
Sve je spremno za prvi hrvatski
Festival traminca koji će u
petak i subotu, 14. i 15. lipnja u Iloku pokazati zašto je ta sorta donijela toliko uspjeha hrvatskoj vinskoj sceni.
Prvi dan Festivala, kad su na programu
radionice, predavanja i masterclassovi, kao i gala večera kojom će proslavljeni chef
Tom Gretić najaviti svoj „
veličanstveni povratak“ u Hrvatsku – u potpunosti je rasprodan i samo na ta dva odvojena događaja u Starom podrumu Iločkih podruma, kao i na Principovcu, bit će
250 sretnika koji su na vrijeme kupili ulaznice.
Na različitim radionicama, kao i na gala večeri, ljubiteljima te sorte bit će posluženo čak
70 različitih vrhunskih svjetskih traminaca, a među njima su i najbolje ocijenjeni traminac posljednjih godina na Decanterovim natjecanjima, 98 bodova vrijedan Gewurztraminer Pfersigberg iz 2017. godine vinarije Domaine Paul Ginglinger iz Alzasa, kao i najbolje ikada ocijenjeno bijelo vino u Italiji, traminac iz Cantine Tramin, kojega je legendarni Robert Parker nagradio s maksimalnih 100 bodova – idealno vino!
Bit će dostupni svi hrvatski traminci koji su posljednjih godina harali na svim vinskim festivalima na kojima su se pojavljivali, poput ledenih berbi
Šimanovića i Đurinskog, kao i izborne berbe
Bodrena, Rajakovića, Iločkih podruma, Erdutskih vinograda.
Premijerno će biti predstavljen crveni traminac iz amfore
Tomislava Tomca s Plešivice, a vinarije
Trdenić, PZ Trs, Kalazić, Iločki podrumi… pokazat će da traminac ne mora nužno biti samo slatko vino!
A na Festivalu traminca s pravom će jedna od najvećih zvijezda bit
i Ivan Barbić, jedini Master of wine s hrvatskom putovnicom, koji će na svom dvosatnom masterclassu usporediti selekciju najboljih hrvatskih traminaca s nekim od najboljih svjetskih vina od te sorte.
Drugoga dana Festivala, koji će započeti u subotu u 17 sati na Principovcu ulaznice se mogu nabaviti na mjestu događaja, a o glazbenoj kulisi brigu će voditi poznati osječki jazzeri iz
No Jazz Banda.
Na štandovima nešto više od 40 vinarija, drugoga dana Festivala bit će izloženo gotovo 100 vrhunskih traminaca, a među njima su i neki rariteti poput kupaže žutog i crvenog traminca iz
vinarije Umathum iz Gradišća u Austriji, a prvi put će javno biti predstavljena čak tri različita traminca poznatog hrvatskog estradnjaka
Dražena Zečića, koji vina od sorte u koju je zaljubljen, proizvodi u podrumu velikog Vlade Krauthakera u Kutjevu.
Vidimo se u Iloku, koji će u petak i subotu biti svjetsko središte traminca!
Tekst: Vinko Ručević
Foto: Osijek031.com