Kao
nutricionist i zaljubljenik u
domaće proizvode volim znati što jedem i s kojim namirnicama kuham a nedavno sam “otkrila”
Filakov – baranjsko voće i povrće i jako mi se svidjelo ono što ova
vrijedna obitelj radi.
A rade jednostavno. Proizvode prirodno
domaće voće i povrće i to preko 20 godina, te ga već gotovo godinu dana prodaju i u trgovinicama na
više lokacija u našem Osijeku.
Posebno bih naglasila da su
ekološki osviješteni te primjenjuju
biološku zaštitu biljaka.
Osim toga, super je stvar ako niste ujutro stigli do tržnice po domaće proizvode, ne morate ići do najbližeg trgovačkog centra nego Filakov ima
novi koncept, a to su njihove male trgovinice koje rade i poslijepodne.
Ove proizvode koristim već neko vrijeme i pokazali su se
kvalitetnima i iznimno ukusnima. Osim toga proizvedeni su u našoj neposrednoj blizini, izrasli iz
Slavonske zemlje.
Okušala sam se i sa slanim i slatkim receptima a ovdje je i recept sa slasnim
Filakov šljivama i kruškama. Uz malo cimeta i prava poslastica je na stolu.
Sočna jesenska pita sa šljivama i kruškama
Namirnice – prhko tijesto:
- 500 g brašna ( 1/3 pšenično glatko, 1/3 pšenično oštro, 1/3 integralno )
- 220 g masnoće ( pola domaća mast, pola maslac )
- 3 žumanjka
- 1 prašak za pecivo
- malo soli
- 80 g šećera
- cimet u prahu
- 3 žlice kiselog vrhnja ili jogurt
- ribana korica limuna
Nadjev:
- 1 kg mekanih plavih šljiva
- 2-3 velike zrele kruške
- cimet u prahu
- 40 g šećera
- malo đumbira u prahu
- šaka grožđica
- tekuća aroma vanilije Dr. Oetker
Za posuti:
listići badema ili orasi krupno sjeckani
malo grisa
Postupak:
Prosijati brašno, dodati malo soli i prašak za pecivo te cimet i šećer pa promiješati. Dodati masnoću - obje vrste, žumanjke, vrhnje i limun pa rukama dobro izraditi tijesto da se sav maslac i mast sjedine. Dobiti ćemo kuglu koju je potrebno ostaviti u hladnjak ili zamrzivač oko sat vremena.
Šljive očistiti i rezati na četvrtine. Ne prekrupno. Kruške isto. Obilno posuti cimetom, dodati šećer, đumbir i aromu vanilije pa staviti u posudu za pečenje. U prethodno zagrijanoj pećnici peći na 180-200 stupnjeva oko sat vremena. Povremeno izmiješati.
Kada su pečene ocijediti od guste tekućine koju su pustile ( prefina je možete ju sačuvati za neki umak ) i prohladiti. Dodati u nju šaku grožđica ili po želji i više.
Tijesto razvaljati i obložiti kalup. Ostaviti dio tijesta za posuti gore pitu. Nadjenuti smjesom od šljiva i krušaka pa ostatak tijesta natrgati, nadrobiti po nadjevu, posuti s malo grisa i listićima badema.
Peći na 180 stupnjeva oko 40 minuta.
Jako je fina topla, super ide uz toplu i kuglica sladoleda od vanilije.
Trgovine možete pronaći na više lokacija u Osijeku kao i u Višnjevcu a za sve informacije pogledajte i njihovu
FB stranicu.
A da ne biste mislili da smo zaboravili na vas, Filakov trgovine slave godinu dana i zato vas u suradnji s Osijek031 darivaju bogatim
jesenskim paketom svježeg voća i povrća.
Nagradna igra
Portal Osijek031.com poklanja Jesenski paket svježeg voća i povrća vjernim korisnicima portala.
Sudjelovati možete:
1] ispunjavanjem obrasca ispod i klikom na gumb "Like" na vrhu ovog članka
2]u Facebook komentar, par centimetara ispod, upišite "Osijek031.com mi poklanja jesenski paket svježeg voća i povrća!"
[bit će nam drago ako se prijavite na oba načina (povećavate mogućnost dobitka)!]
Nagradna igra je završena, a sretna
dobitnica je:
Vedrana Kamenić
Dobitnica će u roku 24 sata na e-mail adresu navedenu prilikom prijave primiti obavijest/upute o preuzimanju nagrade. U slučaju nedobivanja e-maila s obavijesti, molimo Vas da nam se obratite na e-mail redakcije!
Dobitnici čestitamo, a ostalima želimo više sreće u nekoj od sljedećih nagradnih igara na portalu
Osijek031.com!