Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

[izbori 2009.] Bubalo potopio Đapića, Šišljagić novi župan

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema

Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031

Ukupno postova: 69701
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 01.06.2009. 13:30 
Naslov:  [izbori 2009.] Bubalo potopio Đapića, Šišljagić novi župan
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Krešimir Bubalo (HDSSB-HNS-ZH) novi je gradonačelnik Osijeka. Tako su na jučerašnjim, prvim neposrednim izborima odlučili Osječani podarivši mu 25.256, ili 63,14 posto svojih glasova. Njegov protukandidat Anto Đapić (HSP-HDZ), pak, dobio je gotovo upola manje, 13.778 (34,45 posto) glasova.

Izborima se odazvalo 39.998, odnosno gotovo 39 posto birača, a zabilježena su 942 nevažeća listića. Bubalo je, podsjetimo, u prvom krugu dobio nešto više od 38, a Đapić od 23 posto glasova. “Trećeplasirani”, nezavisni Gordan Matković u drugom je krugu dao potporu “Snazi grada” trojca Bubalo-Danijela Lovoković-Ivan Vrdoljak.

Već rezultati prvog kruga, a potom sva istraživanja rađena između dva izborna kruga, govorili su da će ova izbora utrka, zapravo, biti lišena neizvjesnosti. Vrijedi spomenuti i da se istraživanje Glasa Slavonije još jednom pokazalo kao vrlo pouzdano, s obzirom na to da su rezultati unutar očekivane statističke pogreške. Stoga se i u stožeru koalicije HDSSB-HNS-ZH od početka večeri osjećala pobjednička atmosfera. Svi su, zapravo, mnogo željnije iščekivali rezultate izbora za župana. Prava erupcija veselja, uz svepristune tamburice, stigla je nakon objave da je i Šišljagić pobijedio.

Mandati na raspolaganje

- I '91. su nam tukli grad iz aviona i nisu uspjeli; nisu uspjeli ni sada. Čestitam Šišljagiću. Rekao sam Đapiću da ću izdržati njegovu prljavu kampanju, a nakon toga ću nastaviti raditi kao što sam radio i do sada. Ovakva kampanja mi je dodatni motiv da počistim sve što su ostavili u Gradu. Očekujem da bivša gradska vlast ne odugovlači s primopredajom i da to obavimo do kraja tjedna, pri čemu nam trebaju predati i završni račun. Nakon toga tražit ću od svih pročelnika i direktora gradskih poduzeća da daju mandate na raspolaganje jer želimo napraviti reviziju poslovanja. Bit ćemo vrlo odlučni u tome - poručio je Bubalo.

- Nije ovo pobjeda Bubala, Lovokovićke i Vrdoljaka. Ovo je pobjeda grada Osijeka. Onako kako sam danas ponosan na građane Osijeka, obećavam im da će tako oni biti ponosni na nas nakon četiri godine - dodao Vrdoljak. U izbornom stožeru bio je i Gordan Matković sa suradnicima.

- Hvala Bogu, konačno ćemo imati gradonačelnika i župana sukladno volji građana. Vjerujem da će oni znati opravdati to povjerenje, a imat će moju punu potporu u GV-u i ŽS-u - rekao je Matković. Đapiću je poručio: “Koliko je imao djela, a koliko riječi, pokazala je potpora birača.”

Đapić: Nisam previše razočaran

- Vjerujte mi da nisam razočaran previše, za ovu situaciju sam se psihološki pripremio još prije dva mjeseca kada su krenuli naši problemi i do kada smo bili sigurni pobjednici - tvrdio je sinoć Anto Đapić, nakon objave prvih neslužbenih rezultata. Naime, HSP i Anto Đapić nisu željeli rezultate čekati sa svojim koalicijskim partnerom HDZ-om u hotelu Osijek, pa je vrh ove stranke rezultate dočekivao sam u stranačkim prostorijama u Šamačkoj ulici.

