Neizvjesnost i strah na licima žena koje su jučer u 11 sati izašle iz pogona osječke tvrtke
Konfekcija Antonazzo na zasluženu stanku najbolje su opisali atmosferu među
270 radnica te tvrtke, od kojih njih 180 na posao dolazi sa zebnjom da će im na kraju radnog vremena biti uručen izvanredni otkaz.
To iskustvo doživjelo je već 15 njihovih kolegica, koje su se prije dva tjedna pobunile zbog neisplaćene plaće.
Pripremljeno 70 otkaza
-
Danas me žene krive što nismo išle do kraja i stupile u štrajk 31. kolovoza za kada smo ga najavile. Sada su uplašene za svoju sudbinu, jer je navodno pripremljeno ukupno 70 otkaza, a u isto vrijeme u tvrtku dolaze nove radnice. Ja sam im obećala da ću biti uz njih dok se ne potpiše kolektivni ugovor, dolazit ću, braniti ih, ako treba gristi i ujedati - priča sindikalna povjerenica
Klaudija Valentić, prva kojoj je uručen otkaz.
Ostale žene nisu bile spremne za razgovor s novinarima iz straha da bi svaka njihova izjava mogla biti dodatni razlog za otkaz. I dok su one na pločniku ispred pogona skupljale energiju za nastavak radnog dana, jedući pri tome kroasane i jogurt, pojavio se vlasnik tvrtke
Antonio Antonazzo u svojem novom
Audiju Q7 vrijednom
90 tisuća eura. Obratio nam se s talijanskim smiješkom i na lošem hrvatskom jeziku, no uz pomoć jednog zaposlenika koji je prevodio ponudio nam je nekoliko prilično nejasnih odgovora.
Moguć raskid ugovora
-
Ne mislim da će biti još otkaza, jer žene koje rade su respektabilne kvalitetom. I ove koje su dobile otkaz su bile dobre, a ne bih komentirao zašto sam im dao otkaz. Danas idem u Italiju, potom u Francusku, a kada se vratim, mogu sjesti sa sindikatom i razgovarati. Nije isključeno i da ih vratim na posao - rekao je
Antonazzo.
Direktor
Slobodne zone Željko Mandić rekao nam je da Talijan ima rok do sutra platiti dug Slobodnoj zoni ili će u suprotnom biti aktivirana
ovrha.
-
Ovo što se sada događa za mene je iznenađenje i nije u duhu razgovora koji sam imao s Antonazzom. Postoji i još jedna mjera, a to je da s njim raskinemo ugovor, no to je ipak krajnja mjera - rekao je
Mandić, dodajući da je
Antonazzo trenutačno jedini kooperant
Benettona kod kojeg su na ovaj način izraženi problemi s radnicima.
Autor:
Nikola Patković
Photo:
Marin Franov
Prenosimo s
Jutarnji.hr