Samci srednje životne dobi nerijetko će reći da teško mogu
upoznati osobu s kojom bi podijelili život. Istovremeno, svakodnevne obveze ne omogućavaju ni stvaranje velikog broja prijateljstava, a zanimljivo je da su u Osijeku do prije nekoliko godina postojala
dva mjesta koja bi zadovoljila i jedno i drugo. No značajno smanjenje broja članova uvjetovalo je njihovo
zatvaranje.
-
“Pretprošle godine zatvorio sam Udrugu rastavljenih i osamljenih, koju sam vodio četiri godine. U početku sam imao 30-ak članova, a ostalo ih je samo troje. Mislim da je ponestalo ideja, sastanci su se pretvorili u monotoniju, a nedostajalo je i financijske pomoći da bi se Udruga održala”, kaže
Benedikt Stjepanović, koji je na ideju o otvaranju Udruge došao jer je i sam želio pronaći srodnu dušu.
Smatra da je ideja bila dobra, no s vremenom se pokazalo da mladi imaju drukčije načine
pronalaska partnera, a stariji su, smatra,
lijeni da bi se upuštali u takva poznanstva. Gotovo zbog istoga razloga raspala se i Agencija za poznanstva “
Mirna”, čija voditeljica
Spomenka Ferić i danas žali što nije uspjela u svom naumu spajanja osamljenih ljudi. Štoviše, s ponosom kaže, u vrijeme rada Agencije dosta je ljudi "
vjenčala", brojne je sprijateljila i sretna je što su se neke veze i brakovi održali do danas. Ugovorila je brojne sastanke, i to na osnovi prethodno popunjenog
upitnika koji su ispunjavali članovi.
-
“U početku je super išlo i članova je bilo dosta. Mislim da je prava šteta što u Osijeku ne postoji ni jedna ozbiljna udruga za sastajanje osamljenih ljudi. Sada se to radi preko Interneta ili već duže vrijeme preko oglasa, no nema onog važnoga - susreta oči u oči”, zaključuje
Ferić.
Psihijatar
dr. Nikola Mandić kaže da je osobno pristalica individualnih odnosa te kaže kako se ljubav i prijateljstva ne traže preko
posrednika.
-
“Nije dobro da je upoznavanje kontrolirano nekom osobom, tzv. vođom. Nije dobro ni da oni koji se trebaju naći imaju uvjetovano mjesto gdje to mogu učiniti”, smatra
Mandić.
Autor:
Marija Mihelić/Glas-Slavonije.hr