- Odlučili smo rezultate skromno dočekati u svojim prostorijama jer najsigurniji smo u svojoj stranci i kada nam je teško, želimo biti zajedno - komentirao je Đapić, dok su članovi prilično tužnu atmosferu pokušavali podići glasno pjevajući himnu HSP-a. Da su u tabor HSP-a došli samo najvjerniji članovi “svjedočile” su i kiflice, kojih je na stolu ostalo i previše. No Đapić je i nakon rezultata čini se ostao realan, pa je zaključio:
- Javno mnijenje se nakon Glavaševe presude do te mjere opredijelilo za HDSSB da nikakva kampanja nije mogla poljuljati stvoreno raspoloženje. Osobno mislim da to nije dobro, ali vrijeme će pokazati jesam li bio u pravu - kaže.

Đapić je najavio kako neće ići u Sabor, ali neće biti ni gradski vijećnik, već će to prepustiti mlađima, a on se kako kaže posvećuje isključivo stranci.

Inače, lijepljenje plakata, dijeljenje letaka i promidžbenoga materijala GONG je zabilježio na tri mjesta u Osijeku - u Kanižlićevoj, Gundulićevoj i Vukovarskoj ulici, gdje su jučer ujutro postavljeni plakati HDZ-a.

Krešimir Bubalo, gradonačelnik Osijeka:
- Zahvaljujem svim građanima Osijeka što su pokazali u kojem smjeru žele da im ide grad. Opravdat ćemo ukazanu šansu.

Anto Đapić, bivši gradonačelnik Osijeka:
- Moje poslovanje u Osijeku bilo je čestito i časno. Ničega se od onoga što sam radio ne sramim, a iza sebe sam nešto ostavio.

Piše: Mario Mihaljević/Nefreteta Zekić/Tomislav Levak/Glas-Slavonije.hr
Foto: Goran Flauder/arhiva 031

Vladimir Šišljagić novi župan

Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić novi je osječko-baranjski župan! To znači da, nakon što je Krešimir Bubalo pet godina vodio Osječko-baranjsku županiju, ona ostaje u rukama HDSSB-a. Nakon što je u prvom krugu za prsa pobijedio "ljutog protivnika" Tomislava Ivića, kandidata koalicije HDZ-HSP- HSLS-HSS-HSU, tadašnju razliku od samo 0,8 posto, Šišljagić, službeno kandidat koalicije HDSSB-Zeleni, u drugom krugu je, prema prvim neslužbenim rezultatima, povećao gotovo 15 puta! Prema izvješću Županijskog izbornog povjerenstva u ponoć, na obrađenih svih 427 mjesta, Šišljagić je osvojio 61.158 ili 54,10 posto glasova, a Ivić 48.387 ili 42,81 posto glasova. Pritom je na izbore izišlo značajno manje birača nego u prvom krugu. Tada je glasovalo 49,20 posto birača. Sada je pak, prema prvim rezultatima, kandidate na glasačkim listićima zaokruživalo samo 113.039 od ukupno 292.151 birača, ili tek 38,69 posto, pri čemu je njih 3.449 ili 3,05 posto bilo nevažećih.

- Čestitam kolegi Šišljagiću na pobjedi. Već letimičnim pogledom očigledno je da su na konačan rezultat izbora u drugom krugu utjecali glasovi onih koji su u prvom krugu išli SDP-u, odnosno njihovom kandidatu za župana Zlatku Maksimoviću. Naime, općine i gradovi koje sam ja dobio u prvom krugu, sada su pripale Šišljagiću. Vjerojatno je i značajno manji odaziv građana na izbore utjecao na konačan izborni rezultat, još "vruć" ocijenio je Ivić. Na upit znači li to da nisu uspjeli dovoljno motivirati svoje biračko tijelo, odgovorio je: "Teško mi je sada reći, prije nego što napravimo temeljitu i ozbiljniju analizu, nakon što prespavamo ovu izbornu noć". Na pitanje misli li da je negativna kampanja o Šišljagiću kao "jugooficiru i kapetanu prve klase" bila pogrešna, s obzirom na to da su "pucali" na SDP-ove birače, Ivić je odgovorio: "Ne vidim zašto je to negativna kampanja".

- Upravo mi cijelo vrijeme vodili smo afirmativnu kampanju, a negativnu kampanju vodila je druga strana, HDSSB, koja je palila našu zastavu i “bombardirala” našu zgradu. Oni su govorili jezikom mržnje i pozivali na rat do istrebljenja. Također, prije drugog kruga STV nije emitirao naše spotove, a i te kako je HDSSB bio favoriziran i u drugim regionalnim medijima. Po čemu je negativna kampanja ako smo na plakat stavili “rat do istrebljenja”, a s druge strane “razvoj i zapošljavanje”? Oni su to rekli. Također, činjenica je da je Šišljagić bio kapetan - tvrdi Ivić.

Pobjednik Šišljagić, pak, samo je na konferenciji za novinare Glasa Slavonije i Slavonskog radija u Hotelu Central naglasio "kako očekuje da da će u idućih nekoliko dana biti obavljena primopredaja u Županiji". To je izrekao sa smiješkom, s obzirom da nasljeđuje upravo dopredsjednika HDSSB-a Bubala, koji prelazi na funkciju gradonačelnika Osijeka.

- Veliko hvala svima koji su nam dali glas. Opravdat ćemo njihovo povjerenje. Upravljat ćemo Osječko-baranjskom županijom bez politiziranja, vodeći računa o svim dijelovima županije, o svakom gradu i općini, neovisno o tome koja je politička opcija na vlasti, izjavio je Šišljagić nakon pobjede.

Zbog teškog poraza najjače stranke u Hrvatskoj, HDZ-a, na području Osječko-baranjske županije, već u izbornoj noći krenule su informacije kako će vrlo brzo doći do smjena vodstva županijskog i osječkog HDZ-a.

- To ćemo vidjeti, treba prvo prespavati i napraviti temeljitu i detaljnu analizu svih rezultata, te njihovih uzroka, kratko je kazao Ivić.

Do zaključenja ovoga teksta Županijsko izborno povjerenstvo nije zaprimilo ozbiljnije primjedbe ili prigovore na eventualno kršenje izborne šutnje ili izbornih pravila.

- Rok za podnošenje prijava i primjedbi je 48 sati od zatvaranja biračkih mjesta, dakle do utorka, 2. lipnja, u 19 sati, ističe Ninoslav Ljubojević, predsjednik ŽIP-a.

U izbornom stožeru HDZ-a, koji je bio "odvojen" od onoga koalicijskog partnera HSP-a, sinoć je, nakon objave prvih izbornih rezultata, zavladalo ravnodušje i rezigniranost. Pili su se sokovi i đakovačka vina, a mnogi su, umjesto izbornih rezultata, gledali utakmicu Hajduk-Dinamo.

Obadva, obadva su pala! - slavodobitno je u svojoj telefonskoj čestitki iz Bosne i Hercegovine Krešimiru Bubalu i Vladimiru Šišljagiću sinoć poručio Branimir Glavaš.

- Zahvaljujem na ovom referendumu, koji je glas za Slavoniju i Baranju, glas potpore svemu što smo skupa proživjeli u zadnje četiri godine; progone, otkaze, represiju i hapšenja HDZ-ovske vlasti. Današnji rezultat im je najbolji odgovor. Svakodnevno ste bili izloženi napadu HDZ-ove avijacije. Ali, uzalud im zrakoplovstvo - obadva, obadva su pala! Pao je Ivić, pao je i Đapić. Ovo je kraj HDZ-ove strahovlade od Iloka do Ilove, poručio je Glavaš.

Piše: Tomislav Levak/M.Mi./Glas-Slavonije.hr

Pročitajte i...
[31.05.2009.] [izbori 2009.] Rezultati izbora [drugi krug] [privremeni, neslužbeni]

Zadnja promjena: Redakcija 031; 01.06.2009. 13:57; ukupno mijenjano 1 put.

