
Kako bi utvrdila jesu li sanitarni uvjeti pripreme hrane za bolesnike u skladu s propisima EU-a,
sanitarna inspekcija Europske unije nedavno je posjetila O
djel za prehranu Kliničke bolnice Osijek i skupa s još pet hrvatskih javnih zdravstvenih ustanova osječku bolnicu uvrstila u
pilot projekt Europske unije. Iako službeni rezultati još nisu stigli, na Odjelu kažu kako su dobili neslužbenu potvrdu da upravo osječka bolnica ima najbolje sanitarne uvjete u bolničkoj kuhinji u Hrvatskoj.
3.000 obroka dnevno
Kakvo bi stanje tek bilo kada se obroci za pacijente ne bi pripremali na pećnicama iz 1976. godine, na što se ovih dana novinarima požalila voditeljica tog Odjela, mr.sc.
Marija Adam Perl, te da bolnička kuhinja nije paviljonskog tipa, pa se hrana na putu do pacijenta ohladi.
I dok, prema procjenama stručnjaka 50 posto pacijenta u hrvatskim bolnicama gladuje, u osječkoj dnevno prirede
3.000 obroka, a pothranjenost nije zabilježena jer pacijenti prosječno leže 10–15 dana, što je prekratko razdoblje da bi se dospjelo u takvo stanje.
- Većina pacijenata u bolnicu dođe pothranjena ili pretila. Ako je netko kod kuće naučio jesti šunku i slaninu, a hospitaliziran je zbog srčanih problema i stavljen na dijetu s neslanom juhom i posnom piletinom, jasno je da mu se takav obrok ne može svidjeti. Jelovnik se sastavlja kako bi zadovoljio sve energetske i nutritivne vrijednosti i potrebe bolesnika, rekla je magistra Adam-Perl.
Jelovnik s 22 vrste dijeta
Ministarstvo zdravstva, prema službenim podacima, mjesečno izdvaja
17 kuna po bolesniku za dnevnu prehranu, no u KBO napominju kako je riječ o prosječnoj cijeni, jer prehrana dijabetičara je skuplja od prehrane nekoga tko je u komi i hrani se pomoću sonde.
- Svaki dan jelovnik pripremamo na bazi 22 vrste dijeta. Tu su i posebne dijete po narudžbi određenih liječnika specijalista, te kombinacije različitih dijeta za specifične bolesnike s čirom na želucu, te pasirane dijete za one s otežanim gutanjem, kaže mr. Adam-Perl.
Dobavljači namirnica Odjela za prehranu Kliničke bolnice Osijek, ugledne su i poznate tvrtke. Tako sva konzervirana hrana i meso za osječku bolnicu stiže iz
Podravke, mliječne proizvode dobavlja
Vindija, a piletinu
Koka Varaždin.