Ja sam se samo osvrnio na koncepciju filma i nemoras nikakvu skolu zavrsiti da bi bio filmski kriticar ja sam samo napisao svoje misljenje. Danasnji SF-filmovi skloni su znanost prikazivati kao inkviziciju buducnosti, zasto, pa jer to im donosi profit i gledanost. Ljude uvijek privlace mracna predvidjanja u buducnosti, a pogotovo sto se tice kloniranja, zlo uporabe mape ljudskog genoma, strah od novih totalitarnih poredalka u svijetu. Svi slicni filmovi sa ovim ( Matrx, Gattaca, I, Robot, Equlibrium, pa i neki stariji poput Blade Runnera, THX-a ) pokusavaju prikazati kako se i u znanosti moze otici u ekstremizam. Vidis manje vise svugdje se govori o pravima ljudi. Mislim ako se danas u svijetu ne postuju ona ves postojeca ljudske prava ( trgovina ljudima, prostitucija, pedofilija, izrabljivanje radnika i iskoristavanje siromsnih ) kako onda da se postuju prava recimo nekog Klona, za kojeg se ne zna jel on ljudsko bice ili samo proizvod ko i svaki drugi.
Sto se tice samog filma, kao filma. Film nece postici bog zan kakvi uspjeh, ali zato pokazuje jedan trnd koji je sada u Hollywoodu. Recimo vrati se par godina unazad pa ce s vidjeti da su tada bili u trendu filmovi katastrofe ( Twister, Zestoki udar, Dan nezavisnosti, Armagedon, The Core..itd) kada se o isfuralo presili su na sasvim nesto drugo.
Jest da silm u nekim djelovima podsjeca na MTV-jeve spotove, sto mi se nesvidja, ali sve ukupni moj dojam je dobar.
I, da, debeli o ukusima se itakako raspravlja, a pogotovo kada se umjesa i doza neukusa. |