Pogačice s čvarcima:
Za 4 osobe - 100 min
Sastojci:
Tijesto
- 600 g brašna
- 2 žlice suhog kvasca
- 2 žličice soli
- 1 žličica šećera
- 50 ml ulja
- 100 ml mlakog mlijeka
- 300 ml mlake vode
- 1 žumanjak
Čvarci
- 300 g mljevenih čvaraka
- 1 žličica soli
- 1 žličica papra
- 1 žumanjak za premaz
Priprema:
- za tijesto promiješamo suhe sastojke
- dodamo mlijeko, vodu, ulje i žumanjak
- izmijesimo u glatku smjesu koja se odvaja od stijenki posude
- ostavimo da se diže dok se ne udvostruči
- nakon toga ponovno premijesimo i ostavimo da se opet udvostruči
- tijesto razvaljamo na debljinu 5 mm i premažemo mljevenim čvarcima koje smo posolili i popaprili
- s jedne strane tijesto presavijemo do vise od polovice, pa s druge strane preko toga ostatak
- sad sa suprotnih strana ponovimo postupak
- razvaljamo na debljinu 1,5 cm
- gore nožem lagano zarežemo da dobijemo rombove 1x1cm
- dobro premažemo žumanjkom
- okruglom modlom vadimo pogačice ili nožem režemo kvadrate, po želji
- pečemo na 220°c oko 30 min
Tekst i foto: Danijel Živković

Zovem se
Danijel, živim u Osijeku. Oženjen sam i otac dva sina. Naravno, moja obitelj su mi najveći
degustatori.
Ljubav prema kuhanju se javila ni sam ne znam kad. Kuham još od osnovne škole, ne sjećam se svega, ali sam pronašao fotografije jela koja su mi sad smiješna.
Nastupao sam u
kruškama i jabukama, te u večeri za pet. Osobno smatram da je za dobro jelo osim odabira namirnica vrlo važan i začin "ljubav prema kuhanju". Nedavno sam odlučio i s ostalima dijeliti svoje recepte koje osim ovdje možete pronaći i na facebooku,
www.facebook.com/kuhanjejelako , te na mom blogu
http://kuhanjejelako.wordpress.com.