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
tonya

Ukupno postova: 2171
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 01.06.2009. 13:51 
Naslov:  

942 i 3.449 nevažećih listića. Very Happy

To explore strange new worlds
To seek out new life and new civilizations
To boldly go where no man has gone before
Mladjo

Ukupno postova: 2890
Spol: Muško Muško
Post Postano: 01.06.2009. 14:55 
Naslov:  

dva su moja Smile
s tim da sam si dao truda pa sam napisao i prigodni tekstić
eto nadam se da sam bar malo razveselio ove koji su brojali glasove Smile

osijek031.com smile" Bolje jedno vruće pivo nego četri ladna, bolje jedna stara baba nego djeva mlada!" osijek031.com smile
Motor"Whose bike is it baby? It's Zeds. Who is Zed baby? Zed's dead."Motor
osijek031.com smile"Važno je zvati se Mladen!" osijek031.com smile
PreacheR

Ukupno postova: 1076
Post Postano: 01.06.2009. 15:07 
Naslov:  

Ne znam da li je žalosnije da je gradonačelnik ostao don Đapone ili sada kada je to Bubimir (čitaj Glavonja).
Sve u svemu jadno. No, ja respektiram odabir građana kakav god on bio. Očigledno su građani ove županije zadovoljni prosperitetom koji nam je omogućila 16-ogodišnja vladavina Glavaša i njegovih sljedbenika, pa su gotovo plebiscitarno odlučili da nam i grad vodi ista ekipa.
Al' će raditi Skype iz Ljubuškog punom parom!!

Ukupno postova: 2171
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 01.06.2009. 15:36 
Naslov:  

Mladjo je napisao/la:
dva su moja Smile
eto nadam se da sam bar malo razveselio ove koji su brojali glasove Smile

A ja sam ostavila vesele crtežiće. Embarassed

To explore strange new worlds
To seek out new life and new civilizations
To boldly go where no man has gone before
cayenneos
Ukupno postova: 7
Post Postano: 01.06.2009. 16:35 
Naslov:  

I ja sam im napisao što mi na duši leži Smile

tempus031

Ukupno postova: 234
Post Postano: 01.06.2009. 16:44 
Naslov:  

Nema mjesta euforiji, isključivo se radom može opravdati povjerenje građana kako u OBŽ, tako i u ostalim jedinicama gdje će HDSSB obnašati vlast.

Padaju mi na pamet događaji od prije godinu dana kada je HDZ širio dezinformacije o raspadu HDSSB-a i prelascima u HDZ, o kupovanju nezavisnih lista i ucjenama da pređu k njima. Kao i uvijek, samo istina pobjeđuje!

Zato poseban pozdrav Belomanastircima te gospodinu Sabi i herojima Vukovara!

Ukupno postova: 234
Zabranjen pristup
Post Postano: 01.06.2009. 17:11 
Naslov:  

Eto, konačno su pobijedili ljudi koji imaju #bolls#. Mislim tu na Vrdoljaka koji je zadnji put na plakatima imao bols kao košarkaška i nogometaška lopta. Zato četvrtoplasirani uopće nema bols ili su ona od veličine zrna graška do maksimalno klikera. Matković ima bols naravno kao i teniske loptice bez kojih ne može, Đapićeva bols nisu bila dovoljno velika, a Bubalo ima bols po mjeri taman da pobjedi. Već sam i zaboravila kako izgledaju normalna bols

studenac

Ukupno postova: 238
Post Postano: 01.06.2009. 18:42 
Naslov:  

tempus031 je napisao/la :
Nema mjesta euforiji, isključivo se radom može opravdati povjerenje građana kako u OBŽ, tako i u ostalim jedinicama gdje će HDSSB obnašati vlast.

