Skupina zaljubljenika u
Osijek je donijela sport koji se do sada nije igrao na ovim prostorima. Riječ je o
američkom nogometu, koji su donedavno sugrađani mogli vidjeti tek na televiziji. No, u posljednjih godinu dana jajasta lopta leti zrakom i u nas, a za to su zaslužni entuzijasti koji su se okupili i počeli igrati, kako kažu, iz znatiželje.
Galerija 031: Osijek Cannons
[Foto: Daniel Antunović][04.09.2009. "Speedway"]
- Ideja i želja za upoznavanje s ovim sportom dugome je držala, a onda sam je i iznio na Internet forumu, i na moju inicijativu došlo je do prvog okupljanja. Ugodno me iznenadilo što je postojalo zanimanje kod još momaka, a unatoč tomu što u početku nismo imali ni pravu loptu, treniramo već godinu dana - rekao je
Goran Đurica, koji se ranije bavio rukometom.
Trenira se ponedjeljkom, srijedom i petkom, na terenu nekadašnje speedway staze između
Gradskih bazena i
Gradskog vrta, a za nekoliko će dana i službeno biti osnovan klub -
Osijek Cannons. Najvažnije je da su svi dobrodošli, a fizičke predispozicije nisu presudne. Prepreka za bavljenje američkim nogometom nema, a fizičke predispozicije odredit će jedino poziciju igrača, a mjesta ima i za visoke, mršave, jake, brze i spore igrače.
- Trening se prilagođava ulozi igrača na terenu pa tako manji i brži treniraju odvojeno od stokilaša - objašnjava Đurica.
Ozbiljnost kojom se pristupilo ovom kod nas rijetkom sportu uistinu je iznenađujuća pa se tako za svaki trening razrađuje plan i program, a uskoro će krenuti i
"flag" liga, u kojoj se igra bez kontakta.
Inače, među dvadesetak momaka na treninzima može se naći mladića od 15, ali i igrača koji ulaze u 30-e godine života. Iako se radi većinom o Osječanima, redovno dolaze i
Baranjci te momci iz
Đakova, kojima nije teško potegnuti nekoliko desetaka kilometara za trening.
Američki nogomet, kažu momci koje smo zatekli u treniranju, nije ništa brutalniji ni opasniji od, recimo,
rukometa. Kontakt je isključivo tijelom, a na utakmicama zaštitna oprema čuva od ozljeda. Ipak, do ozljeda dolazi, a
skupu opremu Cannonsi nemaju pa su se naučili sami čuvati od agresivnih startova.
Tekst: Ivan Sekol/Glas-Slavonije.hr