01-17-2010 05:12:31 pm :: sanjavelika
Ja isto obozavam Zehru Deovic ali isto tako ne volim usporedjivati Zehru sa Bebom , Bebu sa Hankom itd...sve su one posebne i stvar je licnog ukusa tko vise voli Bebu a tko Zehru. Svi arhivski snimci Hanke Paldum su izvorna sevdalinka i ti ocito ili napamet pises ili nemas prave informacije. sada sto radi ovo je dobro i tako se sevdalinka popularizira i priblizava mladim ljudima koji vise tesko mogu razumjeti stari nacin izvodjenja. Zehra Deovic je simbol nekog drugog vremena i danas je nazalost samo znaju pravi poznavatelji sevdaha.
Da zaključimo ovu raspravu o sevdalinci. Ja osobno nemam ništa protiv Hanke, to je vaš izbor. No nemože se nju proglašavati kraljicom sevdaha uz još živu i aktivnu u pjevanju Zehru Deović, nije Zehra iz nekog drugog vremena, kao što sam rekao ona aktivno pjeva na koncertima, što joj za njene godine još više daje na značenju. Što to znači "STARI NAČIN IZVOĐENJA" pa pjesma je dobra samo u originalu, kada se improvizira to onda više nije to. Zehra je jedna i neponovljiva, baš zato što ne improvizira, eto već po trći put za redom je bila u Zagrebu-Lisinskom, nisam siguran da su Hanku svaki puta pozvali, to već nešto znaći. Hanka je samo mlađa, ali u pjesmi nije bolja. I na kraju ne pišem napamet jer sevdalinku pa tako i Zehru gledam i pratim od 1962. godine, ali i znam za puno izvođaća sevdalinki, koji ju bolje ili i lošije interpretiraju (dakako ne od Zehre i već prije spomenutih), no u jednom se slažem, svatko ima svoj odabir, ali velika većina ljubitelja sevdalinke, a pogotovo stručnih osoba će se opredjeliti za Zehru jer je jednostavno najbolja i najoriginalnija.
Eto za kraj vam preporučujem da na You Tube pogledate Zehrinu pjesmu na stari način "Snijeg pade na behar, na voće", nadam se da će te uživati.