Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Gradske tvrtke u 2013. poslovale u minusu – iznimke Unikom, BIOS i Zavod za stanovanje

Prethodna tema View printer-friendly version Pošalji prijatelju ovu temu kao e-mail Tražilica Ispiši broj poruka na ovu temu svakog postera Snimi cijelu temu u text datoteku Sljedeća tema

Započnite novu temuOdgovorite na temu
Autor Poruka
Redakcija 031

Ukupno postova: 69051
Spol: Nebitno Nebitno
Post Postano: 07.10.2014. 14:59 
Naslov:  Gradske tvrtke u 2013. poslovale u minusu – iznimke Unikom, BIOS i Zavod za stanovanje
Citirajte i odgovorite[Vrh] 

Jedna od točaka dnevnog reda posljednje sjednice Gradskog vijeća bila su izvješća o poslovanju trgovačkih društava u vlasništvu Grada u 2013. godini. Rezultati su poražavajući: većina gradskih tvrtki prošlu je godinu završila u debelom minusu.

Najveći gubitaš svakako je tvrtka Vodovod Osijek s minusom od čak 49 milijuna kuna. Razlog za njihove gubitke je restrukturiranje tvrtke, odnosno odvajanje komunalnih od tržišnih dijelova tvrtke, dok istovremeno dio gubitka čine dugovi građevinskih tvrtki Vodovodu koje su završile u stečaju ili predstečajnim nagodbama.

Drugi na ljestvici gubitaša u prošloj godini je Ukop s minusom od 5,2 milijuna kuna. Iako je davnih dana u kultnom filmu „Maratonci trče počasni krug“ Bata Stojiljković rekao: „Sve može da nestane, da propadne, samo je smrt siguran posao“, kod Ukopa to očito nije slučaj. Za usporedbu, tvrtka je 2012. završila s 26.000 kuna dobiti.

Gradski prijevoz putnika također je 2013. završio u „crvenom“ s 4,8 milijuna kuna. Za usporedbu, u 2012. gubitak je iznosio dva milijuna kuna. I u GPP-u navode cijeli niz razloga lošeg poslovanja, od visokih troškova poslovanja, činjenice da se cijene prijevoznih karti nisu korigirale te smanjenja iznosa kojim Grad subvencionira prijevoz. Športski objekti su 2013. završili s minusom od 2,3 milijuna kuna, a tvrtka Tržnice prošlu je godinu završila s gubitkom većim od milijun kuna.

Ipak, ima i tvrtki u plusu. Unikom je prošlu godinu završio u plusu od 213.000 kuna nakon oporezivanja, Zavod za stanovanje bio je u plusu 59.000 kuna, a u plusu su završili i BIOS, Zračna luka Osijek i Regionalna veletržnica Osijek.

Ono što je zanimljivo to je da su gubici nastali unatoč proklamiranoj racionalizaciji poslovanja i smanjenom broju zaposlenih u tim tvrtkama. Vodovod je tako 2013. završio s čak 300 zaposlenika manje, Ukop sa 17 a GPP s 12 djelatnika manje.

Tekst: M.M./Osijek031.com
Foto: Elena Sunček/Foto-arhiv031

Korisnički profil  Download Poruke   Ocijeni poruku  
Prizma
Ukupno postova: 61
Post Postano: 07.10.2014. 15:10 
Naslov:  Re: Gradske tvrtke u 2013. poslovale u minusu – iznimke Unikom, BIOS i Zavod za stanovanje

Samo opravdanja, a nigdje odgovornosti. Postoji li institucija u RH koja ima ovlasti pročešljati poslovanja i vidjeti zbog čega je taj dug? Ima li ikakve šanse da netko zaista preispita poslovne odluke i ukoliko se ustanovi da su bile krive i dovele do duga, kazni odgovorne?

Što biva sa nepovlaštenim građanima ako ne plate kredit banci, račun za struju, ili čak da firmi u kojoj rade prouzroče materijalnu štetu? Idu kazne, isključenja, otkazi. Dok direktorima javnih poduzeća, ako prouzroče 49 000 000 kn gubitka ili 5 000 000 kn ide novo radno mjesto, jelda? Sramota, prvenstveno za državne institucije koje štite ovakve stvari, a onda za Grad što to dopušta...

