![](http://cdn-vps.osijek031.com/slike/novosti_2010_02/2010_02_09_facebook_150.gif)
Nekidan sjedim za laptopom i razmišljam trebam li prihvatiti nekoliko ljudi na
Facebook-u ili ne. Doduše, sve ženke, na profil slikama
ispupčenih usana, neke slikane i u
kupatilu, ali nemamo niti jednog
mutual friend-a. I to me grizlo. Odem na profil, ne mogu vidjeti ništa, čak niti info, i lagano kliknem na
ignore. Nekoliko minuta poslije sjetih se kako je jedan moj
poznanik imao
zanimljivu interakciju preko mreže, a sve je krenulo jednim
friend request-om...
Jedne pijane subote došao je kući u 5 ujutro i, naravno, otišao na Facebook. Već danima je razmišljao da li da pošalje
friend request djevojci s kojom ima
1 mutual friend-a. I
poslao je. Te subote, kroz alkohol, skupio je
hrabrost i prepustio se sudbini, što bude neka bude. Odgovora nije bilo par dana, ni odbijanja ni prihvaćanja. Nakon
tjedan dana, kad je već mislio da ništa od toga, djevojka je
prihvatila request. Brže-bolje otišao je na njezin profil i pogledao info –
single!
S osmijehom od uha do uha skrolao je dalje po njenom životopisu i zaključio je da je cura i
više nego zanimljiva. A tu su i slike s mora. Kombinacija naoko zanimljive i zgodne cure ne mora biti promašaj – stavio je
lajk na njezin status. Nekoliko spotova s
YouTube-a zajedničkog ukusa također ne može biti promašaj – par spotova u roku od pola sata. Stavila je
lajk. Dva
lajka u jednom danu,
uočila ga je.
Jedne večeri odlučio je
ne skrivati se više
offline na
chat-u i kad se prijavio, ona je bila online. Najbolja tema za
ulet oduvijek je bila
glazba, pa je tako i započeo. Ulet je prerastao u
dopisivanje od 4 sata u kojem su si kao u
Simsima skupljali plusiće. Slijedećih nekoliko dana dopisivali su se svaku večer, po nekoliko sati, iako su oboje ujutro spavali na predavanjima. Odlučio se na slijedeći korak, ovaj puta
bez alkohola, pa je djevojku
pozvao van. Kako to uvijek bude, nervoza prije prvog stvarno susreta primjetila se na kilometar. Višesatno časkanje uz kavicu i šetanje po promenadi
okrunjeno je
poljupcem pokraj njene zgrade. Novi statusi na Fejsu, nove pjesme i novi
lajkovi, sve je vodilo prema jednome –
relationship request-u.
Nakon objave ljubavnog statusa
horda komentara tipa:
- Baš mi je drago – zalužila si – :** – baš ste slatki – ajooojjj – popraćeno s još više
lajkova. Ruže su cvale, galebi se karali, cvijeće je mirisalo. Na profil slikama dvoje ljudi, zagrljeni i zaljubljeni, u zalasku sunca nad Dravom, sve je tako rozno i lepršavo. Kako je vrijeme išlo, tu i tamo su se posvađali, ali
ništa dovoljno jako da uništi raj na Zemlji. Zanimljivo je koliko su svoju sreću (i nesreću) željeli podijeliti s drugima, da su se svako malo
slikali i naslikavali za
Facebook. On je pobrisao dobar dio ženskih prijatelja i sve je išlo prema
ozbiljnijoj vezi. A onda se dogodilo sranje.
Jednog petka na Facebook-u izašle su slike na kojima moj frend
grli njoj
nepoznatu plavušu, i sve bi to nekako dobro završilo, da ga drugi nisu
taggirali. Djevojka mu je dobila 3 živčana sloma, jer je za to vrijeme trebao biti kod kuće.
Lažima i
drugim ljudima narušena veza nikako nije mogla funkcionirati. Svađali su se, lupali jedno o drugo, urlali, frend se trudio objasniti da mu je to školska, ali ona ga nije htjela slušati. Da više nisu u vezi
doznao je preko Facebook-a, jer je odjednom postao
single, a ona
divorced. Uslijedili su komentari tipa:
- O nee, što je bilo?? – o ne, pa kako? – otkud sad to?? – bit će sve u redu, naći ćeš drugog - na što je frend zamračio i
obrisao ju s Fejsa.
Tuga i bol, nerazumijevanje uzrokovano
nepovjerenjem i
nerealnošću u kojoj im je i sama veza nastala, frenda je dovelo da toga da je sve više pucao po šavovima. Kako više
nije mogao bez nje, a obrisao ju je s Fejsa, dolazio je
kod mene kako bi
gledao njezin profil. Jedino što je uvijek provjeravao bilo je da li je i dalje
single. Jednog dana sam i ja popizdio i odustao mu pomagati u tome, jer je bilo krajnje vrijeme da prstane tapkati u mjestu i da krene dalje. A onda je napravio još veću pogrešku, pa joj je poslao novi
friend request, na što ona nikada nije odgovorila.
Sav usran, u
suicidnom stanju, odlučio je
obrisati Fejs koji mu je samo donio probleme. Trajalo je to puna
2 dana, a onda ga je opet
aktivirao, s
izlikom da su mu tamo
frendovi koje nema na Gmail-u. Uz moju pomoć i još par frendova,
spasili smo ga od daljnjeg propadanja tako što smo ga odvačili od laptopa, i
druženje s komadima na
Fejsu zamijenili
stvarnim izlascima u Tvrđi. I
upalilo je.
Frend je sad u vezi s jednom
normalnom curom koja, na svu sreću,
nema Fejs, niti ga namjerava otvarati. Nekada se i sam pitam koje su
prednosti ove društvene mreže i da li ih
uopće ima, kad znam pojedince koji
dan-noć vise na Fejsu i praktički više niti nemaju pravi društveni život. Koliko je zapravo
"iskren" taj profil na fejsu, kad s njim možemo
prekriti sve svoje
nedostatke i
stvoriti od sebe osobu kakva oduvijek
želimo biti, bez i malo napora i rada, nadajući se da ćemo s druge strane dobiti
iskren odgovor. I sam se trudim provoditi
što manje vremena na njemu, pogotovo sada kada su sunčani dani i kad je svaka minuta ne provedena vani na suncu i lijepom vremenu čisti grijeh. A što se tiče samog uspostavljanja relationship-a preko Fejsa, slanja pusica i ljubavnih pjesama, mislim da bolje prolaze
fore starih šarmera i da tehnologija, barem u ovom području, još uvijek nema što tražiti, jer se
ljubav ne pokazuje nizom znakova nula i jedinica.
Tekst: Hrvoje Jurić
Foto: Foto-arhiv 031