Strava u kasne sate ili: dnevnik RTS-a
Blagdansko ozračje, kasni noćni trenuci odmora od gostiju, kolača, sarmi i koje čašice viška... Zavaljujem se u najmiliju fotelju ispred TV-a, tu najtraženiju poziciju na mojoj adresi... Oduševljena njezinom udobnošću u rijetke trenutke u kojima mi stoji na raspolaganju, osjećam se sve opuštenije i udobnije... Čak mi više niti TV-program nije najpreča stvar; fotelja je toliko predivna sama po sebi... Osjećam se sve bolje i bolje, problemi nekuda nestaju – jedan po jedan, a ja tonem u miran i spokojan san... Mir, ne zvoni ništa i ne čujem sat na zidu... Fantastično! Prepuštam se uživanju...
Odjedanput: ONAJ zvuk! Poznata špica dnevnika TV Beograd! O, Bože! Znala sam da je ovo sve prelijepo da bi bilo istinito! Plava pozadina na kojoj se točkice po ekranu slažu u obliku globusa... Oooo, ne opet! Čekam samo još glas Dušanke Kalanj i novi izvještaj s vukovarskog ratišta, gdje Hrvati opet tuku sami sebe, pa leševe katapultiraju Srbima kako bi njih optužili, ali sva sreća pa je baš nekako u tom trenutku naišla ekipa dnevnika TV Beograda kako bi prenijela pravu istinu svijetu... Oh, ne opet – nemam snage! Mislila sam da je prestalo! Čekam...
Ali, na moje iznenađenje – nema ništa o Vukovaru ni o ustašama! Ne mogu vjerovati! Možda sam ipak sanjala ONU špicu... Ozari me na trenutak spoznaja da je ONO bio samo blaži simptom PTSP-a! No, u tom trenutku počinje reportaža o Kosovu: Hašim Tači je predvodio ekipu koja je otimala Srbe i vadila im organe na mjestu koje se zove Žuta kuća. Sve je dokumentirano snimkama te ozloglašene kuće; ima tamo čak i stolica, kreveta, sofa i ormara. Živi dokazi kako se tamo vadilo organe! Doduše, u onoj brzini ne vidjeh mnoštvo frižidera ili zamrzivača koji bi, pretpostavljam, bili nužni za konzerviranje, no uvijek postoji mogućnost da se tu poslovalo po principu: dođeš, platiš, zamijene ti bubreg i ideš doma. Ako tog dana nahvataju baš previše zarobljenika – višak organa plasiraju na inozemna tržišta. Belosvetski bogataši kojima treba remont, sve redom neprijatelji Srbije, najprije se obrate Hašimu Tačiju ima li rezervnih dijelova na lageru, pa tek onda traže liječnike... Šef kirurgije u Žutoj kući bio je jedan Albanac s izrazito kukastim nosem, no opet se pojavio problem sa svjedocima cijele stvari: osam njih je čak i Karli Del Ponte posvjedočilo o ovome, ali nakon toga – kao da su u zemlju propali! Čak ni ekipa TV dnevnika nije uspjela pronaći ih! A, to je već ozbiljan problem! Osobito zato što je čak i Bernar Kušner čuo tu priču. Ušla je čak i u izvješće UN-u!
Nakon ove potresne reportaže - reakcija ministra vanjskih poslova, uz poznate retoričke figure ranih devedesetih...
Ja još uvijek ništa ne razumijem: otkud sad Hašim Tači, pobogu; pa odmah iza najavne špice uvijek je išao Azem Vlasi i albanski separatisti-zlikovci, pa red ustaša, pa red mudžahedina... Doduše, centralna tema uvijek je bio međunarodno-diplomatski težak i neshvaćen položaj naroda shrvanog povijesnim nepravdama i sankcijama UN-a, tu je tema apsolutno pogođena. No, kronološki mi je sve to malo – sumnjivo... Čak i Nušić bi se u grobu okrenuo dva-tri puta... Čekaj malo: Azem Vlasi je bio prije Karle Del Ponte, doduše – mogao se, teorijski, susretati s Kušnerom, ali Hašim Tači u dnevniku iz 1989.??? Što je s tim sarmama i pivom?! Valjda skupa izazivaju halucinacije?!
E, tada mi je već bilo dosta tog mučenja! Protrljah oči, okrenuh se oko sebe. Vidim muža kako se cereka držeći daljinski dok šalta programe. Aha! Sad mi je jasno: nije `89. jer ga tada nisam ni poznavala. I nije bio ovakav televizor! Ni vrata! Ni prozor! Ni sat! Ni bor! Ni fotelja! Jedino je dnevnik RTS-a ostao isti...
Konačno, pojavljuje se džingl: „Sretna vam Nova 2011.!“... Kao izravan materijalni dokaz kako sam barem u 2010., ako čak nije počela i 2011. Konačno me, nakon košmara, preplavi osjećaj olakšanja... Koji zaslužuje da se zalije jednom čašom hladnog Osječkog...