Korisnički profil  Download Poruke   Ocjena: 5  
Prizma
Ukupno postova: 61
Post Postano: 07.10.2014. 15:10 
Naslov:  Re: Gradske tvrtke u 2013. poslovale u minusu – iznimke Unikom, BIOS i Zavod za stanovanje

Samo opravdanja, a nigdje odgovornosti. Postoji li institucija u RH koja ima ovlasti pročešljati poslovanja i vidjeti zbog čega je taj dug? Ima li ikakve šanse da netko zaista preispita poslovne odluke i ukoliko se ustanovi da su bile krive i dovele do duga, kazni odgovorne?

Što biva sa nepovlaštenim građanima ako ne plate kredit banci, račun za struju, ili čak da firmi u kojoj rade prouzroče materijalnu štetu? Idu kazne, isključenja, otkazi. Dok direktorima javnih poduzeća, ako prouzroče 49 000 000 kn gubitka ili 5 000 000 kn ide novo radno mjesto, jelda? Sramota, prvenstveno za državne institucije koje štite ovakve stvari, a onda za Grad što to dopušta...

lehi
Ukupno postova: 1463
Post Postano: 07.10.2014. 17:18 
Naslov:  

Koliko već traje ovakav cirkus -bolje rečeno organizirani kriminal. Imao je ovaj grad bogatstvo radnih mjesta zanimljiva je ovakva prozivka . U ovome gradu ne postoje institucije koje bi pročešljale npr Olt ili MK Slavoniju koja je doslovce opljačkana,da ne spominjemo ostale tvrtke. Pokraj ovakve prljavštine u gradu je sve više gladnih..

Korisnički profil  Download Poruke   Ocjena: 5  
zen031
Ukupno postova: 1236
Spol: Muško Muško
Post Postano: 07.10.2014. 17:33 
Naslov:  

"Ono što je zanimljivo to je da su gubici nastali unatoč proklamiranoj racionalizaciji poslovanja i smanjenom broju zaposlenih u tim tvrtkama. Vodovod je tako 2013. završio s čak 300 zaposlenika manje, Ukop sa 17 a GPP s 12 djelatnika manje."

!Klick
Ukupno postova: 269
Post Postano: 07.10.2014. 19:59 
Naslov:  

Gdje su sad svi oni što su svojevremeno spominjali sekte, vešmašine i slično? Gdje su sad oni koji su nam najavljivali da će biti bolje, svi oni razni simo, vještice i ostali redovni komentatori ovdje? Dajte mi njihovo mišljenje, njihovo zamaglivanje stvari. Zanima me alibi koji će izvući iz rukava da opravdaju ovu vlast punu afera sa svim i svačim. Dajte mi nazovite pravim riječima onu sprdačinu oko asfaltiranja ceste kod Doma HVa. Ono ružno posipanje asfalta svuda okolo tek radi povećanja naplate parkiranja onako ubogi asfalt okolo još gore naružiti. Kakva je to vlast koju zlatnu koku (naplatu parkinga) u Osijeku daje za siću. Bože dragi, dobar projekt bivše vlasti još nisu ni započeli (tu i tamo nešto kopa se pod Dravom). Dajte već jednom počnite raditi to što ste obećali jer novi mandat će te dobiti tek kad na vrbi zasvrbi. Dobro svi znamo tko se uskoro vraća i kako će tek onda perje letiti okolo kada se lokalni kokoti poćerupaju. Ima li nade za nas pored svih njih!?!

