Mr. sc.
Tomislav Šerić, studentski kolega zamjenika osječkoga gradonačelnika
Ivana Vrdoljaka na Elektrotehničkom fakultetu, potpisao je danas ugovor s
Draženom Alerićem, predsjednikom NO-a novoosnovane gradske tvrtke
Osječki promet i gospodarstvo (
OPG), te s 1. rujna preuzeo funkciju direktora.
Šerić je nakon studija u Osijeku nastavio obrazovanje u Parizu, gdje je završio MBA (
Master of business administration), u slobodnom prijevodu „magistar vođenja poslovanja“. Na novo radno mjesto prelazi iz HT-a, gdje je radio kao menadžer za marketinšku strategiju.
Došao na nižu plaću od dosadašnje
- Drago mi je što sam se vratio u svoj grad i dobio priliku napraviti nešto za svoje sugrađane. Odgovara mi i što ću imati visoku samostalnost u radu i osmišljavanju načina funkcioniranja nove gradske tvrtke, rekao nam je Šerić, koji se u Osijek vratio kao 35-ogodišnjak, iako će na novom radnom mjestu imati nekoliko tisuća kuna nižu plaću nego što je imao u HT-u.
- Nadam se kako ćemo već nakon nekoliko mjeseci postati financijski neovisni o gradskom proračunu, u kojem je za početak rada OPG-a predviđeno 700.000 kuna, te ćemo moći i uplaćivati sredstva Gradu. Na početku ćemo imati troje zaposlenih, a nove ljude ćemo zapošljavati prema potrebama i u skladu s razvojem aktivnosti. Nećemo samo čekati da se ulagači sami pojave u gradu, nego ćemo proaktivno ići prema tvrtkama, institucijama i veleposlanstvima i izlagati nam naše programe, kako bismo ih potaknuli na ulaganja. Gradska uprava nije u mogućnosti raditi na takav način, ali jedan d.o.o. i te kako jest, kaže Šerić.
Sjedište OPG-a će biti u gradskom prostoru u Blok centru 2, u Ulici Hrvatske Republike 19 e.
Ivo Koški – za gospodarska ulaganja
- Kolegu Šerića pamtim kao iznimno stručnog i korektnog, sposobnog za pokretanje gradskih projekata koje sam nudio u predizbornoj kampanji. Zato sam ga i potražio i postavio pred njega taj izazov, istaknuo je Vrdoljak, koji za Šerićeva pomoćnika za gospodarstvo dovodi još jednog mladog i dokazanog stručnjaka za ulaganja i projekte.
Grad je, zbog racionalizacije, odustao od osnivanja tvrtke
Osijek-Invest, koja bi se bavila ulaganjima u gospodarstvo. Time će se baviti radna jedinica kojom će rukovodit
Ivo Koški, bivši zaposlenik županijske Razvojne agencije, potom USAID-a i do jučer Ureda UNDP-a u Vukovaru. U njezinoj će nadležnosti biti uređivanje i održavanje gospodarskih zona, izrađivat će razvojne studije, usmjeravati i pružati usluge ulagačima na području grada i određivati kriterije za pogodnosti koje će im nuditi.
Vraća se pauk
OPG bi do Nove godine od
Elektromodula trebao preuzeti koncesiju za
reguliranje prometa u mirovanju, odnosno naplatu parkiranja, uređenje i održavanje parkirališta u gradu, te skrbiti o prometnim rješenjima u gradu, od usklađivanja zelenih valova, do određivanja jednosmjernih ulica. U sklopu tvrtke trebala bi što prije proraditi i
pauk-služba za odvoženje nepropisno ostavljenih vozila i onih koji smetaju odvijanju prometa.
Autor: Goran Flauder