U zadnje vrijeme svi smo nekako u našim životima “
ubacili u višu brzinu” a paradoksalno i paralelno s time
usporili smo i zapostavili svoje tijelo i organizam. Vremena je sve manje, a
zdrava prehrana je svima luksuz jer
ne stignu kuhati, pripremati i razmišljati o svojim obrocima. Usputne pekare na putu do posla postale su obavezan doručak i najgori mogući početak dana. No, što ako vam kažem da postoji nešto brže i puno kvalitetnije od pekare, a zove se dobar
blender?
Dobar blender po meni je "
must have" u vašoj kuhinji; u jednoj modernoj kuhinji, bilo da ste samac ili se radi o obiteljskoj kuhinji.
Zašto blender i mogu li se u njemu napraviti kompletna jela?
Danas svi traže način da uštede vrijeme prilikom pripreme obroka i pojedu nešto ukusno, a oni kojima je imalo stalo do njihovog zdravlja pokušavaju pojesti i nutritivno bogato koliko je to moguće. Osim toga sve više je popularna i sve više smo svjesni dobrobiti hrane koja nije jako termički obrađena, koja je svježa kako bi zadržala dobre sastojke, hranjiva i nerijetko ljekovita svojstva. Prekuhavanjem dolazi do ogromnog gubitka hranjivih tvari
Neke od koristi blendera su npr. to što u jednoj posudi možete samljeti sastojke potrebne za umak, slastice, juhe, biskvite, smjesu za palačinke, smjesu za polpete, tortilje i slično. Ubacujemo sastojke, meljemo. Promiješamo, dodamo začine i ulja ako se dodaju i blendamo do željene gustoće smjese i sve to brzo u jednoj posudi. Blender vam je potreban i za popularne zdrave smoothie, idealne brze obroke za ponijeti na posao. Još jedna od prednosti pripreme hrane pomoću blendera je ta što ćete u većini toga moći uživati BEZ GRIŽNJE SAVJESTI.
Odabir blendera:
Prilikom odabira blendera po meni je najbitnija SNAGA. Ako želite moći dobiti brašno od orašastih plodova ili zobenih pahuljica ili možda maslac od kikirikija (još jedna super moć blendera) predlažem birati blender s minimalno 600-700W. Zapravo što je jači to ćete više toga moći raditi u njemu. Osim toga bitan je i materijal, a tu bih preporučila staklo ispred plastike. Ono je nešto teže no lakše ga je oprati te neće zadržati miris koji plastika kad tad korištenjem poprimi te je otpornije na ogrebotine koje oštrica s vremenom uzrokuje na plastici. Ovisno o vašim potrebama obratite pažnju i na VELIČINU posude.
Dakle, mnogo je recepata u kojima će blender i/ili kvalitetan multipraktik uštedjeti vaše vrijeme a ja sam se okušala u dosta njih.
Predlažem probati za slasticu ENERGETSKE (SIROVE) KUGLICE pa vam pišem i recept. Osnova je dakle, jedan dobar blender, malo vremena i par kvalitetnih namirnica.
Recept:
1. Sirove energetske kuglice bez šećera i brašna:
POTREBNE NAMIRNICE:
(kao mjeru koristiti šalicu od 2,5 dcl)
2,5 šalice suhih šljiva, 2 šalice suhih smokava (ja sam imala domaći gusti pekmez bež šećera od ukuhanih smokava), 1 šalica oraha, 1 šalica badema, 1/2 šalice prženih lješnjaka, 1/2 šalice zobenih pahuljica 1, 5 šalica kokosovih mrvica, 1 velika jušna žlica kokosovog ulja, 2 žlice nezaslađenog kakaa (po mogućnosti raw kakao), 2 žličice cimeta (cejlonski po mogućnosti), prstohvat mljevenog klinčića.
(Napomena: Za suho voće možete staviti i datulje ili mix suhog voća koji sadrži grožđice, marelice… a za orašaste plodove isto po želji, može čak i kikirikija malo. Za zaslađivač eventualno ubaciti žlicu agavinog sirupa ili meda, no meni su bile slatke bez ičega)
POSTUPAK:
U blender najprije ubacite orašide te ih dobro sameljite a zatim ubacite suho voće, kokos, začine, kokosovo ulje i eventualno zaslađivač po izboru. Blendajte a po potrebi zaustavite pa slastičarskom gumenom lopaticom odvojite smjesu od ruba posude blendera. Opet miksajte dok smjesa ne bude gusta i pomalo ljepljiva. Pomoću dodavanja sastojaka i probavanja poradite na teksturi smjese dok ne bude željena. Predlažem da stavite plastične rukavice te uzimate po malo smjese te radite kuglice koje uvaljate u kokosove mrvice. Za serviranje si pripremite male papirnate košarice.
Sve je jednostavno i brzo za pripremu bez prevelikog kuharskog predznanja.
U blenderu predlažem raditi različite:
- guste krem juhe (prokuhate povrće; brokulu ili bundevu npr., izblendate s vodom u kojoj se kuhalo povrće, dodate vrhnja ili malo masl.ulja i začine po želji.
- brze domaće umake tako da smiksate povrće, orašaste plodove, začine i malo ulja.
- domaće paštete i namazi poput paštete od tune uz dodatak kapara ili namaza od bundeve/slanutka
- smjesu za američke palačinke od zobenog brašna u blenderu. (dodam sve sastojke, uključim blender i smjesa je spremna za tavu)
- domaći sladoled (izmiksam 2 zrele banane, 2 žličice kikiriki maslaca i malo nezaslađenog kakaa pa zamrznem)
- domaće dresinge za salatu
- slastice i energetske pločice na bazi orašida i suhog voća
- zdrave voćne i povrtne smoothie
Velika prednost je to što znamo koje sastojke ubacujemo i točno što jedemo u kojoj mjeri a začine i okuse možemo sebi prilagoditi.
Dakle, ako ne koristite blender ili multipraktik a k tome se još žalite da nemate vremena kuhati, vrijeme je da se to promijeni.
Tekst i foto: Andrea Krivak
Ja sam
Andrea Krivak, gastro geek i food blogerica.
Entuzijast sam oko pripreme hrane, no posebice me zanimaju namirnice iz
nutricionističke perspektive te zalazim "dublje" u analizu i utjecaj na organizam, um i tijelo.
Nutricionist sam u sportskom klubu
Marital Arts Osijek, a vrijeme u kuhinji je moj
odmor i užitak.
Moja filozofija je da se uz moje recepte može jesi
pravilno, jednostavno i ukusno te osjećati odlično a hrana zaslužuje znanje i ljubav.
Pre(hrana) kao način života u kombinaciji sa aktivnošću put je
ka zadovoljstvu, a ključ je u balansu što pokazuju i "obični" recepti na mome
blogu Geeketa.
Možete me pronaći i na
FB, a fotografije iz svakodnevice na
Instagramu.