Mnogi osječki liječnici izrazili su nezadovoljstvo radi provedbe novog
projekta u kojem se liječnicima opće prakse vraća posao naručivanja pacijenata na pretrage. U osječkim domovima zdravlja do sada je bila praksa da ukoliko pacijent treba
specijalistički pregled liječnik opće prakse ga naručuje za isti, ukoliko specijalist odluči da pacijentu trebaju daljnji specijalistički pregledi on sam ga upućuje na potrebne pretrage, no ovim izmjenama taj će se koncept potpuno okrenuti.
Novi projekt Ministarstva zdravstva je osmišljen tako da pacijent nakon preporuke specijalista o daljnjim pretragama odlazi natrag liječniku
opće prakse koji ga naručuje na preporučeni pregled što, slažu se i jedni i drugi, oduzima vrijeme i
pacijentima i liječnicima opće medicine.
- Ja to uspoređujem sa slučajem kirurga, koji kada operira mora imati čistu dvoranu, ali čisti li je on ili čistačica? Mogu ja saditi i cvijeće pred ambulantom, ali to nije moj posao i to može raditi i netko s četiri razreda osnovne škole. Za to vam ne treba medicinski fakultet. Sada ću 95 posto vremena gledati u ekran, a ne i lice pacijenta. Za taj posao postoji školska sprema, a zove se administrator - nezadovoljstvo je izrazio i
dr. Tihomir Plavšić, liječnik obiteljske medicine.
Tekst: Teuta Stazić/Osijek031.com
Izvor: glas-slavonije.hr
Foto: Foto-arhiv 031