Autor |
Poruka |
Redakcija 031
Ukupno postova: 68464 Spol: Nebitno
|
Alkohol, shizofrenija, depresija, teški stres prouzročen gubitkom posla ili teškom financijskom situacijom, kao i demencija, glavni su uzroci mentalnog poremećaja od kojeg samo u Osijeku boluje približno 7.000 građana!
U tu svrhu u zavodima za javno zdravstvo prije godinu dana otvorena je nova djelatnost, službe za mentalno zdravlje i ovisnosti.
“ Mentalni poremećaj javni je zdravstveni problem gdje cjelokupna Hrvatska sudjeluje s oko sedam posto oboljelih, odnosno, broj je gotovo istovjetan i u županijama i u gradovima. Najveći je broj hospitalizacija u radno aktivnoj dobi i to čak njih 80 posto, a najčešće oboljeli osobe su od 20 do 59 godina života. Mentalni je poremećaj jedna od vodećih skupina bolesti od koje obolijevaju i muškarci i žene, a problem je u tome što pokazatelji govore da će se do 2030. godine broj oboljelih povećati, te da je moguće da to bude i vodeća bolest, bilo da je riječ o stresu ili teškom kliničkom stanju”, upozorila je dr. Maja Silobrčić-Radić, na Tečaju trajne edukacije održanom jučer na Medicinskom fakultetu u Osijeku. Cilj ove edukacije je osvješćivanje znanja onih koji se bave mentalnim zdravljem, ali i skidanje stigme osobama koje boluju od mentalnih poremećaja.
Da Osijek i cijela županija, u odnosu na neka prošla vremena, bilježi povećanje broja oboljelih potvrđuje i Mirjana Valašek, predsjednica Udruge " Marimo", koja kaže da je vrijeme da se zabrinemo oko činjenice da je osoba s mentalnim poremećajem sve više. Upozorava i to da smo se pretvorili u sjedeće društvo koje čeka promjenu i ispruženu ruku socijalne države za pomoć.
“ Ako provodite vrijeme u razmišljanju o tome što ćete sutra jesti i hoćete li uopće jesti, hoćete li izgubiti posao i slično, to nipošto nije poticajno za mentalno zdravlje. No, u takvom okruženju, nažalost, živimo”, zaključila je Valašek.
Dvadeset i četiri sata muke
" Nije čudno što je broj oboljelih sve veći, uzmemo li u obzir da smo ranije osam sati spavali, osam sati radili i osam se sati zabavljali, a sada je potpuno drukčije." riječi su to Mirjane Valašek, koja naglašava da u vrijeme tzv. " tri osmice" mentalnim poremećajima nije bilo mjesta. “ Ako su nam sada na raspolaganju ta ista 24 sata, a koristimo ih samo za muke, vjerojatno ćemo se naći među potencijalnim oboljelima od mentalnog poremećaja”, upozorava Valašek.
80% hospitalizanih su radno sposobne osobe
Tekst: Marija Mihelić/Glas-Slavonije.hr
Foto: Daniel Antunović/Foto-arhiv031 |
|
|
|
|
|
Monstrum
Ukupno postova: 6541 Lokacija: a gdje se VI to točno nalazite Spol: Muško
|
|
|
|
PreacheR
Ukupno postova: 1076 Lokacija: Osijek, JUG II Spol: Muško
|
A ja se još pitam zašto stalno čobani pobjeđuju na izborima?! |
|
_________________ Prijete mi noću, u moju sobu krišom uđu. Nađu me budnog gdje slušam otkucaje sata. Priđu mi tiho dok imam kamen 'mjesto srca i lagano sklope prste oko moga vrata. |
|
|
|
francika
Ukupno postova: 2791 Lokacija: Osijek Spol: Nebitno
|
Pa dobro je to jer se barem broj udruga stalno povećava. Ima ih više nego nezaposlenih.
