Autor |
Poruka |
Redakcija 031
Ukupno postova: 68584 Spol: Nebitno
|
Danas je ispred Vodotornja i Bastiona u Tvrđi postavljeno pet od trinaest sačuvanih i restauriranih primjeraka topova s kraja 17. i početka 18. stoljeća. To će biti privremena lokacija topova, dok će se ostalih osam postaviti na lokaciju Bastiona Svetog Karla pokraj pješačkog mosta u proljeće 2012. godine.
Nakon prestanka vojne funkcije Tvrđe krajem 19. stoljeća, topovi su bili postavljeni kao kolobrani na uglovima pojedinih osječkih ulica i kuća, da bi se konačno ove godine krenulo s njihovom restauracijiom. Nekoliko sačuvanih primjeraka (13 topovskih cijevi) strpljivo je čekalo današnji dan.
- Grad Osijek započeo je obnovu i prezentaciju spomeničkog i kulturnog bisera Osijeka, 13 topovskih austrijskih cijevi. Topovi će sigurno predstavljati turističku atrakciju grada Osijeka i uvjereni smo da je uređenje topova jedan korak prema uređenju osječke Tvrđe, na opće dobro i radost građana Osijeka i posjetitelja – rekao je gradonačelnik Krešimir Bubalo.
Montažu lafeta i topovskih cijevi te čišćenje i bojanje istih, izvela je građevinska tvrtka Zuber d.o.o. iz Višnjevca uz stručnu pomoć ustanova kulture, posebno Grgura Marka Ivankovića, ravnatelja Muzeja Slavonije Osijek, Konzervatorskog odijela Ministarstva kulture u Osijeku, te Miroslava Benkovića koji je pružio savjetodavnu i operativnu pomoć.
Troškovi postavljanja i montaže topovskih cijevi iznose 40. 274, 87 kn (s pozicije Zaštita i očuvanje kulturne baštine, iz spomeničke rente).
Tekst & foto: Hrvoje Jurić |
|
|
|
|
|
Ro3y Ukupno postova: 132 Lokacija: Osijek Spol: Muško
|
- Grad Osijek započeo je obnovu i prezentaciju spomeničkog i kulturnog bisera Osijeka, 13 topovskih austrijskih cijevi. Topovi će sigurno predstavljati turističku atrakciju grada Osijeka i uvjereni smo da je uređenje topova jedan korak prema uređenju osječke Tvrđe, na opće dobro i radost građana Osijeka i posjetitelja – rekao je gradonačelnik Krešimir Bubalo.
Tekst & foto: Hrvoje Jurić
|
A auti i klubovi u Tvrđi su isto povijesna baština i korak ka uređenju Tvrđe?
Bome napreduje to uređenje Tvrđe nema šta. |
|
|
|
|
|
slavkbrk Ukupno postova: 84 Spol: Nebitno
|
Cini mi se da ce udarit po Madjarskoj,tako su okrenuli cijevi,mozda pogode MOL.hahahaha |
|
|
|
|
|
silence
Ukupno postova: 1135 Spol: Nebitno
|
|
|
|
sikki
Ukupno postova: 210 Lokacija: Osijek Spol: Muško
|
Topovi će sigurno predstavljati turističku atrakciju grada
je, je... japanci će dolaziti specijalno zbog tih topova
Ja čekam dan kada će cijela Tvrđa već jednom postati TURISTIČKA ATRAKCIJA.
Stalno neke besmislene sitnice prodajemo pod turističke atrakcije, a od turista ni T... |
|
|
|
|
|
The Forger Ukupno postova: 145 Spol: Nebitno
|
pročitao sam negdje da je ove godine bilo oko 10% više turista nego lani. Istina, ni prije nismo bili turistička meka ali, bože moj, makar se pomiču stvari prem naprijed |
|
|
|
|
|
silence
Ukupno postova: 1135 Spol: Nebitno
|
jea
pomičem i ja namještaj po sobi( naprijed nazad lijevo i desno), ali još uvijek je to onaj isti stari namještaj
ili npr
moja plaća je porasla za 10 % a troškovi života za 30 %
jesam li napredovala u ijednom slučaju |
|
|
|
|
|
Dovla Šex
Ukupno postova: 165 Lokacija: Osijek Spol: Muško
|
ma to su ovi iz Bastiona okrenuli topove prema Barki...slijedi bitka za Tvrđu |
|
_________________ Don't wait for the perfect moment...Take the moment and make it perfect... |
|
|
|
francika
Ukupno postova: 2791 Lokacija: Osijek Spol: Nebitno
|
jea
pomičem i ja namještaj po sobi( naprijed nazad lijevo i desno), ali još uvijek je to onaj isti stari namještaj
ili npr
moja plaća je porasla za 10 % a troškovi života za 30 %
jesam li napredovala u ijednom slučaju
|
Jesi. Emocionalno si vezana za taj namještaj i neće ti nikada nedostajati. Sjeti se samo ugodnih trenutaka provedenih na njemu. |
|
|
|
|
|
Leteci mungos
Ukupno postova: 6728 Lokacija: Priory of Semen Spol: Nebitno
|
Uh, 10%. Nevjerojatan rezultat! S 10 na 11 turista.
U 15 godina od kraja rata Osijek nije uspio prijeci rekordnu prijeratnu 1988. Dakle, ostali smo na razini od prije vise od 20 godina. S obzirom da smo u tih 20 godina mogli jos napredovati, mi smo zapravo unazadjeni 40 godina od onoga sto smo mogli biti. O, hvala svim vladarima ovih prostora na tome sto nas drze u 40-godisnjem zaostajanju!
- Prema broju noćenja rekordna je bila 1988. godina, kad je zabilježeno 124.000 noćenja i taj broj od Domovinskoga rata nismo uspjeli prijeći.
Izvor |
|
_________________ Omnium gadgetum mecum porto! |
|
|
|
Leteci mungos
Ukupno postova: 6728 Lokacija: Priory of Semen Spol: Nebitno
|
Puj pik, ne vrijedi! Barka je zapecacena! |
|
_________________ Omnium gadgetum mecum porto! |
|
|
|
francika
|
Ajme kolko stručne pomoći, a nema niti jedan djelatnik koji bi sam mogao očistiti te topove i druge stvari po potrebi pa se mora angažirati privatna firma za 40.000 kn da postavi par drvenih greda i topove.
Zar se nije to sve moglo napraviti za 10 puta manji iznos od 4.000 kn? |
|
_________________ U svakom kukolju ima i žita. |
|
|
|
sikki
Ukupno postova: 210 Lokacija: Osijek Spol: Muško
|
[quote="The Forger"]
tiskovni mediji svašta trpe... piše svak što mu paše... a statistiku možeš promijeniti kako god hoćeš, samo obrišeš jednu znamenku, upišeš drugu i eto većeg broja... bez obzira na stvaran rezultat |
|
|
|
|
|
gaap
Ukupno postova: 2694 Lokacija: Osijek Spol: Muško
|
|
|
|
francika
|
Jel zna netko kad će konzervatori završiti obnovu neuništivog crvenog fiće, možda? Mislim da bi on mogao nadživiti i ove topove.
U svakom slučaju povijest mora biti autentična! |
|
_________________ U svakom kukolju ima i žita. |
|
|
|
|
|