Kečap
Za oko 1,5-2 l - 240 min
Sastojci:
- 7 kg rajčice
- 3 luka
- 4 češnja češnjaka
- 1 jabuka
- 5 peperoncinia
- 80 g šećera
- 50 g soli
- 100 ml octa
- 1/2 žličice papra
- 1 žličica cimeta
- 1/2 žličice muškatnog oraška
- 1 žličica origana
- 5 g konzervansa
Priprema:
– Rajčicama ogulite kožu i odstranite sjemenke, te stavite kuhati na laganu vatru
– luk, češnjak i jabuku isjecite i dodajte rajčici
– peperonciniu odstranite sjemenke i također dodajte neka se kuha
– kad je sve kuhano, a voda isparila, štapnim mikserom sve skupa izmiksajte
– lonac vratite na vatru i dok lagano kuha dodajte ocat i sve začine
– nakon što je sve zajedno prokuhalo oko 5 min probajte i još žačinite prema ukusu
– na kraju umiješajte 5 g konzervansa
– vruć kečap spremite u staklenke i dobro zatvorite, čuvajte na tamom i hladnom mjestu
Dobar tek!
Tekst i foto: Danijel Živković
Zovem se
Danijel, živim u Osijeku. Oženjen sam i otac dva sina. Naravno, moja obitelj su mi najveći
degustatori.
Ljubav prema kuhanju se javila ni sam ne znam kad. Kuham još od osnovne škole, ne sjećam se svega, ali sam pronašao fotografije jela koja su mi sad smiješna.
Upornim radom dobio sam mjesto u Top16 natjecatelja
MasterChefa. Nastupao sam i u
kruškama i jabukama, te u
večeri za pet. Osobno smatram da je za dobro jelo osim odabira namirnica vrlo važan i začin "ljubav prema kuhanju". Moje recepte, osim ovdje, možete pronaći i na facebooku,
www.facebook.com/kuhanjejelako, te na mom blogu
http://kuhanjejelako.wordpress.com.