Padaju mi na pamet događaji od prije godinu dana kada je HDZ širio dezinformacije o raspadu HDSSB-a i prelascima u HDZ, o kupovanju nezavisnih lista i ucjenama da pređu k njima. Kao i uvijek, samo istina pobjeđuje!

Zato poseban pozdrav Belomanastircima te gospodinu Sabi i herojima Vukovara!

Tako je... !!! Podržavam... !!! osijek031.com smile osijek031.com smile osijek031.com smile

Ukupno postova: 1157
Post Postano: 01.06.2009. 20:09 
Naslov:  

sramota

hypnotoad

Ukupno postova: 17
Post Postano: 01.06.2009. 20:33 
Naslov:  

ako su u hsp-u i hdz-u znali da nemogu pobjedit zašto su onda trošili milijune na plakate, letke kampanju..?????

Ukupno postova: 2890
Post Postano: 01.06.2009. 21:24 
Naslov:  

hengl je napisao/la :
Eto, konačno su pobijedili ljudi koji imaju #bolls#. Mislim tu na Vrdoljaka koji je zadnji put na plakatima imao bols kao košarkaška i nogometaška lopta. Zato četvrtoplasirani uopće nema bols ili su ona od veličine zrna graška do maksimalno klikera. Matković ima bols naravno kao i teniske loptice bez kojih ne može, Đapićeva bols nisu bila dovoljno velika, a Bubalo ima bols po mjeri taman da pobjedi. Već sam i zaboravila kako izgledaju normalna bols
ajd molim te što god konzumirala daj i nama malo

osijek031.com smile" Bolje jedno vruće pivo nego četri ladna, bolje jedna stara baba nego djeva mlada!" osijek031.com smile
Motor"Whose bike is it baby? It's Zeds. Who is Zed baby? Zed's dead."Motor
osijek031.com smile"Važno je zvati se Mladen!" osijek031.com smile
zlusch

Ukupno postova: 2038
Post Postano: 01.06.2009. 21:24 
Naslov:  

Mladjo je napisao/la:
dva su moja Smile

Ja sam dopisao pod brojem 3) svoje želje, čestitke i pozdrave Wink

47! Još se trese na udici.... osijek031.com smile osijek031.com smile osijek031.com smile osijek031.com smile
mimin
Ukupno postova: 44
Post Postano: 01.06.2009. 22:41 
Naslov:  

a šta da vam kažem ljudi moji, onima kojima se ne sviđaju rezultati mogu samo reći: isplačite se dobro poput šuice u dubrovniku, izbacite tu svoju tugu, svoj jad. nije vam dobro to držati u sebi. pružite jedni drugima rame za plakanje, držite se za ručice, možda padne i sexač (kažu da je dobar protiv stresa).poseban pozdrav dragoj sharon i dragom tatimati i nadam se da ćete prihvatiti ovaj moj savjet jer znam da vam nije lako pao ovaj potop vašeg vođe đapića. možda budete pametniji pa prijeđete kod matkovića.pozdrav svima kojima su ovi rezultati veliko veselje, a vi ostali-a šta drugo plačite i dalje.

studenac

Ukupno postova: 238
Post Postano: 01.06.2009. 22:47 
Naslov:  

mimin je napisao/la :
a šta da vam kažem ljudi moji, onima kojima se ne sviđaju rezultati mogu samo reći: isplačite se dobro poput šuice u dubrovniku, izbacite tu svoju tugu, svoj jad. nije vam dobro to držati u sebi. pružite jedni drugima rame za plakanje, držite se za ručice, možda padne i sexač (kažu da je dobar protiv stresa).poseban pozdrav dragoj sharon i dragom tatimati i nadam se da ćete prihvatiti ovaj moj savjet jer znam da vam nije lako pao ovaj potop vašeg vođe đapića. možda budete pametniji pa prijeđete kod matkovića.pozdrav svima kojima su ovi rezultati veliko veselje, a vi ostali-a šta drugo plačite i dalje.
Bravo Bravo Bravo osijek031.com smile osijek031.com smile osijek031.com smile

Skoči u forum: