovoj priči su
a) ima li mita (ha, naravno)
b) kolika je realna cijena
c) ako je realna cijena velika, nisu li Osijeku za tu cijenu potrebnije neke druge stvari.
Ako su odgovori a) ne, b) manja od objavljene, c) ne, onda idemo graditi dvoranu!