Pripadnik
Specijalne jedinice policije Osijek, 33-godišnji
Branko Jurčević, prošloga tjedna vratio se iz
Istočnog Timora (službeno
Demokratska Republika Timor-Leste), male i siromašne zemlje u
jugoistočnoj Aziji, gdje je godinu i pol služio u integriranoj mirovnoj misiji
UNMIT.
Ta misija
Ujedinjenih naroda je pokrenuta u kolovozu 2006. zbog unutrašnjih nemira u toj državi, a u njoj je boravio
dobrovoljno, s još četiri hrvatska policijska službenika. Nakon povratka svoje je dojmove ispričao ekskluzivno za
Glas Slavonije, uz prethodno dopuštenje
Ravnateljstva policije i zapovjedništva SJP Osijek.
- Na ideju odlaska u mirovnu misiju došao sam još po završetku procesa mirne reintegracije u hrvatskom Podunavlju, u kojoj sam sudjelovao kao specijalni policajac. No, tada sam bio vrlo mlad, a u međuvremenu sam stasao kao profesionalac i osjetio kako svojim znanjima i iskustvom mogu pomoći gdje je potrebno, objašnjava Jurčević, već punih
15 godina pripadnik SJP Osijek, sada na radnom mjestu
vođe grupe. Za sudjelovanje se prijavio sredinom 2006., a za misiju je nominiran nakon testiranja i završenog dvotjednog tečaja za UN policijske časnike
UNPOC Croatia 2007. Iduće godine provedene su završne pripreme (liječnički pregled, cijepljenje, zaduživanje opreme, briefinzi i drugo), a u kolovozu 2008. otputovao je u Istočni Timor.
Ulične bande
- Nisam oženjen i nemam djecu pa mi je bilo puno lakše otići. No, prijatelji, kada sam rekao da sam se kandidirao, nisu ni znali gdje je Timor i jako su se čudili što idem. Od odličnih instruktora primili smo osnovne i kvalitetne informacije, ali jedno je ono što čujete za stolom, a drugo je situacija na terenu, iskren je osječki specijalac, inače iz
Cerne. U Istočnom Timoru dočekali su ga hrvatski kolege, s kojima je bio smješten u hostelu u glavnom gradu
Diliju.
- Nikada u životu nisam vidio takvu zemlju... Širom Dilija bili su izbjeglički kampovi, slično kao i kod nas, ali u puno gorem obliku. Taj hostel izabrali smo u dogovoru s UN-ovim odjelom za sigurnost. U slučaju većih nemira, morali smo biti spremni brzo se izmjestiti, priča specijalac. U Diliju je prvo radio kao
instruktor u
Task Force Training Unit, interventnom odjelu policijskog stožera u Dili distriktu, a kasnije je promaknut u
pomoćnika zapovjednika.
- To je kao njihova interventna policija, koja broji oko 100 ljudi, za čiju obuku i postupanje smo mi bili nadležni. Stanje je napeto zbog brojnih sukoba uličnih bandi pa smo radili svakodnevno od 8 sati do kasno navečer. Često smo provodili i racije u bordelima i među dilerima, jer su prostitucija i droga vrlo rašireni. Nerijetko smo uhićivali i počinitelje uličnih ubojstava, dodaje.
Siromaštvo, vrućina i bolesti
Priznaje kako većih uličnih nemira i pokušaja rušenja vlasti nije bilo, ali "ratovi" timorežanskih bandi su svakodnevni.
- Srećom, gotovo svo vatreno oružje koje se koristilo u borbama protiv ranijih okupatora Indonežana, vraćeno je vojsci ili policiji. No, služe se primitivnim, ali opasnim sredstvima, kao što su mačete i praćke, iz kojih ispaljuju kamenje i željezne strelice, a s time vas mogu ubiti bez problema. Ipak, nisam bio u životnoj opasnosti, premda je naša jedinica stalno izlazila na intervencije. Naime, kada vide organiziranu policiju, često se povlače i razbježe, objašnjava, sretan što nije morao pucati ni na koga. Uz ulične nemire, veliki problemi Istočnog Timora su
siromaštvo,
vrućine i –
bolesti.
- Najgore su malarija i denge groznica. Pred kraj misije razbolio sam se i ja, jer protiv te dvije bolesti nema cjepiva. No, već sam se oporavio, kaže Jurčević koji se nakon godišnjeg odbora vraća na svoje radno mjesto i zasad ne planira u novu mirovnu misiju.
"Novac nije bio razlog odlaska"
Jurčević naglašava kako ga na odlazak nije ponukala
velika plaća, kao što mnogi prvo pomisle.
- Svi ljudi pitaju me za to, ali, vjerujte, novac nije razlog... Ne mogu reći kolika je plaća, jer to je profesionalna tajna. No, ljudi koji idu u mirovnu misiju, ne idu s mišlju kako će tamo puno zaraditi, da će osigurati stambenu egzistenciju preko leđa tih siromašnih i ispaćenih ljudi. Njihova prva misao vodilja je pomoći, ostalo je sekundarno, tvrdi specijalac.
Tekst: Tomislav Levak/Glas-Slavonije.hr