Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Za Dan žena čestitka i cvijet, a ne sindikalna pijanka

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema

Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031

Ukupno postova: 69827
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 06.03.2010. 8:00 
Naslov:  Za Dan žena čestitka i cvijet, a ne sindikalna pijanka
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Dok je dio Osječanki uvrijeđen što je nadolazeći Dan žena u suvremenoj Hrvatskoj potpuno zanemaren i obilježen pridjevom socijalističkog praznika, drugi dio uvrijeđen je pomišlju da bi emancipirana žena slavila tek jedan dan u godini.

Jedna od njih svakako je i Jasminka Lovrinčević, predsjednica Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova, koja napominje kako se žene sigurno nisu izborile samo za jedan dan u godini.

- Osobno nikada nisam ni slavila ovaj dan jer su se žene od 1909. godine do danas izborile za potpunu ravnopravnost. Danas ima više visokoobrazovanih žena nego muškaraca i uz ženu premijerku i rektoricu Sveučilišta ja se osjećam ravnopravno svaki dan, kaže Lovrinčević. Da se 8. ožujka ne smije obilježavati kao u bivšoj državi smatra i ekologinja Ljiljanka Mitoš-Svoboda.

- U bivšoj državi sindikat bi odveo žene na janjetinu, gdje je cilj bio prejedanje i napijanje kako bi žene dokazale da su na taj način ravnopravne s muškarcima. Degutantno je i da se danas taj dan iskorištava u političkoj promidžbi. Treba se sjetiti svih zlostavljanih žena, kaže Svoboda. Prva žena osječkog SDP-a Biljana Borzan smatra da ovaj praznik ženama puno znači.

- Primijetila sam da ženama ovaj blagdan nedostaje, posebice kada dijelimo ruže, za koje se otimaju, kaže Borzan te dodaje da čestitku očekuje i od supruga. Čestitki se nada i Ines Teskera, direktorica Osječkog sajma.

- Mislim da će svatko tko drži do svoje žene to joj i dati do znanja te bar čestitati taj dan.

Osječka glumica Anita Schmidt u ovom danu vidi još jedan razlog za slavlje života: U današnje vrijeme treba sve slaviti i osobno će me radovati svaka čestitka od koga god došla.

Karanfil više nitko ne želi

I dok je u bivšoj državi karanfil bio cvijet broj jedan za Dan žena, ovaj cvijet danas nitko ne želi. Tako čak i SDP na Dan žena dijeli crvene ruže, a u cvjećarnicama kažu kako je potražnja za karanfilima, unatoč njihovoj cijeni od samo sedam kuna po cvijetu, minimalna.

- Ljudi jednostavno ne vole karanfile pa tako dok oni u neobičnim bojama još i prođu, crveni karanfil nema nikakve šanse, kažu u cvjećarnici Fantazija.

Tekst: N.Zekić/Glas-Slavonije.hr

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Vera-os

Ukupno postova: 79
Spol: Žensko Žensko
Post Postano: 06.03.2010. 9:54 
Naslov:  

Na žalost žene još uvijek nisu ravnopravne sa muškarcima. Jedino što smo postigle je to da smo si natovarile još više posla na vrat, a za taj posao smo manje plaćene nego muški kolege.
Smatram da je proslava 8 marta bila u redu. Neznam u kojoj su to firmi radile neke žene, ali u mojoj su se organizirali izleti i sistematski pregledi za žene.
Janjetina se nije žderala, a ti koji su tada jeli janjetinu jedu je i sada. 8 mart je bio jedini praznik kada su se slavile žene, pa eto i to su nam ukinuli a sve pod krinkom "socijalističkog praznika". Tko je prvi to poistovjetio nije mi jasno, ali je očito da muškarci misle da ne zaslužujemo ni taj jedan dan u godini.
Što se tiče karanfila to je cvijet kao i svaki drugi, predivan na svoj način i nepravedno zanemaren.

Ukupno postova: 1500
Spol: Muško Muško
Upozorenja : 2Upozorenja : 2
Post Postano: 07.03.2010. 0:23 
Naslov:  

komunistički praznik Very Happy

Ukupno postova: 3237
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 07.03.2010. 4:36 
Naslov:  

Tako je! Kao mucavcu, mučno mi je obilježavati samo 22. listopada kao 'svoj' dan (Međunarodni dan upoznavanja sa problemom mucanja). Rolling Eyes
Nisam se ja za to borio! Very Happy

"We've arranged a global civilization in which most crucial elements profoundly depend on science and technology. We have also arranged things so that almost no one understands science and technology. This is a prescription for disaster. We might get away with it for a while, but sooner or later this combustible mixture of ignorance and power is going to blow up in our faces." - Carl Sagan
Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  

Skoči u forum: