Dok je dio
Osječanki uvrijeđen što je nadolazeći
Dan žena u suvremenoj
Hrvatskoj potpuno
zanemaren i obilježen pridjevom socijalističkog praznika, drugi dio uvrijeđen je pomišlju da bi emancipirana žena slavila tek
jedan dan u godini.
Jedna od njih svakako je i
Jasminka Lovrinčević, predsjednica
Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova, koja napominje kako se žene sigurno nisu izborile samo za jedan dan u godini.
- Osobno nikada nisam ni slavila ovaj dan jer su se žene od 1909. godine do danas izborile za potpunu ravnopravnost. Danas ima više visokoobrazovanih žena nego muškaraca i uz ženu premijerku i rektoricu Sveučilišta ja se osjećam ravnopravno svaki dan, kaže Lovrinčević. Da se
8. ožujka ne smije obilježavati kao u bivšoj državi smatra i ekologinja
Ljiljanka Mitoš-Svoboda.
- U bivšoj državi sindikat bi odveo žene na janjetinu, gdje je cilj bio prejedanje i napijanje kako bi žene dokazale da su na taj način ravnopravne s muškarcima. Degutantno je i da se danas taj dan iskorištava u političkoj promidžbi. Treba se sjetiti svih zlostavljanih žena, kaže Svoboda. Prva žena osječkog
SDP-a Biljana Borzan smatra da ovaj praznik ženama puno znači.
- Primijetila sam da ženama ovaj blagdan nedostaje, posebice kada dijelimo ruže, za koje se otimaju, kaže Borzan te dodaje da čestitku očekuje i od supruga. Čestitki se nada i
Ines Teskera, direktorica
Osječkog sajma.
- Mislim da će svatko tko drži do svoje žene to joj i dati do znanja te bar čestitati taj dan.
Osječka glumica
Anita Schmidt u ovom danu vidi još jedan razlog za slavlje života:
U današnje vrijeme treba sve slaviti i osobno će me radovati svaka čestitka od koga god došla.
Karanfil više nitko ne želi
I dok je u bivšoj državi
karanfil bio cvijet broj jedan za Dan žena, ovaj cvijet danas nitko ne želi. Tako čak i SDP na Dan žena dijeli crvene ruže, a u
cvjećarnicama kažu kako je potražnja za karanfilima, unatoč njihovoj cijeni od samo
sedam kuna po cvijetu, minimalna.
- Ljudi jednostavno ne vole karanfile pa tako dok oni u neobičnim bojama još i prođu, crveni karanfil nema nikakve šanse, kažu u cvjećarnici
Fantazija.
Tekst: N.Zekić/Glas-Slavonije.hr