N.N.
Ukupno postova: 290
Post Postano: 07.10.2014. 21:40 
Naslov:  

Hahaha ovi sto su u gubitku su prikazali jos manji gubitak, a ovi u plusu su napuhali brojke da budu u plusu. Tako da je stvarno stanje jos gore. Zracna luka u plusu mos mislit, dobijes milijune subvecija i onda si kao u plusu... Treba prikazati brojke bez subvencija pa da vidis koliki su stvarni minusi.

marac35
Ukupno postova: 48
Post Postano: 07.10.2014. 22:26 

Pa kako će poslovati u plusu kad nisu još pokrili gubitak koji je zadnje 4 godine otišao na STV. Evil or Very Mad

simo031

Ukupno postova: 6329
Post Postano: 07.10.2014. 22:54 
Naslov:  

!Klick je napisao/la:
Gdje su sad svi oni što su svojevremeno spominjali sekte, vešmašine i slično? Gdje su sad oni koji su nam najavljivali da će biti bolje, svi oni razni simo, vještice i ostali redovni komentatori ovdje? Dajte mi njihovo mišljenje, njihovo zamaglivanje stvari. Zanima me alibi koji će izvući iz rukava da opravdaju ovu vlast punu afera sa svim i svačim. Dajte mi nazovite pravim riječima onu sprdačinu oko asfaltiranja ceste kod Doma HVa. Ono ružno posipanje asfalta svuda okolo tek radi povećanja naplate parkiranja onako ubogi asfalt okolo još gore naružiti. Kakva je to vlast koju zlatnu koku (naplatu parkinga) u Osijeku daje za siću. Bože dragi, dobar projekt bivše vlasti još nisu ni započeli (tu i tamo nešto kopa se pod Dravom). Dajte već jednom počnite raditi to što ste obećali jer novi mandat će te dobiti tek kad na vrbi zasvrbi. Dobro svi znamo tko se uskoro vraća i kako će tek onda perje letiti okolo kada se lokalni kokoti poćerupaju. Ima li nade za nas pored svih njih!?!

Čini li mi se, ili si mene uspio strpati u isti koš sa onima koji su pisali hvalospjeve o ovoj vlasti?
Ako jesi, pročitaj ponovo moje postove, ako nisi, zanemari napisano.

Djecu učimo da budu iskrena, vrijedna i poštena. Sjeća li se tko zašto?
gladnikruha

Ukupno postova: 213
Upozorenja : 2Upozorenja : 2
Post Postano: 07.10.2014. 23:38 
Naslov:  

!Klick....Onaj koji se vraća,vjerovatno da će dobiti novu optužnicu,ali ovoga puta za gospodarski kriminal,jer znamo šta je napravio Osijeku i njegova stranka županiji.

Njegov povratak sigurno željno iščekuju njegove pristalice,ali hvala Bogu pa Osječani znaju kako on ima ljepljive prste...Smile

roger
Ukupno postova: 90
Post Postano: 08.10.2014. 2:10 
Naslov:  

reko sam jednom plakat ćemo mi svi još za Bubalom i njegovima Smile

Korisnički profil  Download Poruke   Ocjena: Loše  
lehi
Ukupno postova: 1463
Post Postano: 08.10.2014. 18:54 
Naslov:  

Svima nam je jasno kakvo je stanje u gradu ,i naravno jadno je iznositi poslovanje tek nekoliko gradskih tvrtki. Dakle grad je opustošen -opljačkano gospodarstvo i da su nam na diku ove tvrtke. Građanima Osijeka je prijeko potrebna revolucija da bi se riješili koje kakvih veledomoljuba -lopova i nesposobnih mozgova koji su doveli ovaj grad i građane na rub siromaštva..

milo_moje
Ukupno postova: 2875
Post Postano: 08.10.2014. 19:36 
Naslov:  

simo031 je napisao/la:

simo, posijedi će čovjek dok pročita sve tvoje postove Razz Razz Razz

Ukupno postova: 6329
Post Postano: 08.10.2014. 19:40 
Naslov:  

milo_moje je napisao/la:
simo031 je napisao/la:

simo, posijedi će čovjek dok pročita sve tvoje postove Razz Razz Razz

Samo postove na temu o kojoj je riječ...

Djecu učimo da budu iskrena, vrijedna i poštena. Sjeća li se tko zašto?
milo_moje
Ukupno postova: 2875
Post Postano: 08.10.2014. 19:43 
Naslov:  

ma moram te malo Smile

Skoči u forum: