Kao mala gledala sam
Karapandžu u kulinarskim emisijama pod nazivom
"Male tajne velikih majstora kuhinje". Danas, gastro zvijezda,
Stevo Karapandža, živi u Švicarskoj u blizini Züricha, koji slovi za grad s najboljom kvalitetom života na svijetu. Vlasnik je restorana "Sonne" u kojem poslužuje tradicionalna hrvatska jela. Karapandžin restoran "Sonne" na popisu je, već više godina za redom, u
Michelinovom vodiču.
Legendarni kuhar iz moga djetinjstva pojavio se u
"Masterchefu" u tjednu okusa djetinjstva, kandidate i nas gledatelje podučio je pripremanju tradicionalnih jela. Među ostalim jelima radio je i
tradicionalnu sarmu.
Karapandžina sarma
trajanje 90 min. 4 osobe(dva dana) cca. 20 sarmi
Potrebno:
- 1 glavica kiselog kupusa + rezani kupus
- 500 g mljevenog (junetina/svinjetina)
- 100g polukuhane riže
- 2 vrhom žlice koncentrata rajčice
- suha rebra
- domaća dimljena kobasica
- malo suhe slanine
- 1 crveni luk
- 3 režnja češnjaka
- 2 žlice sitno sjeckanog peršin lista
- jaje
- lovorov list
- 1 velika žlica vegete
- 1 mala žlica ljute mljevene paprike
- 1 velika žlica slatke mljevene paprike
- sol
- biber
- par kapi ulja
Zaprška:
Priprema:
stavite kuhati rižu na pola, ocjedite. Dok se riža kuha stavite prodinstati crveni luk na malo ulja. Kad zastakli gotov je. Listove kupusa odvojiti, proprati i izrezati tvrde dijelove. U posudu pripremite mljeveno meso, ubacite jaje, vegetu, sol, biber, polukuhanu rižu, sitno rezani peršin, žličicu ljute paprike i dinstani luk. Meso sa ostalim sastojcima miješajte rukom, sve dok se ne počne lijepiti za ruke. Miješate oko 5 min.
Na list kupusa stavite veliku žlicu mesne smjese, zarolajte, te krajeve ugurajte sa strana.
Radite sarme sve
dok ima mesa. Na dno lonca stavite
rezani kupus i slažite sarme tako da budu položene ležečki. Redajte ih gusto, jednu do druge, pa u novi red. Kad poslažete sve sarme na njih poslažite
dimljenu kobasice, suha rebra i slaninu. Stavite ostatak rezanog kupusa i lovorov list. U čašu vode razmutite crvenu
slatku mljevenu papriku i koncentriranu rajčicu. Prelijte sarmu te nadolijte vode do vrha.
Sarmu kuhajte
2-3 sata uz nadoljevanje vode. Ako kuhate u express loncu kao i ja dovoljno je samo 40-60 min. Nakon što ste skuhali sarmu napravite zapršku, ako želite, te ju prelijte preko sarme. Ja ne radim zapršku.
Pozdrav od
Eveline iz
Kuhinje ispod duge
Tekst & foto: Evelina Klajn
Kao malena sam maštala o svojoj obitelji, djeci, kuhanju ručka, pečenim mirisnim kolačićima, igram. Majka sam dragoj djeci
Lorni i
Lucianu, žena svom najboljem prijatelju
Klaudiu, gazdarica maloj gospođici
Mrvici, prijateljica najboljim prijateljicama/ma svijeta, sanjar ostvarivih snova sa vagonom novoprimljenih ideja…
Volim djecu, ljude, igru, sunce, kišu, snijeg…volim ljubav, život…
VOLIM…..
kuhanje i serviranje….
Iz ljubavi sam zatrpala laptop i mobitel fotkama pripreme hrane i serviranim jelima. Moram to negdje pohraniti, a onda pomislih da to sve podijelim s vama. Vođena ljubavlju, bojama, okusima i mirisima pokrenula sam blog
http://kuhinjaispodduge.wordpress.com/
Blogić služi onima koji obožavaju kuhati, razmjenjivati recepte i onima koji će to tek zavoljeti. Pomoći će onima koji se žele hraniti na zdrav način ili isprobati nešto novo, originalno, možda napraviti neki stari recept, još od moje bake ili kušati
slavonske specijalitete.