Unatoč tome što su i ostale dravske plaže u Osijeku
besplatne, a neke i osjetno uređenije, "
divlje" kupalište kod
željezničkog mosta, poznato pod nazivom "
Kod Želje", već je više desetaka godina ljeti jedno od
najpopularnijih. Teško je reći što čini čar "
Želje" jer hlad prave samo dva velika drveta, dva veća suncobrana i tenda ugostiteljskog objekta. Sadržaja gotovo i nema – nekadašnji teren za odbojku i zidani roštilj zarasli su u travu i korov, a parkirališta, tuševa i druge ponude, pa čak ni pitke vode, niotkuda.
-
"Da, na 'Želji' nedostaje mnogo toga, no meni se baš takva plaža, koja nije potpuno 'divlja' jako sviđa. Tu je i pijesak, koji je ostao nedirnut, premda su prije nekoliko godina, kada su mijenjali tok Drave zbog gradnje nove riječne luke, nabacali kamenje. Dolazim još od djetinjstva i uživam ovdje kada nisam na moru", komentira starija sugrađanka
Marija.
Čini se da su na strani "
Želje" samo
tradicija, osvježavajuća Drava i - blizina. Posebno je popularan među stanovnicima obližnjih Vijenca Ivana Meštrovića, Sjenjaka, Tvrđe i Podravlja. Mnogi od njih čak ne dolaze ni automobilom, već biciklom ili pješice, riskirajući i
opasan prijelaz preko željezničkog mosta.
-
"Mnogi moji vršnjaci idu na Kopiku, ali ne bih mijenjao Dravu ni za kakve bazene. Moja ekipa i ja dolazimo redovito jer je plaža super, ima pijeska, sprudove za picigin, u blizini je veliki dravski otok...", zaključuje srednjoškolac
Marin.
Jedini
kafić na "
Želji" ima solidnu ponudu, s obzirom na to da je riječ o "
divljoj" plaži. U njemu se mogu kupiti
kukuruz i
langošice (5 kuna),
sladoled (od 6 do 13 kuna) te
sokovi i
pivo koji stoje, prosječno, 10 kuna. Kod piva čak ima nekoliko opcija. Tako, recimo, Osječko pivo (pola litre) i Bavaria (0,33 litre) u boci stoje 10 kuna, kao i pola litre točenog Osječkog piva. No, u potonjem slučaju postoji i mogućnost da se kupi samo 3 decilitra piva za 6 kuna.
Autor:
Tomislav Levak/Glas-Slavonije.hr
Foto:
Daniel Antunović/foto-arhiv 031