
U prostorijama "
Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Osijek" jučerje održano
ocjenjivanje sljubljivanja vina i kulina. Riječ je o prvom događaju koji je sastavni dio ovogodišnjeg, četvrtog po redu izdanja
festivala vina, delicija i ugodnog življenja WineOS. Sama festivalska manifestacija održat će se
1. i 2. prosinca održati u središtu Osijeka, u prostorima "Esseker centra".
Ocjenjivanje sljubljivanja kulina i vina nazvano je "
WineOS Trophy", a realizirano je u suradnji s "
Hrvatskom gospodarskom komorom, Županijskom komorom Osijek". HGK već 17 godina za redom organizira ocjenjivanje kvalitete kulina, a ovaj je događaj nadogradnja u prezentaciji dva proizvoda koji su vrlo važan dio turističke ponude istočne Hrvatske.
Budući da imaju
kvalitetnu suradnju s proizvođačima kulina, iz HGK su nabavili uzorke te delicije koji su ove godine osvojili zlatne medalje za kvalitetu. Riječ je o pet proizvođača koji već desetak godina za redom pokazuju konstatnu kvalitetu, koja je i potvrđena priznanjima, a to su:
Slađan Novosel (Gat),
Zlatko Birovljević (Petrijevci),
Hrvoje Matijević (Suza),
Zvonko Barić (Nard) i
Belje d.d. (Darda).
Šesteročlani ocjenjivački žiri u ulozi predsjednika predvodio je naš poznati enolog
Franjo Francem, a kao članovi kvalitetu sljubljivanja ocjenjivali su:
Mario Meštrović, Darko Lugarić, Nenad Andrić, Gyorffy Zoltán i Borislav Miličević. Oni su kulin sparivali s ukupno
44 uzorka vina sorti graševina i frankovka iz regije Istočna kontinentalna Hrvatska. Ovom prilikom nije se ocjenjivala kvaliteta jedne ili druge namirnice, nego način na koji se one sljubljuju prilikom konzumacije.
Proglašenje najboljih vina za sljubljivanje s kulinom bit će održano na gala-večeri koja će se održati uoči početka WineOS festivala, u četvrtak 30. studenog u "
Muzeju Okusa". Cijeli postupak ocjenjivanja uz praktične primjere bit će obrazložen i prikazan na radionici neposredno uoči početka festivala, u petak 1. prosinca u 13,00 sati u "Esseker Centru".
Podsjećamo kako će festival WineOS oba dana održavanja, 1. i 2. prosinca, početi u 15 i trajati do 21 sat. Ulaznica stoji
50 kuna, a u cijenu je uračunata i posebna festivalska čaša te brošura, odnosno vodič za posjetitelje. Dan ranije na programu je već spomenuta gala – večera za koju ulaznice stoje
390 kuna, a mogu se kupiti u
vinoteci "Vinita". Na istom se mjestu prodaju i ulaznice za radionice po cijeni od 20 kuna. Ujedno valja naglasiti kako će svi posjetitelji festivala imati
20% popusta za vožnje tvrtkom "Osječki Taxi".
Tekst i foto: Vinko Ručević
Najave:
-
Muzej okusa: Gala večera - WineOs
-
WineOs 2017. - Osijek Wine Fest