Čokoladne praline
Sastojci:
– 300 g čokolade (tamne ili bijele)
– 150 ml vrhnja za šlag
– 32 lješnjaka ili badema (po želji)
– kalupi i set za dekoriranje
Priprema:
– 150 ml vrhnja za šlag prokuhati
– dodati 150 g čokolade i miješati dok se ne istopi
– ostaviti neka se hladi
– 150 g čokolade istopiti na pari i izliti u kalupe, zatim ju istresti iz kalupa
– na stjenkama kalupa ostao je sloj čokolade, ostavite u hladnjaku dok se potpuno ne ohladi
– u isti taj kalup s čokoladom uliti do pola kremu, staviti lješnjak i opet preliti kremu
– ostaviti u hladnjaku neka se i to ohladi i stegne, zatim gore opet izlijte čokoladu otopljenu na pari (onu koja je ostala) kako bi zatvorili praline
– sada opet u hladnjak na hlađenje
– izvadite iz kalupa ohlađene praline i ukrasite po želji
Za izradu ovih pralina ja sam koristio kalup, boju, kakao maslac u boji i zlatni sprej.
Tekst i foto: Danijel Živković
Zovem se
Danijel, živim u Osijeku. Oženjen sam i otac dva sina. Naravno, moja obitelj su mi najveći
degustatori.
Ljubav prema kuhanju se javila ni sam ne znam kad. Kuham još od osnovne škole, ne sjećam se svega, ali sam pronašao fotografije jela koja su mi sad smiješna.
Upornim radom dobio sam mjesto u Top16 natjecatelja
MasterChefa. Nastupao sam i u
kruškama i jabukama, te u
večeri za pet. Osobno smatram da je za dobro jelo osim odabira namirnica vrlo važan i začin "ljubav prema kuhanju". Moje recepte, osim ovdje, možete pronaći i na facebooku,
www.facebook.com/kuhanjejelako, te na mom blogu
http://kuhanjejelako.wordpress.com.