Kod nas u kući kolači budu jednom tjedno, da ne pretjeramo i tako se ti isti kolači katkad papaju i po dva dana za redom, a oni u većim količinama potraju i treći dan. Istina je da se o ukusima ne treba raspravljati, no baš ovaj braunis je nastao zbog jedne takve rasprave. Naime, jedni vole kremaste kolače, drugi kolače sa sirom, u igru dolaze i voćne kombinacije, a nakon navedenog niza stiže kritika da nikada ne radim nikakve kolače od
čokolade i rasprava. U redu, pomislim, sutra ću napraviti nešto od čokolade i eto
"braunis užitci" su stigli. Na kraju oduševili su se i svi oni koji obožavaju kolače sa sir kombinacijama i ljubitelji voćnih kombinacija, čokolada je čokolada i zadovoljila je i male i velike.
Sastojci:
- 4 jaja,
- 130g šećera
- 400g čokolade
- 100g maslaca
- 140g brašna
Dodano pri serviranju:
- jagode
- čokoladni preljev
- mileram krema 30%mm
- šećer u prahu
- badem na sitne prutiće
- med
Priprema:
Prije svega na paru stavljamo topiti čokoladu i maslac. Jaja se izmiješaju mikserom sa šećerom da bude pjenasto te dodajemo malo po malo brašno. Kad su čokolada i maslac otopljeni, skidamo sa vatre te umutimo lagano dodajući smjesu (jaja/šećer/brašno). Staviti u prikladnu posudu za pećnicu. Peći na 180 stupnjeva cca. 30 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici.
Braunisima možete prije pečenja dodati grožđice, kandirano voće, sok od naranče ili bilo što po želji, dok smo mi poslužili s jagodama i mileram kremom koju smo zasladili medom te je zato braunis ostao potpuno jednostavan.
Kockice braunisa u čaši sa mileram kremom:
Braunis narežite na kockice, a mileram kremu izmiješati sa medom, omjer 3 velike žlice milerama, jedna mala žlica meda. Dodane su i jagode prerezane na pola (tako podsjećaju na srce)
Brownies toranj:
Braunisi, ovako, onako. Vooolimo ih!
Dodano pri serviranju:
- 15 jagoda (poželjno je da budu sasvim zrele, ne tvrde)
- 3 žlice kristal šećera
- karamelizirane jagode
- mileram krema 30%mm sa medom
Priprema karameliziranih jagoda, umak:
- U tavicu staviti kristal šećer i na srednjoj vatri čekati da se pretvori u tekuće stanje
- Za to vrijeme jagode nasjeckati na sitne kockice
- Nakon što se šećer otopio i počeo poprimati zlatnu boju ubacite jagode i promiješajte (pripazite na boju šećera, nije poželjno da izgori)
- Jagode i šećer držite sada na laganoj vatri dok se jagode u potpunosti ne pretvore u tekući oblik cca. 10 minuta
Mileram krema:
- 5 velikih žilca mileram kreme i dvije žlice meda, izmutiti
Braunis sam rezala s metalnim prstenom, možete ga izrezati u željeni oblik i sa nožem. Na dno tanjura sam stavila karamel od jagoda, krug braunisa, pa mala žlica mileram kreme, mala žlica karamel jagoda, krug braunisa. Na vrh sam stavila samo mileram kremu i čitavu jagodicu.
U slast!
Pozdrav od
Eveline iz
Kuhinje ispod duge
Tekst & foto: Evelina Klajn
Kao malena sam maštala o svojoj obitelji, djeci, kuhanju ručka, pečenim mirisnim kolačićima, igram. Majka sam dragoj djeci
Lorni i
Lucianu, žena svom najboljem prijatelju
Klaudiu, gazdarica maloj gospođici
Mrvici, prijateljica najboljim prijateljicama/ma svijeta, sanjar ostvarivih snova sa vagonom novoprimljenih ideja…
Volim djecu, ljude, igru, sunce, kišu, snijeg…volim ljubav, život…
VOLIM…..
kuhanje i serviranje….
Iz ljubavi sam zatrpala laptop i mobitel fotkama pripreme hrane i serviranim jelima. Moram to negdje pohraniti, a onda pomislih da to sve podijelim s vama. Vođena ljubavlju, bojama, okusima i mirisima pokrenula sam blog
http://kuhinjaispodduge.wordpress.com/
Blogić služi onima koji obožavaju kuhati, razmjenjivati recepte i onima koji će to tek zavoljeti. Pomoći će onima koji se žele hraniti na zdrav način ili isprobati nešto novo, originalno, možda napraviti neki stari recept, još od moje bake ili kušati
slavonske specijalitete.