Za starije polaznike osječkih dječjih vrtića počela je
škola klizanja. Riječ je o programu navikavanja na led i učenja samostalnog klizanja koji će proći
petstotinjak vrtićaraca u organizaciji
Udruge za šport djece i mladeži Grada Osijeka. Program za svaki vrtić traje pet dana,
od ponedjeljka do petka, a za najmlađe klizače led je rezerviran
od 8 do 10 sati. Rad škole klizanja financira
Grad Osijek, a svoj doprinos dao je i
GPP, koji po simboličnim cijenama svojim autobusima prevozi mališane do klizališta i natrag u vrtić. Na ledu smo zatekli mališane iz dječjih vrtića “
Latica” i “
Potočnica”, a u želji da svladaju klizačku tehniku nisu ih ometali ni česti padovi.
- Ja sam već klizala i prošle godine, s mamom i tetom. Više ne padam puno, sada već znam klizati dosta dobro. Inače me i mama dovodi na klizanje, a dobro mi je i sada s djecom iz vrtića. Drago mi je što nas uče klizati - kaže petogodišnja
Patricija Hercegovac.
Marin Matijević, iz Udruge za šport djece i mladeži Osijeka, rekao je kako je ovo samo nastavak projekta koji se provodi već deset godina.
- Program škole klizanja proći će djeca iz dvadeset vrtića iz Osijeka te Višnjevca i Josipovca. Na ledu imamo četiri voditelja klizanja, a s djecom se radi u grupama, ovisno o predznanju i sklonostima klizanju, rekao je
Matijević, dodavši da će se i ove sezone, nakon što svi vrtići prođu školu klizanja, održati natjecanje među vrtićima "
Mala klizaljka".
Zadovoljne programom su i odgojiteljice, koje prvog dana nisu bile na ledu s mališanima kako bi bile na raspolaganju u slučaju padova, ali tijekom tjedna i one će "
isprobati led"
Klizalište se neće širiti!
Klizačima koji na klizalište dolaze u večernjim smjenama smetaju često nesnosne gužve, a na ledu se već za desetak minuta klizanja pojave rupe. Unatoč nezadovoljstvu, doznajemo kako planova za širenje klizališta nema.
- Nismo razmišljali o širenju površine klizališta, a na 'Sokolu' se to i ne bi moglo izvesti, jer klizalište već sada prekriva cijelo rukometno igralište. Plan je bio za ovu sezonu klizalište natkriti šatorom, ali projekt nije proveden zbog situacije u Gradu, kaže direktor Sportskih objekata
Ivan Vuletić.
Klizaljke od 299 kuna naviše
Iako je ponuda skijaške opreme u specijaliziranim trgovinama bogata, klizaljke i pripadajuće dodatke potrebne za uživanje na ledu teže je pronaći. Prema riječima djelatnika “
Intersporta”, kvalitetne klizaljke najvažniji su dio opreme, no u ponudi trenutačno imaju samo nekoliko modela.
- Potražnja za klizačkom opremom još uvijek nije velika. Nudimo nekoliko modela hokejaških, dječjih te klizaljki namijenjenih umjetničkom klizanju. Cijene klizaljki ovise o proizvođaču - od 299 kuna naviše. Očekujemo veću isporuku idućeg mjeseca, rekli su u “
Intersportu”.
Slična je situacija i u “
Hervisu”, gdje također najeftinije klizaljke stoje 299 kuna.
- U ponudi imamo obične dječje plastične te hokejaške klizaljke po cijeni od 299 i 349 kuna. Zaštitu za noževe klizaljiki i štitnike očekujemo oko Božića, kada se nadamo i većoj potražnji. Za sada se ljudi uglavnom samo raspituju, doznali smo u “
Hervisu”.
Autori:
Ivan Sekol/
B.Božić/
Glas-Slavonije.hr