Početak šestog izdanja
međunarodne biciklističke utrke CRO Race, koje će biti održano
od 28. rujna do 3. listopada, predstavljeno je na konferenciji za medije u Osijeku.
Direktor utrke
Vladimir Miholjević kazao je je zajedno sa svojim suradnicima
sretan što je usprkos situaciji koja nije jednostavna uspio postaviti ovogodišnju utrku na noge. „
Na startu će se ukupno naći 20 ekipa, od toga četiri s World Tour licencom, sedam Pro Continental timova i devet Continental timova. U momčadi Androni Giocattoli – Sidermec i hrvatski je vozač Josip Rumac, koji je 2012. godine osvojio brončanu medalju na svjetskom prvenstvu u juniorskoj konkurenciji, dok će u Continental ekipama biti još pet hrvatskih vozača. Nadam se kako će ova utrka promovirati i razvoj biciklizma, kako na natjecateljskoj, tako i na rekreativnoj razini, jer vidimo kakav publicitet uživaju naši susjedi Slovenci zahvaljujući uspjesima njihovih biciklista“, rekao je Miholjević.
Kao i prije dvije godine, CRO Race se održava u
jesenskom terminu, odnosno nakon svjetskog prvenstva, a prije posljednje utrke kalendara
World Toura Il Lombardije što je utjecalo i na trasu utrke. „
S obzirom na jesenski termin, promijenili smo i koncepciju utrke. Više ovo nije priprema za Giro pa nema epskih uspona poput Učke ili Biokova. Ovogodišnje etape bit će nervozne, tehnički zahtjevne, ali vozači moraju biti i eksplozivni“, dodao je Miholjević.
Tehnički direktor utrke
Luka Mišović u predstavljanju svih etapa dodao je kako očekuje da će borba za ukupnog pobjednika biti neizvjesna sve do posljednje etape u nedjelju u Zagrebu.
Jedan od glavnih kandidata za pobjedu na CRO Raceu 29-godišnji je
Simon Yates, član australske momčadi
Team BikeExchange, brat blizanac pobjednika posljednjeg izdanja utrke
Adama Yatesa. Simon Yates je vozač s najvećim pedigreom među vozačima koji su ovoga tjedna stigli u Hrvatsku, 2018. godine osvojio je La Vueltu, ove je godine bio treći na Giru d'Italia uz jednu etapnu pobjedu, a može se pohvaliti kako je u karijeri slavio u etapama na sva tri grand toura –
Giro d'Italia, Tour de France i La Vuelta.
Yates je imao odličan prvi dio ove godine. Uz treće mjesto na Giru bio je i pobjednik jednotjedne utrke
Tour of the Alps u travnju, no uslijedila je ozljeda i odustajanja tijekom Tour de Francea. „
Trasa pokazuje kako će ovo biti zahtjevna utrka, a mi smo ovdje došli s momčadi koja može biti agresivna i preuzeti kontrolu utrke. Vrlo brzo ću vidjeti kako se osjećam, u kakvom sam stanju i mogu li se upustiti u borbu za ukupnu pobjedu“, izjavio je Yates.
Upitan je li razgovarao s bratom Adamom u vezi utrke, Simon Yates je odgovorio: „B
aš sam prošlog tjedna trenirao s Adamom u Andori gdje obojica živimo i rekao mi je da se radi o puno težoj utrci no što to sama trasa pokazuje. Razlog je i taj što je kraj sezone pa su različiti vozači u različitoj formi. Po onom što sam vidio, meni po profilu najviše odgovaraju treća, četvrta i peta etapa. Teško mi je procijeniti stanje vozača u ostalim momčadima što se najvećih konkurenata za ukupnu pobjedu tiče, ali zasigurno ću najviše pozornosti obratiti na preostale tri World Tour ekipe“. Dodao je da je prvi put u Hrvatskoj te se veseli vidjeti prirodne ljepote naše zemlje, posebno naglasivši dvije etape koje prate obalnu liniju i najavivši da bi uskoro mogao doći i na odmor u Hrvatsku.
Najjači hrvatski adut bit će 26-godišnji
Josip Rumac iz talijanske momčadi
Androni Giocattoli – Sidermec. On je nastupio na četiri od pet dosadašnjih utrka propustivši samo izdanje 2017. „
Ovogodišnja trasa atraktivnija je od prethodnih, dosada smo uvijek imali jednu etapu koja je završavala na vrhu uspona i znali smo da će ona biti odlučujuća. Sada nije tako. Što se moje ekipe tiče, uzeli smo vozače kojima najviše odgovara ruta, a što se rezultata tiče, ići ćemo etapu po etapu. Zasigurno će moja prednost biti što poznajem ceste – cilj u Varaždinu isti je kao i 2016., u Makarskoj i Crikvenici također su već bili ciljevi, a Učka i Opatija su mi domaći teren, dok je krug po Zagrebu također već poznat“, rekao je Rumac, dodavši kako mnogi biciklisti i nakon završetka utrke planiraju ostati u Hrvatskoj na odmoru. „
Dosta vozača mi je reklo da na utrku dolazi zbog krajolika, a posebno se po ljepoti ističe etapa od Zadra do Crikvenice.“
S obzirom na konfiguraciju terena, očekuje se kako bi u nekoliko etapa o pobjedniku mogao odlučivati završni sprint, a u takvim okolnostima najveći kandidati za prvo mjesto u etapi bit će Nijemac
Phil Bauhaus (Bahrain Victorious), Izraelac
Itamar Einhorn (Israel Start-Up Nation), Australac
Kaden Groves (Team BixeExchange), Španjolac
Izaga Jon Aberasturi (Caja Rural-Seguros RGA) te Norvežanin
Markus Hoelgaard (Uno-X Pro Cycling Team).
Tekst: Maja Gradišar Perotić
Foto: KL-photo
Najava: 6. međunarodna biciklistička utrka CRO Race [2021.]