Pravo na tzv. europsku karticu zdravstvenog osiguranja jedna je od privilegija koje su građani dobili ulaskom u Europksu uniju. Riječ je o kartici na temelju koje se, za vrijeme boravka u zemljama Europskog ekonomskog prostora, kod ugovornih liječnika, na teret HZZO mogu koristiti neodgodive zdravstvene usluge. Za izdavanje kartice potrebno je ispuniti jednostavan obrazac osobno u uredu HZZO ili putem interneta. Osiguranik svoju karticu podiže u roku osam dana. Kako saznajemo u osječkom regionalnom uredu zanimanje za karticu je ogromno, te se mole osiguranici kojima izdavanje nije hitno, da odgode podnošenje zahtjeva ili u suprotnom računaju na nešto dužu proceduru izdavanju.
rockeros je napisao/la :
Besplatna kartica koja Vam u državama članicama EU omogućava korištenje zdravstvenih usluga
Da ne bude zabune, samo hitnih, tj, neodgodivih zdravstvenih usluga.
Dakle, ne možemo se ići liječiti u EU, nego možemo koristiti u slučaju nezgode ili akutnih stanja.
rockeros je napisao/la:
Besplatna kartica koja Vam u državama članicama EU omogućava korištenje zdravstvenih usluga
potpuno te shvaćam što želiš reći, možda sam ja u krivu, ali pitaj ljude koji budu išli po tu karticu na šaltere hzmo, da li su upoznati da švicarska nije u europskoj uniji, pogledat će te kao čudaka i reći pa što Hrvatska onda tamo traži. Jedno 70% ljudi koji sada prave gužve na šalterima mup-a zbog novih osobnih iskaznica nisu uopće upoznati da im u biti i ne treba već "samo žele imati zvjezdicu na dokumentima".
lehi je napisao/la :
Takve su usluge bile i prije ulaska u EU samo hitne intervencije i brzo kući. Dakle magla je ostala ista samo su došle nove guske..
Nije istina, za lomljenje ruke, snimanje i gips platio sam u Njemačkoj 200 DEM-a. Ako ti tamo ispostave račun, postojala je mogućnost da ti HZZO refundira iznos, ja to nisam tražio, pa ne znam da li bi zaista dobio bar dio novca.
rockeros je napisao/la:
potpuno te shvaćam što želiš reći, možda sam ja u krivu, ali pitaj ljude koji budu išli po tu karticu na šaltere hzmo, da li su upoznati da švicarska nije u europskoj uniji, pogledat će te kao čudaka i reći pa što Hrvatska onda tamo traži. Jedno 70% ljudi koji sada prave gužve na šalterima mup-a zbog novih osobnih iskaznica nisu uopće upoznati da im u biti i ne treba već "samo žele imati zvjezdicu na dokumentima".
100 % ste u pravu! Moja poznanica ide u Crnu Goru i Albaniju,; kad sam joj rekao da to tamo ne važi, samo je slegnula ramenima i rekla: "Nije važno, glavno da ju imam."
Zadnja promjena: borisk1; 17.07.2013. 0:39; ukupno mijenjano 1 put.
Zaboravite takve priče naravno karticu treba imati , usluga je hitnost i najnužnije tada slijedi pa-pa kući. Netko misli da će se se besplatno častiti u EU to je raj za bogataše dakle gospoda Balkanci su najprije trebali raditi svih ovih godina i stajati čvrsto na nogama. Ovako klečeći ulaziti u tuđu kuću dužan poderanih gaća tražiti pomoć tableticu po mogućnosti za smirenje .
Posljednjih godina je vrijedilo pravilo za većinu eu država i onih koje to nisu da se radi tvz. putno osiguranje kod osiguravajućih kuća.
U takvom ugovoru su bili navedeni slučajevi koji se refundiraju uz predočenje računa i liječničke dokumentacije (prethodno se moralo obaviti preglede da se vidi boluje li tko od kakvih bolesti i sl.)
Prije ovog je hzz imao istu praksu, ne znam za koje je države vrijedilo pravilo.
U biti, ništa značajno ne mijenja.
Ili ćeš platiti uslugu i to naplatiti od hzz-a kad se vratiš sa putovanja (dio ili u cjelosti) ili će oni ispostaviti račun hzz-u – ne znam kakve su ugovore sklopili sa pojedinim državama članicama- tvz načelo reciprociteta
E sad bi se moglo postaviti pitanje kako se netko mogao/može liječiti u inozemstvu na račun hzz-a ako kod nas postoje klinike i specijalizirani liječnici za određena područja
To je već druga tema.
Računica je jasna, ako imaš za putovanje i boravak , onda moraš imati i za slučaj nezgode, jer ovdje je riječ isključivo o hitnim slučajevima, ako sam dobro razumjela.