Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Unikom: od 1. siječnja više nema inkasatora!

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema

Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031

Ukupno postova: 68049
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 15.11.2011. 13:02 
Naslov:  Unikom: od 1. siječnja više nema inkasatora!
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Unikom je u prvih devet mjeseci ove godine ostvario milijun kuna dobiti, a istovremeno su sve gradske programe (održavanje zelenih, prometnih i pješačkih površina, komunalne opreme...) ispunili u cijelosti. Dapače, napravljeno je i više od planiranog. Unikom je, dodaje direktor Tomislav Glavaš, ove godine u cijelosti obnovio šest ulica, nekoliko parkirališta te niz nogostupa. Govoreći o odvozu komunalnog otpada, kaže kako posao teče u skladu s planom, bez većih problema i primjedbi građana.

U Zoološkom vrtu, unatoč smanjenju sredstava iz proračuna, povećan je broj životinja (deve, marmozeti, prerijski psi, pelikani) te je obnovljen dio nastambi.

- U odnosu na situaciju u okružju, ostvarili smo odličan rezultat. Zadovoljni smo radom u proteklih devet mjeseci, kaže Glavaš.

Smećarinu uredno plaća čak 96 posto građana iz Osijeka te općina Antunovac, Ernestinovo i Čepin. Pri tome, posebno su značajni rezultati iz spomenutih općina, s obzirom na to da je u njima ove godine ukinuta naplatna služba.

- Šaljemo uplatnice, a analize pokazuju da se nije smanjio postotak naplate, kaže Glavaš. Sukladno tome, od 1. siječnja više ni Osijekom neće kružiti Unikomovi inkasatori.

- Račun za siječanj građanima će stići poštom. Dvanaest naplatnika zbrinut ćemo u skladu sa zakonima, dodaje.

Unikom, inače, trenutačno ima 347 zaposlenih, a prosječna im je neto plaća 5.069 kuna. Postoji, međutim, mogućnost da će se ta tvrtka u jednom svome segmentu uskoro morati kadrovski (i strojno) ojačati. Naime, prema novom Zakonu o cestama, ŽUC gubi nadležnost na području Osijeka.

- Trenutačno održavamo 90 km nerazvrstanih cesta, a prema procjenama, mogli bismo dobiti još oko 75 km, pojašnjava Glavaš. Inače, upravo od danas Unikom počinje program zimskog održavanja, u koji su od sada uvrštene i biciklističke staze. Valja reći i kako je u jesenskoj sadnji posađeno 56.250 komada sezonskog cvijeća, a ove će se godine posaditi i 352 nova stabla. Do kraja mjeseca trebali bi završiti 1,2 milijuna kuna vrijedni radovi na biciklističkoj stazi u Strossmayerovoj, u tijeku su radovi u Ulici tuja, a u ovoj će se godini još obnavljati dio južnog nogostupa Ulice Hrvatske republike.

Razgovarajući o razdvajanju primarnih (komunalnih) djelatnosti od tržišnih u gradskom sustavu, Glavaš kaže kako se u Unikomu može izdvojiti jedino - ZOO vrt.

- Vlasniku sam to predlagao još 90-ih godina, predlažem svake godine. Zoološki vrtovi su u svijetu, pa i kod nas, javne ustanove (poput galerija ili kazališta) ili su privatni. To nije komunalna djelatnost, a bez obzira na 20-postotno povećanje broja posjetitelja, donosi nam gubitke, poručuje Glavaš.

Plave kante

Unikom je, s partnerima Zelenim Osijekom i RRA, uključen u projekt prekogranične suradnje s tvrtkom Komunalije iz Sremske Mitrovice. Riječ je o projektu plavih kanti, s kojim se natječu za sredstva 700.000 eura vrijednog EU programa. Unikom je, međutim, već pokrenuo prvi dio projekta - pri kraju je javni natječaj za kupnju 15.000 plavih kanti (od 120 litara) za prikupljanje papira. Besplatno će ih podijeliti građanima te jednom mjesečno odvoziti stari papir.

- Vjerujem da ćemo nagodinu osigurati i preostalih potrebnih 15.000 posuda, dodaje Glavaš. Inače, 2009. je prikupljeno 69 tona starog papira, prošle godine 170, a samo u prvih devet mjeseci ove godine čak 223 tone. Također, izrađena je projektna dokumentacija za gradnju kompostane.

Dječja igrališta

- U proteklih mjesec dana snimili smo stanje i, uz priložene fotografije, napravili popis svih igrala na naših [b]96 dječjih igrališta, koja su dobra, treba ih sanirati ili potpuno zamijeniti. Dostavili smo materijal Gradu, uz procjenu sredstava potrebnih da se sve popravi ili zamijeni. To bi iznosilo oko 770.000 + PDV. Predložili smo za proračun za 2012., smatramo da je vrijeme da se u prvoj godini bar pola detaljno sanira i uredi[/b], kaže Glavaš. Inače, za redovno održavanje se godišnje izdvaja 400.000 kuna.

Zeleni otok

Završeno je reciklažno dvorište, odnosno Zeleni otok kod dvorane Jug.

- Asfaltirano je, ograđeno, postavljena rasvjeta i videonadzor, napravljena vratarska kućica te je hortikulturno uređen okoliš. Postavljeno je i 25 posuda/kontejnera za čak 19 vrsta otpada, a pokraj svakog će uz grafički prikaz biti postavljen natpis za koju je vrstu otpada namijenjen, otkriva. Sam otok ima 2.400, a cijela parcela 12.469 četvornih metara.

Tekst: Mario Mihaljević/Glas-Slavonije.hr
Foto: Cacan/Foto-arhiv 031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
YoMan
Ukupno postova: 17
Post Postano: 16.11.2011. 0:12 
Naslov:  

Informacija koju znam već nekoliko mjeseci. Rekao mi inkasator. A rekao mi je i da će cijene ići gore.

AKA
Ukupno postova: 19
Upozorenja : 1
Post Postano: 16.11.2011. 8:58 
Naslov:  

Ako se Unikom hvali s tolikom dobiti neka smanji iznos
odvoza kućnog smeća za privatne i poslovne korisnike ili podijeli dobit građanima, jer to je gradska tvrtka...

simo031

Ukupno postova: 6329
Spol: Muško Muško
Post Postano: 16.11.2011. 14:52 
Naslov:  

YoMan je napisao/la: ›
Informacija koju znam već nekoliko mjeseci. Rekao mi inkasator. A rekao mi je i da će cijene ići gore.

Ako ostvaruju dobit, tad ne postoji razlog za povećanje cijena...

Djecu učimo da budu iskrena, vrijedna i poštena. Sjeća li se tko zašto?

Skoči u forum: