Vjerojatno već znate da će početak 2020. godine obilježiti šesto izdanje
osječkog festivala vina, delicija i ugodnog življenja WineOS-a. Dosad najveće izdanje te manifestacije, koja će se održati
10. i 11. siječnja 2020. u dvorani "
Gradski vrt", ponudit će brojne novosti i zanimljivosti za sve posjetitelje. No, ono što se neće promijeniti su brojne radionice, zanimljivije i privlačnije nego ikada.
Ipak, i kod radionica će posjetitelji imati prigodu iskusiti nešto potpunonovo. Organizatori, u suradnji s
udrugom Panonski pivarski sindikat, donose
dvije radionice o kućnom kuhanju i stilovima piva. Autor vinskih radionica ponovno je vinski novinar, pisac i bloger
Željko Garmaz. Njegove su vinske priče prethodnih godina privukle brojne posjetitelje i goste, mahom one izvan Osijeka. U 2020., Garmaz na WineOS ponovno dovodi brojne vinare i njihove priče iz svih krajeva Hrvatske te susjednih zemalja.
Program počinje u
petak, 10. siječnja 2020., već u 13 sati pričom o bijelim sortama Dalmacije. Sat vremena kasnije najbolji hrvatski sommelier
Siniša Lasan predstavit će vina Hercegovine, a u 15 sati i 30 minuta sudionici će imati priliku upoznati se s arhivom
Davora Zdjelarevića. Od 16 i 30 bit će predstavljena vinarija Tri oraha, zasigurno najmističnija i najskuplja vinarija Balkana. U 17 i 30 slijedi prezentacija poznatog mađarskog vinara Csabe Malatinskog, a u 19 sati počinje radionica o velikim crvenim vinima Makedonije.
I drugi festivalski dan,
subota, 11. siječnja 2020., puna je događaja koji kreću od 13 sati radionicom o pelješkom vinu i kamenicama. Sat vremena kasnije bit će premijerno predstavljanje nekoliko vina, dok će od 15 sati poznati vinski novinar
Ivo Kozarčanin predstavljati macerirana bijela vina s Plešivice. Od 16 sati vinski novinar
Tomislav Ivanović predstavit će manje poznate sorte vina iz Srbije, a u 17 sati slijedi radionica na kojoj će nazočni imati prigodu kušati raritete iz arhive poznatog istarskog vinara Morena Degrassija. Posljednja radionica šestog WineOS-a počinje istog dana u 18 sati kada će legenda hrvatskog vinarstva
Ivan Enjingi predstavljati svoja vina iz 2003. godine.
Ulaznice za radionice uskoro će se moći kupiti u
Vinoteci "Vinita" u Strossmayerovoj 21. Cijena karata za vinske radionice iznosi
100 kuna, a za pivske
50 kuna. Na istom će se mjestu prodavati i ulaznice za WineOS po cijeni od
80 kuna. Festival će oba dana biti otvoren za posjetitelje od 15 do 21 sat.
Tekst: Udruga Dekanter
Foto: Denis Despot
Najava: WineOs 2020. - Osijek Wine Fest