
U sklopu priprema za
4. WineOs, festival vina, delicija i kulture stola koji će se održavati od 15.00 sati
1. i 2. prosinca u Osijeku u prostoru Esseker Centra, danas (29. studenoga 2017. godine) održana su
dva pripremna događanja. Renomirani stručnjaci i poznavatelji vina i kulena u prostorijama
HGK Županijske komore Osijek ocjenjivali su uzorke kako bi u nedjelju mogli javnosti prezentirati najkvalitetnije
sljubljivanje vina s kulenom WineOs Trophy, što je popratna manifestacija ovogodišnjeg festivala. U isto vrijeme u sjedištu Osječko-baranjske županije održana je konferencija za novinare na kojoj su predstavnici organizatora
Vinoteke "Vinita", udruga "Graševina Croatica" i "Dekanter" te pokrovitelja Grada Osijeka i Osječko – baranjske županije najavili program 4. WineOs-a.
Kako je rekao organizator WineOS-a
Vinko Ručević, ovogodišnja manifestacija okupila je
70 najvažnijih vinara s istoka Hrvatske i susjednih zemalja
Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Srbije. Kao i prethodnih godina, posjetitelji festivala moći će uživati u vrhunskim vinima i raznim delicijama. Za vinare, novinare i posjetitelje oba dana sajma održavat će se radionice jer – kako kaže predsjednik Udruge „Dekanter“
Boris Ocić – edukacije uz promocije vinske kulture i gastronomije osnova su turističke ponude. Osim toga, održat će se i gala – večera na kojoj će se gostima predstaviti sedam najboljih restorana, a posebnost je i WineOS Trophy, gdje će stručni ocjenjivački sud isprobati kako se vrhunska slavonska i baranjska delicija sljubljuje s vinima sorti graševina i frankovka.
-
Osječko-baranjska županija posebnu pozornost pridaje razvoju turizma i promociji gastroponude, pa je logična naša puna potpora manifestaciji poput WineOS čiji je smisao upravo promocija potencijala i prednosti naše županije – rekao je župan Anušić. Pozvao je i druge poduzetnike da se odvaže u pokretanju i promociji svojih projekata, a na potporu Županije mogu računati.
Gradonačelnik Vrkić je naglasio kako WineOS ima
zajedničku potporu Grada i Županije, a takva suradnja i sinergija pokazat će se i na drugim projektima jer je to u interesu svih građana. Predstavnik Udruge „Graševina Croatica“ Josip Pavić dodaje kako je vinarstvo „
jedna od ljepših priča koja se dogodila Slavoniji i Baranji“, no sada je treba dalje razvijati jer nije dovoljno imati dobar proizvod i cijene nego ih treba pratiti vrhunska prezentacija i proizvoda i destinacije.
Tekst i foto: OBZ.hr
Najava: WineOs 2017. - Osijek Wine Fest