Svaki puta kada se netko u svom osvrtu dotakne
katoličke vjere, nebitno iznoseći nebuloze ili istinite podatke mnogima od vas nakostriješit će se kosa, pustit ćete nokte i grčevito braniti vjeru, popove i svu ostalu cijenjenu gospodu iz visokih redova katoličke crkve do zadnjeg atoma snage, bez da provjerite činjenice na kojima ih se optužuje.
Novi gaf iniciran od strane
svetog Oca zapravo nije nikakvo čudo. Novi papa odlučio je oformiti posebnu komisiju na čelu s ni manje ni više nego kardinalom
Josipom Bozanićem kako bi se
poništila odluka hrvatskog suda kojom su benediktinci oštećeni za oduzimanje samostana
Dajla i zemljišta oko njega. Inače, to je samostan za koji su benediktinci već jednom isplaćeni krajem sedamdesetih godina u iznosu od
1,7 milijardi lira. Preračunavši u HRK iznos se penje na vrtoglavih
5 277 503 264.56 kn. Ali naravno, drski i pohlepni kao i uvijek nije im bilo dovoljno, pa su poništili odluku hrvatkog suda i time napravili povijesni presedan u sudskoj praksi, za sada nigdje u svijetu zabilježen.
Nevjerovatan podatak, kako prenosi
Glas Istre učinio je cijeli slučaj još zanimljivijim. Osim što „smo“ dužni vratiti nekretnine (koje smo već platili, kako sam naveo gore u tekstu) „prisiljeni“ smo platiti i
6 milijuna eura za obeštećenje i sudske troškove. Zanima vas kome? Račun glasi na benediktinsku tvrtku sa sjedištem u Puli i računom u Njemačkoj. Nekako mi cijela ova priča ne drži vodu.
Da stvar bude zanimljivija,
sveti Otac je smijenio porečkog biskupa i na njegovo mjesto postavio čovjeka od povjerenja, španjolca monsinjora
Santosa Abrila y Castella koji je trebao potpisati novi sporazum. Zanimljivo, ovo sve više liči na hadezeovski model upravljanja državom.
I onda, na svu nesreću,
premijerka je odlučila uskočiti u pomoć. Baš sada kad su za nekoliko mjeseci izbori, bolji trenutak za intervenciju premijerka i njena vlada nije mogla niti sanjati. Tako je premijerka izjavila kako će se što prije susresti s porečkim biskupom i razjasniti nastali problem. Kao i uvijek, britka na riječima.
Pretpostavljam da bi se veliko čudo dogodilo kada naša vlada u odlasku ne bi potpisala novi sporazum s katoličkom Crkvom i tako novu vladu u dolasku zajebala za iznos od nekih
30 milijuna eura. Sve je moguće, to je naša politika, naše društvo i naša vjera koji se otimaju za i to malo sirotinje što nam je ostalo, a sve za dobrobit naroda kojemu služe. Kao i uvijek, ne preostaje nam ništa drugo nego da u miru pođemo van granica nekada Lijepe naše i sa prekriženim rukama se ponadamo kako će nas i ovaj puta vjera spasiti.
Žalosno je kako se u svijetu sve više otvaraju slučajevi zlostavljanja djece od strane svećenika, a narod šuti i okreće glavu, dok
Vatikan sve bezobrazno zataškava i ima obraza tražiti posjede koji su im davno isplaćeni. Molim vas, svi vi „vjernici“ što napadate mene i ostale koji pokušavamo racionalno pristupiti ovome problemu, kakva je to vjera? Zar vi stvarno želite da vas takvi ljudi poput ovaca vode i mažu vam oči? Ako vjerujete njima, podržavate ih i pljujete po nama ostalima, zar onda ne podržavate i njihova nedjela?
Zar je normalno da papa, i to baš ovaj, zbori kako treba više gledati u unutrašnjost čovjeka, a ne izgled i kako je obućen? To je sada tu lud? Ja sam vjernik, vjerujem u Boga, ali zar nije malo previše bizarno hrliti u crkve ovakvim zločincima i slaviti ih? Uz sve ove malverzacije koje rade, a vjerujem da je samo površinski zagrebano po cijeloj organizaciji, koja je zapravo razlika između bivšeg premijera i njih? Ako sam u krivu, volio bih da netko iznese činjenice koje će me pobiti. Vrlo rado. Do tada, pomolimo se da nas već sutra ne zadesi sudbina Grčke i ne ostanemo bez posla. Amen.
Piše:
Hrvoje Jurić
Foto:
Glas Slavonije/foto-arhiv 031