Nije mi jasno zašto 3 nezaposlena (ili koliko je već potrebno za osnivanje udruge) ne osnuju udrugu i grad ih financira i rješen problem nezaposlenih ako se osnuje još 10.000 udruga i nitko od njih neće biti lud. |
|
_________________ U svakom kukolju ima i žita. |
|
|
|
Uma
Ukupno postova: 4727 Spol: Žensko
|
|
|
|
francika
|
10%, zaboravljaš da Osijek sada ima samo 70.000 stanovnika po zadnjem popisu jer ga je 30.000 luđaka napustilo. Da malo je to, prije je bilo 40%. |
|
|
|
|
|
Yoanna35 Ukupno postova: 350 Spol: Nebitno
|
Kriv pogled na situaciju, otišlo je 30 000 pametnih |
|
|
|
|
|
francika
|
Kriv pogled na situaciju, otišlo je 30 000 pametnih
|
Ja sam se stavio u perspektivu lokalnih moćnika dok sam to pisao. |
|
|
|
|
|
VESP Ukupno postova: 285 Spol: Nebitno
|
Osijek ima 49 000 stanovnika |
|
|
|
|
|
francika
|
Osijek ima 49 000 stanovnika
|
|
|
|
|
|
|
W.M. Felt Ukupno postova: 2158 Spol: Nebitno
|
Ubrajaju li ovdje i par brigada PTSP-ovaca, ili su oni mentalno zdravi, ali ih ipak sponzoriramo sa 6-7 tisuća kuna. Rekao bi laik da su zdravi, em imaju dozvole za pištolje, em voze. Mentalni bolesnici ne bi trebali biti u mogućnosti držati pištolj i voziti. Bit će da PTSP-ovci ne upadaju u ovih 7.000 - dolaskom Sanadera i Kosorice na vlast, 2005. i 2006. navodno ih se samo u našoj županiji umirovilo nekoliko tisuća. Dakle, 7.000 je netočna brojka, ili su ljudi zdravi.
No, u gradu u kojem pobijeđuju nekakav Đapić, pa nekakav Glavaš, a nekakav Hdz ima redovne glasače, bit će da je mnogo više ljudi mentalno nezdravo. Jer za takve kriminalce mogu glasati ili luđaci, ili oni koji se od takvih materijalno okoriste. |
|
|
|
|
|
fear of the dark
Ukupno postova: 1099 Lokacija: iza ćoška Spol: Nebitno
|
Upravo to mi je bila prva misao nakon čitanja naslova |
|
_________________ ......mama zar si lagala kad si govorila da dobro uvijek pobjeđuje
i kad ne znaš kojim putem treba putem ljubavi
i da smo ispred Boga isti svi.......
|
|
|
|
francika
|
Još malo pa će biti normalno biti nenormalan. Ne znam samo jel zato potrebna natpolovična većina ili dvotrečinska većina. |
|
_________________ U svakom kukolju ima i žita. |
|
|
|
tranquilize Ukupno postova: 548 Spol: Muško
|
Ubrajaju li ovdje i par brigada PTSP-ovaca, ili su oni mentalno zdravi, ali ih ipak sponzoriramo sa 6-7 tisuća kuna. Rekao bi laik da su zdravi, em imaju dozvole za pištolje, em voze. Mentalni bolesnici ne bi trebali biti u mogućnosti držati pištolj i voziti. Bit će da PTSP-ovci ne upadaju u ovih 7.000 - dolaskom Sanadera i Kosorice na vlast, 2005. i 2006. navodno ih se samo u našoj županiji umirovilo nekoliko tisuća. Dakle, 7.000 je netočna brojka, ili su ljudi zdravi.
No, u gradu u kojem pobijeđuju nekakav Đapić, pa nekakav Glavaš, a nekakav Hdz ima redovne glasače, bit će da je mnogo više ljudi mentalno nezdravo. Jer za takve kriminalce mogu glasati ili luđaci, ili oni koji se od takvih materijalno okoriste.
|
ajde stani malo na loptu, protiv laznih ptsp.ovaca i branitelja ni ljevica nista ne zeli poduzeti, cisto zato jer kalkulira sa djelom njihovih glasova... tako da sto se tice tog problema isti su i "kukuriku" i hdz i hsp i hdssb... jednostavno vise im je stalo do fotelja nego do rjesavanja te situacije na korist citavog drustva.. |
|
|
|
|
|
Stella1989
Ukupno postova: 2929 Spol: Žensko
|
Svi su ludi kao Herbert fon Karajan iliti Svetislav Brkić.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=if3Z6nxOg6E&feature=related[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=kTF7iw6M9xo&feature=related[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=MDuPlIBWAn0&feature=related[/youtube] |
|
_________________ Ace Ventura: I'm ready to go in, Coach, just give me a chance. I know there's a lot riding on it, but it's all psychological. Just gotta stay in a positive frame of mind. |
|
|
|
|
|