U prostorijama
Grada Osijeka zamjenik gradonačelnika
Dragan Vulin primio dobitnice i predstavnike
Zajednice tehničke kulture Grada Osijeka te im tom prigodom čestitao na priznanjima za njihov rad odnosno na državnim nagradama tehničke kulture „
Faust Vrančić“ koja dolaze u
Grad Osijek odnosno
Osječko-baranjsku županiju.
Dobitnica ove državne nagrade za životno djelo je umirovljena profesorica matematike i informatike
Snježana Barabaš Seršić, dok su među laureatima godišnjih nagrada
Hrvatske zajednice tehničke kulture profesorica matematike i fizike
Jasmina Alilović i profesorica razredne nastave
Željka Krizmanić.
Vulin je u uvodu istaknuo zahvalu na svemu što rade članovi ZTK-a Grada Osijeka na čelu s predsjednikom
Antunom Šikićem.
„
Radite važnu stvar u području STEM-a, području tehničke kulture što je izuzetno bitno za tržište rada i gospodarstvo. Posebno me raduje što svake subote u Domu tehnike u Tvrđi održavate radionice s učenicima gdje svakog vikenda oko 160 učenika aktivno provodi svoje vrijeme, a pri tome stječu znanja koja u njima pobuđuju interes u području tehničke kulture, tim više, jer je Osijek prepoznati kao središte IT industrije u Hrvatskoj i šire. Želimo u tome biti što bolji, a vi za to stvarate preduvjete. Hvala vam na tome i Grad Osijek će vam i dalje biti partner”, rekao je Vulin.
Dobitnica nagrade za životno djelo
Snježana Barabaš Seršić osvrnula se na svoj minuli rad te naglasila važnost tehničkog odgoja za djecu kroz obrazovanje.
„
To je rad punih 40 godina, kombinacija vlastitog rada i onog što im mi možemo pružiti. Mi smo djecu motivirali, pružali im literaturu i sve ono što im, inače, nije bilo dostupno. Tehničku kulturu ne smijemo zapustit jer je izuzetno važna kako za učenike odnosno njihovo buduće pozicioniranje na tržištu rada tako i za sveukupan gospodarski razvoj naše zajednice“, rekla je.
Državna nagrada tehničke kulture „Faust Vrančić“ dodjeljuje se
pojedincima, udrugama i drugim pravnim osobama za iznimna postignuća u djelatnosti tehničke kulture, a godišnje se dodjeljuje jedna nagrada za životno djelo, do deset godišnjih nagrada pojedincima i do pet godišnjih nagrada udrugama tehničke kulture, poduzećima i drugim pravnim osobama. Prošle godine zbog pandemije nije bilo službenog primanja nego je to upriličeno ove godine.
Tekst i foto: Osijek.hr